×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-25  

Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.

Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.

Även nu till EU valet arrangerade Vänsterpartiet Örebro en FestiVAL med teater, musik och politik.
Talare var även den här gången deras Partiledare Jonas Sjöstedt men de hade även lyckats få dit Malin Björk som har varit deras Europa parlamentariker de senaste fem åren.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Även nu till EU valet arrangerade Vänsterpartiet Örebro en FestiVAL med teater, musik och politik. Talare var även den här gången deras Partiledare Jonas Sjöstedt men de hade även lyckats få dit Malin Björk som har varit deras Europa parlamentariker de senaste fem åren.

Malin Björk inledde.

Malin Björk (V) inledde sitt tal med att tala om att det här EU valet är oerhört viktigt för att det kommer att bestämma vilken riktning EU ska ha de kommande fem åren, Vänsterpartiet går till val på att förändra EU och Malin Björk sa att det är så mycket som behöver förändras i det Europeiska samarbetet för att det ska kunna leverera både för klimatet och människors välfärd.
Vänsterpartiet vill inte se att EU fortsätter att sätta fossil bolagen och storföretag framför människor och de tror på ett Europa som kan mycket bättre än det.
- Som går in och räddar banker men låter människor gå under, som man gjorde under finanskrisen sa Malin Björk.

Högerextrema och nationalistiska partier går framåt.

Högerextrema och nationalistiska partier vill gå in och bestämma vilket Europa vi ska ha i framtiden precis som de vill bestämma det här hemma i Sverige sa Malin Björk och hon fortsatte med att för att kunna besegra de högerextrema krafterna så behövs det en kraftfull politik från vänster för det som syns i Europa idag är den växande ojämlikheten och det är ojämlikheten som driver de högerextrema och nationalistiska partierna framåt och det gör de genom att ställa människor mot varandra för det är så de högerextrema vinner kraft.
- De vet inte hur man bygger ihop någonting och de värderar inte det gemensamma sa Malin Björk.

Vi måste ha ett jämlikare Europa.

Malin Björk sa bland annat att vi behöver ett jämlikare Europa och börja bygga ihop klyftorna mellan människor och länder och det är Vänsterpolitik som kan bygga ihop både Europa och människor.
I dagens Europa så går företagens möjligheter att sälja före vanliga människors livsvillkor men Vänsterpartiet har tagit den striden ute i Europa precis som de har gjort i Sverige och de är fackliga aktivister även ute i Europa och de står upp för arbetsrätten och kommer inte att vara tysta när arbetare ställs mot arbetare och det enda som gäller är lönedumpning och de kommer att fortsätta arbeta för en arbetsrätt som gäller i hela Europa.
- Det här är en kamp som vi har fört i 20 års tid och vi kommer att fortsätta föra den för det är en utav de mest grundläggande stenarna som måste ligga om vi ska bygga ett jämlikare Europa sa Malin Björk.

Verkligen en slutspurt nu.

Vi fick en intervju med Malin Björk efter hennes tal och hon berättade då att det verkligen är en slutspurt i valet nu och att många väljare bestämmer sig sent i EU valet så det är extra viktigt också med en slutspurt.
Vänsterpartiet är nära att fördubbla sina mandat i Europa parlamentet och den här sista spurten kan vara den som gör att de kan skicka två parlamentariker istället för en och det gör en väldig skillnad i deras EU arbete.
- Från Vänsterpartiet är vi oerhört nära att ta två mandat, vi behöver en sista push och vi kommer göra väldigt stor skillnad om vi får två parlamentariker, vi kommer att kunna växla upp arbetet för klimaträttvisa, för feminism och för en solidarisk flykting politik så nu spurtar vi sa Malin Björk.

Klimat, klimat och klimat.

Malin Björk var väldigt tydlig med att den fråga som kommer att vara viktigast i EU under de kommande fem åren det är klimatfrågan och en början är att få Parisavtalet på plats och där finns det inget att välja på enligt Malin Björk, Parisavtalet ska bli verklighet även om det kommer att bli en strid, det behövs en konsekvent politik för att Parisavtalet ska bli verklighet och storföretagen kan inte få fortsätta att sätta reglerna för då kommer inte avtalet att bli verklighet.
Vänsterpartiet vill också se en rättvis klimatomställning där de som förorenar mest också ska betala mest och det är företagen som ska sättas dit först inte vanligt folk.
Vänsterpartiet vill också se en progressiv flygskatt som gör att de som flyger mest också betalar mest.
- Det handlar om klimatet och jag vet att det är många som pratar om klimatet men det är väldigt få som faktiskt har gjort någonting under fem år och Vänsterpartiet är det parti som blir allra högst rankat av den internationella klimatrörelsen just för att vi har satt klimatet först sa Malin Björk.

Många kvinnor överst i listan.

Jonas Sjöstedt inledde sitt tal med att berömma Malin Björk för hennes arbete i EU och sedan fortsatte han med att han ibland har fått frågan om varför Vänsterpartiets sex översta namn till EU är kvinnor och hans svar var att med tanke på nyheterna de senaste dagarna med alla män som sitter i EU så skicka så många som möjligt av Malin Björk och tjejerna på listan till Bryssel för där behövs de verkligen.
- De kommer att behövas varje dag när man tar de nödvändiga besluten för att rädda klimatet, när man står upp för löntagarnas rättigheter, oavsett om det är vårdanställda eller restauranganställda eller lastbilschaufförer sa Jonas Sjöstedt.

Det står mycket på spel.

Jonas Sjöstedt talade också om att det är mycket som står på spel i det här EU valet, om man ser sanningen i vitögat så har vi fem, kanske tio år på oss att ta de nödvändiga besluten för att klara Parisavtalets mål så det börjar bli bråttom och det behövs lite mer konsekvens i besluten som tas idag, vi kan inte ena dagen hålla brandtal för klimatet och nästa dag säga att vi ska bygga ut Arlanda, istället för att fördubbla Arlandas kapacitet så behöver pengarna gå till järnvägen och kollektivtrafik, det är när politiken styrs av vad klimatet behöver som investeringarna kommer att riktas om och arbeten skapas för att bygga det som är långsiktigt hållbart istället och det är vänsterns uppgift både i Sverige och i EU och i EU så är det viktigt att man vågar gå emot mäktiga storföretags intressen.
- Jag tror att det är därför som Vänsterpartiet får högsta betyg, inte bara av climate action network som samlar klimatrörelsen i Europa utan också av Världs Natur Fonden sa Jonas Sjöstedt.

Jobbat hårt.

Vi fick en intervju med Jonas Sjöstedt innan han höll sitt tal och då berättade han att de arbetat hårt den här valrörelsen och träffat många människor men det har det varit värt nu när Vänsterpartiet är väldigt nära att ta sitt andra mandat så i morgon kommer det att vara väldigt spännande att se om de får två mandat så det kommer att vara nervöst under valvakan, men om de lyckas ta ett mandat till så betyder det att de har tagit väljare från höger eller SD.
- Det är ju viktigt därför att vi tar antagligen det av högern eller av SD och det är klart att då bidrar vi till att tippa över åt rätt håll sa Jonas Sjöstedt.

Klimatet i centrum.

Enligt miljörörelsen har vi den bästa klimatpolitiken i EU om hur vi ska fasa ut bränslena som förstör vår planet, hur kolgruvorna ska kunna stängas och hur det ska kunna göras på ett jämlikt sätt så att det inte drabbar vanligt folk.
Politiken för jämlikhet är också viktig och för att det ska finnas bra fackliga rättigheter för idag bjuder ibland arbetare under varandra och pressar ner villkoren och det tycker Vänsterpartiet är onödigt och de har konkreta förslag på vad de vill se också, bland annat så vill de att sista kolgruvan ska stängas 2030 och att bilföretagen måste ta fram bilar med förnybart bränsle som människor har råd med och att man bestämmer i god tid att vid ett visst datum ska man ha fasat ut de bensindrivna bilarna.
- Vi tycker att sådant som flygskatt ska vara högre ju oftare man flyger, så flyger man bara någon gång ibland då är det inte så mycket men flyger man var och varannan vecka som en del gör då blir det en del sa Jonas Sjöstedt.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar