×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-08  

Nu är valstugorna öppnade på Stortorget.

Nu är valstugorna öppnade på Stortorget.

Nu har valstugorna öppnats inför EU valet så alla som har frågor till politiker eller som behöver mer information om var de olika partierna vill i EU har bara att gå upp till Stortorget och ställa sina frågor, i dag är det också möjligt att förtidsrösta i EU-valet, själva valdagen är 26:e maj.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Nu har valstugorna öppnats inför EU valet så alla som har frågor till politiker eller som behöver mer information om var de olika partierna vill i EU har bara att gå upp till Stortorget och ställa sina frågor, i dag är det också möjligt att förtidsrösta i EU-valet, själva valdagen är 26:e maj.

Nästan alla partier på plats.

Nästan alla partier som finns i Europaparlamentet finns på plats på Stortorget, det parti som saknas är FI som kommer vara med på Stortorget under sista veckan.
En fråga som de flesta partier ser som viktig i det här valet är klimatfrågan men i övrigt så är det variation på vilka frågor som de prioriterar och även om klimatfrågor kommer högt så är det också trygghet och hur mycket EU ska ha att säga till om i Europa.

Ett lagom EU.

KD har som slogan, Make EU lagom igen och med det menar de att de inte vill ha ett överstatligt EU utan att de ska hålla sig på en lagom nivå i det de kan besluta om.
Miljöfrågorna ska EU kunna ta skarpa beslut om för där måste de ligga på en högre nivå och att alla länder gör gemensamma saker, men socialpolitik ska de inte besluta om för där är det bäst om varje land får bestämma själva för det finns en risk med att få EU att fatta den typen av beslut då de Svenska lagarna oftast är strängare än i andra länder så finns risken att vi måste backa på områden istället för att få EU att gå framåt så kan det bli Sverige som går bakåt.
- EU startade som ett fredsprojekt och det är viktigt att den tanken finns kvar sa Anders Hagström.

Tryggheten är viktig.

Anders Brandén och Ann-Katerine Jandelius från Moderaterna berättade att deras viktigaste frågor handlar om trygghet och det är trygghet både i Sverige och i EU.
När det gäller trygghet i EU så är det viktigt att satsa på gränspolisen i EU så att det kan bli strängare kontroller för de som kommer in i EU och så vill de ha stopp för alla stöldligor och det stoppar man genom gränskontroller inom EU.

flytta makt från EU till medlemsländerna.

Elin Jensen SD berättade att de har också tryggheten som en viktig EU fråga, men de vill flytta makt från EU tillbaka till medlemsländerna, bland annat så ska alla länder själva få bestämma om inre gränskontroller utan att behöva fråga EU först som man behöver göra idag.
Sverigedemokraterna vill se att EU arbetar mot terrorism och organiserad brottslighet, alltså brottslighet som rör sig över gränser.
- Just nu betalar vi Turkiet till exempel för att hålla vår yttre gräns och det måste ju EU klara av själva, sa Elin Jensen.

Kul med valarbete igen.

Alla politiker jag talkade med under tiden vi var på Stortorget var glada för att valarbetet kom igång igen även om det inte är så längesedan det var riksdags och kommunval.
Elisabet Nileskog (V) berättade att hon känner fortfarande av sviterna efter förra valrörelsen men hon känner sig ändå väldigt peppad på den här valrörelsen och hon såg fram emot att få fokusera på EU frågor.
Vänsterpartiets viktigaste frågor är jämlikhet och klimat, Elisabet Nileskog sa att klimatet kan inte vänta utan det måste börja arbetas också och att folkrörelsen har blivit så stark men fram för allt unga som engagerar sig visar att det måste börja hända saker snart.
- Fram för allt unga har trätt ut och sagt att nu får det vara nog och vi lyssnar på det sa Elisabet Nileskog.

Kvinnors rättigheter.

Helena Vilhelmsson (C ) berättade att för Centerpartiet så är miljö och klimat eller rättare sagt mat en av deras viktigaste frågor i EU valet och det handlar om att övriga EU behöver få en sund och god matproduktion precis som vi har i Sverige, alltså att djur inte ska fraktas hur långt som helst och att användandet av antibiotika ska minska drastiskt, samtidigt som det arbetet är viktigt ute i Europa så behöver svenska bönder stöttas för att faktiskt kunna gå före som bra exempel.
Helena Vilhelmsson är en av Centerpartiets kandidater till EU och hon vill ägna sig åt kvinnors rättigheter, de senaste 20 åren så har kvinnors rättigheter backat i många länder i Europa och att representationen i EU är väldigt skev när det kommer till könsfördelning.
- De sista 20 åren så har ju kvinnors rättigheter faktiskt backat i många länder i Europa och det trodde jag ju för mitt liv inte att jag skulle behöva kämpa för, sa Helena Vilhelmsson.

Högre stöd i EU valet.

Mats Gunnarsson (MP) berättade att Miljöpartiet ser ut att ha lättare att få stöd i EU valet än i riksdagsvalet så han känner att de har lite medvind just nu och deras valkampanj är redan i full gång.
EU är väldigt viktigt just när det gäller klimatfrågor för det är där som beslut som verkligen gör skillnad kan tas och Miljöpartiet har verkligen slagits för klimatfrågor tidigare i EU.
Miljöpartiets viktigaste frågor är bland annat demokratifrågor och att yttrandefriheten , både de sakerna hotas både inifrån EU och utifrån därför är det extra viktigt att slå vakt om dem just nu. Intresset för EU valet har ökat och Mats Gunnarsson tror att det bland annat kan ha att göra med allt medialt rapporterande om brexit.
- Det ser ut som att vi har lättare att få stöd i EU frågor än i riksdagsfrågor, så det känns som att vi har lite medvind här sa Mats Gunnarsson.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar