×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-04-12  

Motivera äldre till att träna.

Motivera äldre till att träna.

Under tisdagen den 9 april så samlades flera olika aktörer på Örebro slott, inbjudna av Landshövding Maria Larsson för att kraftsamla kring frågan hur man inspirerar äldre att träna mer.
Dagen inleddes av Maria Larsson och sedan följde flera olika talare i olika ämnen, speciellt inbjuden var Alexandra Charles som var med som inspiratör och berättade om sitt arbete med 1,6 och 2,6 miljonerklubben.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Under tisdagen den 9 april så samlades flera olika aktörer på Örebro slott, inbjudna av Landshövding Maria Larsson för att kraftsamla kring frågan hur man inspirerar äldre att träna mer.
Dagen inleddes av Maria Larsson och sedan följde flera olika talare i olika ämnen, speciellt inbjuden var Alexandra Charles som var med som inspiratör och berättade om sitt arbete med 1,6 och 2,6 miljonerklubben.

Gåfotbollen sprider sig i länet.

Jonas Karlsson ÖLIF presenterade en aktivitet som heter gåfotboll och till sin hjälp hade han två äldre damer, Birgitta Theander och Barbro Ågren, som spelar gåfotboll i Nora som är den kommun i länet som redan har startat upp ett lag.
Jonas Karlsson berättade också att det finns intresse från de andra kommunerna i norra delen av länet att starta upp lag så att de kan ha en gåfotbollsturnering under seniorveckan senare i år.
Vad är då gåfotboll, jo det är vanlig fotboll fast med lite justerade regler som att man inte får springa men det hörs ju kanske på namnet och sedan finns det lite andra regler också för att det ska vara enklare för äldre att spela.
Birgitta Theander berättade att den första matchen var mot politiker och tjänstemän i Nora kommun och det var mycket roligare att spela än vad hon trott innan och hon hade inte spelat fotboll tidigare.
Hon berättade också att de känner att de får röra på hela kroppen och de känner att de har blivit mycket bättre och en fördel är att alla kan vara med och spela, damerna som är med idag och spelar är sedan tidigare aktiva men det är inget krav utan Birgitta är säker på att alla kan vara med.
En viktig del är att de sitter och pratar och har det trevlig efter att de spelat och det är en viktig del i att det är så roligt.
- Att vara tillsammans och göra samma sak är jättekul så jag rekommenderar verkligen den här gåfotbollen, sa Barbro Ågren.

Ville inte sluta spela.

Birgitta Theander fick en förfrågan från Nora kommun om att hjälpa till att starta upp ett lag för gåfotboll inför förra årets seniorvecka och hon berättade efter föredraget att det tog ungefär en månad innan hon hade fått ihop ett lag och då visste de inte att de skulle fortsätta efter seniormässan men det var så roligt att de inte ville sluta.
Barbro Ågren berättade att det som är det roliga är att träffas och vara tillsammans för det är inte bara gåfotbollen utan de umgås också efter att de spelat och spela gör de varannan vecka.
Båda två berättar att de har väldigt roligt när de spelar och det blir mycket skratt.
Den stora utmaningen med gåfotboll det är att inte springa, både Barbro och Birgitta var överens om att det är svårt att låta bli när de ska spela och ingen av dem har spelat fotboll tidigare så det där med att sparka bollen dit man vill kan också vara en utmaning.
- Vi blev så bitna när vi väl var där att det här kan vi ju inte sluta med, sa Birgitta Theander.

Ambassadör för gåfotboll.

Den som har hjälp till att få damerna att spela gåfotboll i Nora är Jonas Karlsson ÖLIF som har varit med och stöttat och hjälp till under uppstarten av laget.
Jonas Karlsson berättade efter hans föredrag att han kan inte ta åt sig hela äran för att ha kommit med gåfotbollen till Örebro län, däremot så har han visat upp exempel för när de spelar gåfotboll i England och det var det som fick Nora kommun intresserade att ha med det under deras seniorvecka och nu ska han på möten i de andra norra kommunerna för att de också vill starta upp gåfotbollslag.
- Nej, tyvärr kan jag inte ta åt mig äran helt och hållet för det, jag har nog kanske varit den katalysator i regionen och visat upp exempel från England, där man har spelat det, sa Jonas Karlsson.

Inte bara fotboll utan även judo på dagordningen.

Björn Nyberg från Frövi Judo var också inbjuden för att berätta om klubbens satsning på utbildning i fallteknik och vi fick en intervju med honom där han berättade att judo handlar om balans, både sin egen balans och motståndarens balans och om man väl faller så är det jätteviktigt att falla rätt för att inte skada sig.
När man trillar så trillar man bara och den automatiska reaktionen är att man försöker ta emot sig, men eftersom de flesta inte får lära sig hur man ska göra så blir det fel och slutar ofta med ett armbrott eller liknande skada, speciellt om den som trillar är lite äldre och det är det som Björn Nyberg vill förändra genom att lära ut till äldre hur de ska göra om de trillar.
- Ja man lär sig ju inte att falla, man faller och då finns det ju vissa reflexer, sa Björn Nyberg.

Svårt att hitta instruktörer.

Fallutbildningen är en nystart från judoförbundet och de har de lite svårt att hitta instruktörer och Björn Nyberg berättade att de behöver antagligen börja tänka i nya banor när det gäller just instruktörer och kanske skräddarsy en utbildning i enbart fallkompetens, det finns fler idrotter som skulle kunna ha den här typen av utbildning enda kravet är att de måste ha kunskapen om judons falltekniker.
- De som man vänder sig till nu är ofta ledare som har väldigt mycket att göra ändå vad det gäller ren ungdoms judoträning och fram för allt ungdom, vi har mycket ungdomar och då finns inte tiden för det här, sa Björn Nyberg.

Alexandra Charles var med som inspiratör.

Alexandra Charles grundare av 1,6 och 2,6 miljonerklubben var med som inspiratör och för att berätta om 1,6 och 2,6 miljonerklubben och vad de gör.
1,6 miljonerklubben bildades för 21 år sedan av Alexandra Charles och det är en ideell organisation som är politiskt obunden och som har som mål att vara folkbildande inom kvinnors hälsa, 1,6 miljonerklubben riktar sig till medelålders och äldre kvinnor och 2,6 miljonsklubben till yngre kvinnor. Att bilda en ideell förening var något som Alexandra Charles gjorde med en tanke och det är att alla får vara med, även män, annars är den enda regeln att du ska vara myndig.
- Det är väldigt viktigt att männen får vara med i den kvinnoorganisation som jag tog initiativet till för jag tycker att män och kvinnor behöver få mer förståelse och kunskap om varandra så att vi bättre kan hjälpa varandra, sa Alexandra Charles.

1,6 miljonsklubben handlar om kvinnor.

Alexandra Charles berättade också under sitt anförande att 1,6 miljonerklubben har inte ett dugg med pengar att göra utan namnet kommer av att det fanns drygt 1,6 kvinnor över 45 år i Sverige 1997 när hon bildade föreningen, senare fick hon veta att 1,6 också står för det gyllene snittet så då passade namnet ännu bättre.
2,6 miljonerklubben startade hon när yngre kvinnor hörde av sig och också ville vara med och de ville inte vänta tills de var 45 så Alexandra kollade statistik igen och kom fram till att de mellan 25 och 45 var ungefär en miljon så namnet 2,6 miljonerklubben kom naturligt då.
- En avdelning i föreningen som är för de yngre, 2,6 och så har vi 1,6 men det är ju en organisation berättade Alexandra Charles.

Folkbildning om kvinnors hälsa.

Tanken bakom 1,6 miljonerklubben är folkbildare och de vill sprida kunskap om kvinnors hälsa och då är det allt som rör kvinnors hälsa så de har många olika delar inom föreningen och de har lyckats få med sig flera olika experter inom olika områden som granskar deras material så att allt ska vara rätt när de sprider kunskapen de samlar in, förutom att vara folkbildare så är de också opinionsbildare och försöker påverka de som har makt att ta tag i vissa frågor som rör kvinnors hälsa, en av de saker de har arbetat för är att det behövs mer forskning på kvinnors sjukdomar, det fungerar inte att ha män som norm inom forskningen eftersom kvinnor och män inte är likadana.
- Du kan inte bedriva klinisk forskning med endast han-möss och så är det fortfarande, i stort sett så är det bara han-möss i den kliniska forskningen, sa Alexandra Charles.

Rörelse är bra för allt.

Vi fick en intervju med Alexandra Charles där hon bland annat berättade att de i 1,6 miljonerklubben försöker motivera kvinnor att röra på sig för rörelse är bra för allt, den senaste forskningen har visat att rörelse kan förebygga demens så länge som man använder huvudet också.
Alexandra Charles har jämt gillat att dansa och på så sätt håller hon sig igång men den som inte gillar att dansa kan testa golf för det är också en aktivitet där både kroppen och huvudet får arbeta. Just därför att golf är ett bra sätt att hålla sig aktiv så arrangerar 1,6 miljonerklubben en golfturnering runt om i landet just för att uppmuntra kvinnor att börja med golf.
Gåfotbollen tänker Alexandra Charles ta med sig hem till Stockholm för hon gillade den idén och hon ska se till att den är med på nästa aktivitetsdag som 1,6 miljonerklubben arrangerar på Gärdet i Stockholm, de har tidigare haft alla möjliga aktiviteter som besökarna får prova på och nu kommer de också att lägga till gåfotbollen.
- Initiativet här tycker jag är så kul med den här gåfotbollen för det har inte vi ännu, hade jag inte hört talas om faktiskt ens en gång, måste jag erkänna, så det var alldeles nytt för mig, men desto roligare, sa Alexandra Charles.

Arbetet går framåt.

1,6 och 2,6 miljonerklubbens arbete går framåt och Alexandra Charles berättade att det har gjorts stora framsteg men att än så är det långt kvar och det kommer fortfarande upp nya frågor som de behöver arbeta med.
De arbetar till exempel mot förlossningsskador och en av de bidragande orsakerna till att de skadorna ökar är att barnmorskor idag måste springa mellan patienter och har inte den tid som varje kvinna skulle behöva vid en förlossning, samma sak med att de har stängt ned BB i Skellefteå och det ser Alexandra Charles som kvinnoförakt när politikerna motiverar nedläggningen med att det föds för få barn.
- Så ska man gå kurs då för att lära sig att föda barn i taxi eller i bussar eller bilar, jag menar så kan vi ju inte ha det 2019 , det är förfärligt, vilket kvinnoförakt sa Alexandra Charles.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar