×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-17  

Året sommargata invigd.

Året sommargata invigd.

De flesta kommer säkert ihåg både gröna och rosa gatan som en liten bit av Olaigatan har kallats när den har gjorts om till en sommargata, i år så är det den biten av Manillagatan som går igenom Oskarsparken som har gjorts om till gågata och förhoppningsvis till en mötesplats för de som bor i området runtomkring och då speciellt de yngre.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

De flesta kommer säkert ihåg både gröna och rosa gatan som en liten bit av Olaigatan har kallats när den har gjorts om till en sommargata, i år så är det den biten av Manillagatan som går igenom Oskarsparken som har gjorts om till gågata och förhoppningsvis till en mötesplats för de som bor i området runtomkring och då speciellt de yngre.

Försök att utnyttja utrymme i staden på ett nytt sätt.

Ullis Sandberg (S) ordförande programnämnd samhällsbyggnads, berättade att det här med att förändra gator under sommaren kallas för omprio gata och syftet är att använda bilgator till andra ändamål och i år så är det Manillagatan som går rakt genom Oskarsparken, det är en möjlighet att testa lite idéer innan de gör någonting på riktigt.
Tanken bakom sommargatan är att skapa en ny mötesplats i staden, anledningen till att det var just Manillagatan som blev sommargata i år är att de redan arbetar med Oskarsparken och gatan delar parken på mitten när den är en bilgata och arbetet med att förändra Oskarsparken är ingenting som Ullis Sandberg vill skynda på utan det får ta den tid det tar.
- Det finns tankar framåt att vi ska utveckla hela Oskarsparken och då blir det väldigt tydligt att Manillagatan här skär av en parkmiljö sa Ullis Sandberg.

Manillagatan förvandlas till en kreativ mötesplats.

Oscar Lewin trafikplanerare stadsbyggnads Örebro berättade att de arbetat med sommargatan i ett par månader och att det var jättekul att få vara med på invigningen och se förvandlingen från bilgata till en kreativ mötesplats för barn i alla åldrar, han tyckte också att det var kul att se att det direkt ser ut som att barnen som kom till invigningen tyckte att det var roligt.
Oscar Lewin berättade också att de har arbetat med Oskarsparken ett tag och det vore häftigt att testa något nytt just här eftersom Manillagatan delar på parken.
Hållbarhet och återbruk är temat för sommargatan så det är stadsodling och bygglek som testas på Manillagatan och Oscar Lewin hoppas att det ska bli omtyckt av de som rör sig i parken under sommaren.
- Vi har valt att fokusera på hållbarhet och återbruk och då gör vi det i form av stadsodling och bygglekar här sa Oscar Lewin.

En utmaning.

Anna Maria Hellner på Tekniska förvaltningen Örebro kommun berättade att de hade fyra dagar på sig att förändra Manillagatan till sommargata och de lyckades bli klara precis innan invigningen och det är många som har varit delaktiga i förvandlingen av gatan, arbetsmarknadsenheten har hjälpt till med att bygga trälådorna som andas återbruk, driftpersonalen på Örebro kommun har varit med och planterat och de gillar verkligen att få vara med och göra något lite mer kreativt än deras vanliga uppgifter, lokala stadsodlare har också varit med och studenter från universitetet, måltidsekologer, som har varit med och tagit fram de växter som har planterats ut och de var noga med att det skulle vara ätbara perenner som planterades eftersom det är det som kommer nu.
- Måltidsekologerna som jobbar mycket med perenna ätbara växter och på sin utbildning lär de sig att det är det här med perenna växter som är framtidens mat, kan man säga sa Anna Maria Hellner.

Perenner finns redan i Örebros parker.

Det finns redan perenna ätbara växter i Örebros parker och utmaningen är att få Örebroarna att äta av växterna utan att förstöra dem berättade Anna Maria Hellner och det har varit väldigt få projekt som har varit öppna för delaktighet redan innan de är på plats men det här har varit öppet och alla får vara med och odla och skörda, men när det gäller att skörda så är det att ta en smakbit på vägen förbi eller liknande och att vara försiktig så att plantan inte blir förstörd.
Anna Maria Hellner kan tänka sig att de gör fler små ätbara trädgårdar på andra ställen i Örebro om det finns rätt förutsättningar och förutsättningarna är att det ska vara så kallade död utrymmen, alltså platser som idag inte är så trevliga utan kanske känns lite bortglömda om det är möjligt att göra om dem till små ätbara trädgårdar utan att det kostar för mycket så är hon öppen för möjligheten.
- Värdena måste vägas mot varandra, var det passar och jag tror att ju mer tätare den här staden blir desto bättre måste vi bli på att använda våra utrymmen sa Anna Maria Hellner.

Många möjligheter.

När Anna Maria Hellner hörde talas om förvandlingen av Manillagatan så såg hon många olika möjligheter och hon blev också inspirerad, runt om i landet så är det mycket stadsodling och bygglek av olika slag och att använda det här gaturummet till något som är roligt och utmanande för medborgarna.
Popcornen som var med på Open Art för några år sedan stod förra sommaren i Oskarsparken och de var omtyckta speciellt av skoleleverna men anledningen till att de stod i Oskarsparken var att de visste att det skulle hända någonting i parken året efter så ser ni popcornen någonstans så kan ni vara säkra på att året efter kommer det att hända något på just den platsen och i Oskarsparken har de snyggat till sittplatserna i det östra hörnet, pergolan är utbytt och det är nya växter och nya bänkar och det kommer också att komma fler sittplatser i parken så småningom.
Oskarsparken har tidigare känts lite kal men nu genom ett samarbete med trädgårdsdesignern Peter Korn som har planterat öar med vårlökar och perenner så därför var det en mycket större blomprakt i parken under våren även om den ny är rätt så överblommad.
- Vi gör utsättning av popcornen ett år i förväg där vi vet att nu ska det hända någonting sa Anna Maria Hellner.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar