×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-22  

Soraya Post FI:s förstanamn besökte valstugan i Örebro.

Soraya Post FI:s förstanamn besökte valstugan i Örebro.

Den här sista veckan innan valet så är Feministiskt initiativ med på Stortorget och de hade besök av Soraya Post deras förstanamn till EU och som idag sitter i EU för FI:s räkning.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Den här sista veckan innan valet så är Feministiskt initiativ med på Stortorget och de hade besök av Soraya Post deras förstanamn till EU och som idag sitter i EU för FI:s räkning.

Tre huvudfrågor.

Soraya Post ser tre frågor som de viktigaste i det här EU valet och hon sammanfattade dem i tre meningar.
Vi är för en levande planet. En rättvis värld och ett liv fritt från våld, hon fortsatte sedan att utveckla de tre olika meningarna och en levande planet handlar om att de vill se en mycket mer radikal miljöpolitik i EU för om klimathoten inte tas på allvar och att det kommer till kraftfulla förslag så kommer vi inte ha någon planet att bo på och då blir alla andra frågor inaktuella.
Alla människor ska födas lika fria och lika värda och det är dags att ta tag i Agenda 2030 för ett mer likvärdigt EU och börjar man väl att arbeta ed de 17 delmålen som finns i Agenda 2030 så kommer alla delmålen följa med för man måste se en helhet och att om man börjar med ett av delmålen så kommer de andra att följa med.
- Vi måste alltså ta tag i agenda 2030, med de 17 delmålen och 169 åtgärder och det behöver man också börja med nu och man måste förstå att alla de här 17 delmålen måste finnas i ett större sammanhang, det går inte att åtgärda det ena utan att andra följer efter, eller helst samtidigt sa Soraya Post.

Ett liv fritt från våld.

Det här var den mening som Soraya Post talade mest om och den handlar om att stoppa mäns våld mot kvinnor, 3500 kvinnor dör av mäns våld och det kostar EU 1200 miljarder svenska kronor på per år berättade Soraya Post och det är siffror som EU:S jämställdhetsmyndighet har tagit fram och då är det konstigt att den frågan inte ses som ett säkerhetsproblem i EU.
Det finns fler hot än mäns våld mot kvinnor, det finns också ett extremt höger hot med nationalistiska partier som vill in i EU för att söndra samarbetet inifrån, det är därför så många av de högerextrema partierna har blivit EU vänliga idag så som Sverigedemokraterna som finns här hemma i Sverige.
De nationalistiska eller högerextrema partierna har inte den människosyn eller de demokratiska värderingar som EU är byggt på och därför är det viktigt att alla som kan använder sin rösträtt för att bevara det som har byggts upp i EU under de här första 75 åren.
- Jag skulle vilja påstå att nu avgörs om EU ska bli brunt och odemokratiskt eller om EU ska försöka fortsätta och till och med stärka upp sin position som fredsmäklare, konfliktförebyggare och fredsmäklare sa Soraya Post.

Hot finns i flera olika former.

Soraya Post berättade att det finns hot utifrån i flera olika former och även om hon tycker att mäns våld mot kvinnor är ett hot så finns den punkten inte med i EU:s säkerhetsagenda men det vill hon ändra på och få EU att anta ett säkerhetsdirektiv för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Det finns andra externa hot mot EU som diskuteras i EU:s säkerhetsagenda men Soraya Post vill se att EU blir en starkare aktör för medling och diplomati så den militära upprustning som pågår just nu är ingenting hon uppskattar, för man blir inte en fredsmäklare eller konfliktförebyggare genom att skramla med vapen, däremot behöver man föra samtal med alla även de som är obekväma och Putin i Ryssland är ett sådant exempel.
Soraya Post är tydlig med att hon inte gillar Putins sätt att gå in i Ukraina och annektera Krim men istället för att ha en militär upprustning i EU så kan det vara bättre att föra en dialog med Ryssland och hon ser ett tydligare hot från till exempel USA som bygger militärbaser lite överallt och som ökar sin försvarsbudget rejält.
- Men när han nu gör så så tror inte jag att det hjälper att vi skulle rusta upp, då tror jag att den där lille herren kan skaka till ordentlig istället, jag tror att det är än viktigare då att ha en diplomati och en dialog och inte stänga av kontakterna sa Soraya Post.

Ett korståg mot feminismen.

Soraya Post har på sin valaffisch att hon bekämpar korståget mot feminismen och med det menar hon att Kristdemokrater som Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor pratar om modern feminism och kristna värderingar och i samma andetag säger att familjepolitiken hör hemma vid köksbordet så undrar hon vilka andra politiska frågor som hör hemma vid köksbordet eller om det bara är när det gäller frågor som rör kvinnor som det hör hemma vid köksbordet.
- Vad är det för modern feminism att totalt skrota det som alla kvinnor genom historien har lyckats skapa sa Soraya Post.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar