×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-05-02  

Vänsterpartiet lockade många på första maj.

Vänsterpartiet lockade många på första maj.

Årets första maj lockade många till slottsparken för att vara med i Vänsterpartiets demonstrationståg och det blev trångt på Våghustorget där demonstrationståget stannade.
Det hölls flera tal och konferencier var Stefan Nilsson och han passade också på att inleda med ett eget tal.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

Årets första maj lockade många till slottsparken för att vara med i Vänsterpartiets demonstrationståg och det blev trångt på Våghustorget där demonstrationståget stannade.
Det hölls flera tal och konferencier var Stefan Nilsson och han passade också på att inleda med ett eget tal.

Angrepp på många olika plan.

Stefan Nilsson talade om att strejkrätten inte ska röras utan få vara kvar precis som den är och att LAS (Lagen Om Anställningsskydd) inte behöver utredas eftersom den lagen ska vara kvar som den är och även om de säger att de vill modernisera och förbättra lagen om anställningsskydd så undrar Stefan Nilsson vem de ska förbättra för, arbetstagarna eller företagarna.
En flexiblare arbetskraft betyder att det blir enklare för företagare att bli av med personal som de tycker är besvärlig, det är i alla fall så som Stefan Nilsson tolkar uttrycket flexiblare arbetskraft och att angreppen på LAS kommer nu är inte så konstigt eftersom högerpartierna nu har möjlighet att förändra den lagen eftersom det politiska läget i landet ser ut som det gör.
- En tryggare och flexiblare arbetsmarknad enligt Annie Lööf, ja orden låter ju bra, retoriken låter bra men vad betyder de, flexiblare för vem då, sa Stefan Nilsson.

Passade på lite.

Vi fick en intervju med Stefan Nilsson efter att programmet på scenen var slut och han berättade då att han egentligen inte skulle hålla något tal utan ett öppningsanförande men han passade på lite när han hade chansen.
Stefan Nilsson berättade att första maj är fortfarande en viktig dag för Vänsterpartiet och det är viktigt att den får vara kvar, när det bestämdes att 6 juni skulle bli nationaldag så försökte de borgerliga partierna få bort helgdagen från första maj men nu blev det ju istället annandag påsk som inte längre är en helgdag och första maj var ju faktiskt en dag som kom efter en kamp och den har varit viktig för att föra fram vänsterpolitik, till exempel så kom kraven om 8 timmars arbetsdag först under första maj demonstrationer och det finns lika viktiga budskap idag att föra fram.
- Det var där man började föra krav på 8 timmars arbetsdag och fram för allt allmän rösträtt, det var första maj man använde som plattform så ja den är viktig sa Stefan Nilsson.

Samhället förändras.

Idag så är inte första maj en lika viktig dag utan butiker har öppet, Stefan Nilsson sa bland annat att det visar på att samhället förnyas och att det som politiska partier talar om idag inte är lika viktigt för människor idag som det var förr, men han tror också att många som arbetade idag gärna skulle ha varit med på torget istället.
Politik verkar inte vara så viktigt för människor längre och det visar ju valresultaten också, där har de rätt så mycket att ta tillbaka och då är också första maj viktigt.
- Samhället moderniseras och de grejor vi pratar om verkar ändå på något sätt spela mindre och mindre roll för folk sa Stefan Nilsson.

Det är många angrepp mot arbetare idag.

Stefan Nilsson berättade också att det är inte bara en förändring av LAS och strejkrätten utan Svenska näringsliv attackerar också rätten till semester på sommarhalvåret och många fler borgerliga idéer och det finns en majoritet i riksdagen för en del av förslagen som kommer och idag är det bara Vänsterpartiet som står emot det och han vill se att Socialdemokraterna gör en sväng tillbaka till vänsterpolitik för de är ju trots allt bildade ur arbetarrörelsen och därför borde de bevaka att arbetare har bra lagar och regler bakom sig.
- Vänstern växer, vi har ett missnöje i samhället som växer och då fokuserar man det åt håll där det inte hör hemma för även ett annat parti längst ut på högerkanten växer också och det hänger ihop med att klyftorna, misstänksamheten, egoismen har fått ett fäste i Svensk arbetarklass och det får den effekten då sa Stefan Nilsson.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar