×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-21  

Ebba Busch Thor på snabb besök i Örebro.

Ebba Busch Thor på snabb besök i Örebro.

Nu är det bara några dagar kvar till val och så här i slutspurten så besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Örebro där hon höll ett kort tal och sedan träffade en del av de som samlats på Stortorget för att lyssna till henne.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
4 Klickbara bilder.

Nu är det bara några dagar kvar till val och så här i slutspurten så besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Örebro där hon höll ett kort tal och sedan träffade en del av de som samlats på Stortorget för att lyssna till henne.

Hans Eklind (KD) talade om EU:s början.

Hans Eklind inledde med att berätta hur han kvällen innan satt och bläddrade i en liten skrift han skrev inför EG valet, alltså där vi tog ställning om vi skulle gå med i EG som EU kallades då, eller inte.
I den skriften pekade han ut tre områden som han såg som viktiga för ett medlemskap i EG, fred, miljön och biståndet.
EG skapades av tre kristdemokratiska politiker som ett fredsprojekt efter andra världskriget och tanken var att genom samarbete skulle det inte bli fler krig och hittills har de haft rätt.
När det kommer till miljö så behöver det arbetet ske över landsgränser och där behöver Sverige vara en röst internationellt.
Hans Eklind berättade att han skrev i boken att antingen så importerar vi en del av tredje världens fattigdom eller så delar vi med oss av vårt överflöd och om vi ska kunna få stopp på flyktingkriser och storskalig migration så handlar det naturligtvis om att få stopp på krigen men också om att skapa framtidstro och hopp där människor är.
- Skapa framtidstro, hopp där människor är, så att man kan känna att om jag är kvar i mitt land, här vill jag vara, här kan jag utvecklas, här kan jag skapa en framtid för mig själv och min familj sa Hans Eklind.

Inte så mycket EU.

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att tacka för att många har stort förtroende för henne som partiledare och att Kristdemokraterna gick starkt framåt i riksdagsvalet förra året och hon kommenterade också den nya politiska situationen som blev efter valet och tyvärr fortsatte hon sedan med inrikespolitik istället för att tala om vad Kristdemokraterna vill i EU.
Ebba Busch Thor talade om att Kristdemokraterna höll det de sa innan riksdagsvalet, nämligen att kämpa för en borgerlig regering och naturligtvis passade hon på att känga till både Centerpartiet och Liberalerna för att de valde att stödja en Socialdemokratisk regering.

Säkra fred genom handel.

Ebba Busch Thor inledde sitt tal om EU med att upprepa att det var tre Kristdemokratiska politiker som startade upp grunden för EU genom att säkra fred genom handel och säkra sammanhållningen i Europa genom handel över gränserna och på det sättet hålla ihop och det är på grund av det som Kristdemokraterna är EU vänner och värnar den Europeiska unionen.
Kristdemokraterna vill se ett EU som inte går in och bestämmer över sådant som varje land klarar bäst själva utan EU ska hålla sig till sina kärnfrågor sa Ebba Busch Thor i sitt tal.
- Då blir man lite besviken när man plötsligt hör som vi kunde höra för några veckor sedan att EU beslutat att man nu inte längre får kalla vegetariska korvar för sojakorvar, man får inte kalla vegoburgare för vegoburgare längre, så fjuttigt, det är ju inte det EU ska hålla på med sa Ebba Busch Thor.

Make UE lagom again.

Ebba Busch Thor berättade i sitt tal att en del har retat sig väldigt på deras slogan, make EU lagom again och ja de har lånat den lite från Trump men det är hans raka motsats eftersom de vill göra EU lagom och inte större och det betyder att de inte vill att EU ska sitta med detaljer utan de ska ägna sig åt de stora frågorna så det vill att EU ska göra mer för att bekämpa klimathotet och för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten och stå upp för mänskliga rättigheter samt främja handel, det är där som EU ska lägga sin kraft.
EU ska inte ha någon beskattningsrätt, alltså vill de inte att EU ska ha rätt att ta ut skatt från medlemsländerna och de vill inte att EU ska ha rätt att bestämma över till exempel föräldraledigheten eller andra frågor som rör familjelivet.
- Vi säger nej till att politiker i Sverige ska lägga sig i svenska mammor och pappors föräldraledighet och oavsett om de heter Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt eller Stefan Löfven och vi säger definitivt nej till att Bryssel politiker ska lägga sig i det samma, där drar vi ett streck sa Ebba Busch Thor.

Roligt att få träffa så mycket människor igen.

Vi fick en intervju med Ebba Busch Thor efter hennes tal dr hon berättade att hon hunnit hämta sig efter förra valturnén och att det var kul att komma ut och träffa så mycket människor igen.
Kristdemokraternas viktigaste EU frågor är bland annat att stoppa de populistiska anti EU krafterna som idag försöker rasera EU inifrån eller de krafter som vill skapa ett slags Europas förenta stater och Kristdemokraterna ser en annan väg där EU:s kärnuppgifter värnas och att de inte ska beslutas om sådant som bäst beslutas i varje medlemsland.
- Att vara tydliga i det här vägvalet mellan då de här populistiska anti EU krafterna som riskerar att söndra EU samarbetet åt ena hållet och andra hållet de som vill göra EU till ett slags Europas förenta stater sa Ebba Busch Thor.

Kärnuppgifterna är viktigast.

EU:s främsta kärnuppgift är att säkra fred genom handel sa Ebba Busch Thor och hon fortsatte med att EU måste stå upp för mänskliga rättigheter och vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter även globalt.
EU behöver också få bättre förutsättningar för att bekämpa klimathotet och den organiserade brottsligheten och det är de tre viktigaste kärnfrågorna enligt Kristdemokraterna.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar