×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-03-23  

Hyresgästföreningen säger nej till marknadshyror.

Hyresgästföreningen säger nej till marknadshyror.

Hyresgästföreningen manifesterade utanför Conventum i Örebro mot marknadshyror och det hade kommit medlemmar från flera delar av landet för att delta, samtidigt som Socialdemokraterna inleder sin kongress inne på Conventum.
Under den timme som manifestationen höll på så var det flera talare och deltagarna hördes också på lång väg eftersom de hade med sig megafoner och hade en talkör både före och efter manifestationen.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
15 Klickbara bilder.

Hyresgästföreningen manifesterade utanför Conventum i Örebro mot marknadshyror och det hade kommit medlemmar från flera delar av landet för att delta, samtidigt som Socialdemokraterna inleder sin kongress inne på Conventum.
Under den timme som manifestationen höll på så var det flera talare och deltagarna hördes också på lång väg eftersom de hade med sig megafoner och hade en talkör både före och efter manifestationen.

Socialdemokraterna sviker väljarna.

Helena Frisk, ordförande region väst, var konferencier under manifestationen och hon inledde också med att hålla det första talet och hon sa bland annat att Socialdemokraterna under valet var väldigt tydliga med att det inte skulle införas marknadshyror för att några månader senare helt ändra ståndpunkt i den frågan och på Socialdemokraternas hemsida står det fortfarande att de säger nej till marknadshyror och att de vill värna allas rätt till en bostad.
- Vi är här idag för att prata allvar med det parti som gästar Örebro under helgen, nämligen Socialdemokraterna, inför valet drev både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna kampanjer mot marknadshyror, sa Helena Frisk.

En manifestation över förväntan.

Helena Frisk berättade efter manifestationen att den gick över hennes förväntan, det var flera som hade kommit från andra delar av landet och de var inte bara med utan de var engagerade med talkörer och visade verkligen sitt engagemang i frågan och för hyresgästföreningen, att vara konferencier var också kul även om det föll sig naturligt eftersom hon är ordförande för region mitt där Örebro ingår.
Helena Frisk berättade också att manifestationen var ett sätt för dem att visa sin frustration med att Socialdemokraterna har gått med på att införa marknadshyror i nyproduktion.
Hyrorna är idag väldigt höga och med marknadshyror så kommer hyrorna öka ännu mer vilket riskerar att segregera samhället ännu mer och speciellt yngre som redan har det tufft på bostadsmarknaden riskerar att få det ännu tuffare och tvingas att bo kvar hemma hos sina föräldrar ännu längre.
- De nyproducerade lägenheterna har inte vanligt folk råd att efterfråga och det gör till och med att i vissa kommuner kan man få en nyproducerad lägenhet nästan på dagen eftersom det är så få som har råd att betala för det, sa Helena Frisk.

Socialdemokraterna sviker hyresgästerna.

Helena Frisk sa att hon tycker att Socialdemokraterna sviker hyresgästerna och speciellt efter att de var så tydliga i valet att de inte skulle släppa fram marknadshyror, hon förstår att politik består av kompromisser ibland men den stora frågan är hur långt man kan gå i kompromisser innan man säljer för mycket av sin ideologi.
Tanken på en bostadstrappa som finns inom politiken tror hon inte heller på för då hade man sett resultat av det nu, bostadstrappan går ut på att även om det byggs dyra lägenheter så de som flyttar till nyproduktion lämnar då billigare lägenheter som då blir tillgängliga på bostadsmarknaden .

Det här är bara början.

Vi fick en intervju med Kristofer Lundberg, ordförande Region västra Sverige,och han berättade då att det sker protester över hela landet mot chockhöjning av hyror och renovräkningar (renoverings vräkningar), för att ge en verklig kraft i protesterna så behövs det en samordning och det skulle också visa vilken kraft Hyresgästföreningen är i samhället.
Med 540 000 medlemshushåll så är Hyresgästföreningen en kraft att räkna med i samhället och om den kraften mobiliseras så kan den visa politikerna vad vi tycker om bland annat marknadshyror.
Hyresgästföreningen behöver bli mer offensiva och mer kampinriktad så som föreningen var när den startades, när makthavare och hyresvärdar inte lyssnar så behöver de ta tillbaka de gamla kampmetoder som användes i starten av Hyresgästföreningen.
- Förhandlingar och liknande i all ära men då politiker och fastighetsägare inte lyssnar så behöver vi ta till de historiska kampmetoder som hela vår rörelse byggts upp på sa Kristofer Lundberg.

Behöver bli fler.

Kristofer Lundberg berättade också att Hyresgästföreningen har ungefär en miljon medlemmar idag och han tror att om föreningen blir mer offensiv och kampinriktad så kommer också medlemsantalet i föreningen att öka.
Hyresgästföreningen har fokuserat för mycket på förhandlingar men Kristofer tror att de behöver mobilisera medlemmarna inför framtiden och att inte bara bli en förening som agerar här och nu utan att ta tillbaka initiativet för diskussioner om vilket samhälle vi vill leva i och hjälpa till att bygga samhället så som vi vill ha det.
Kristofer Lundberg och flera andra hade åkt från Göteborg för att vara med under manifestationen just för att de länge velat se gemensamma protester och när det nu arrangerades en gemensam manifestation i Örebro så var det självklart att åka även om det var en fredagsförmiddag och de kom med en hel busslast med förtroendevalda och det var de från Göteborg som höll i talkören före och efter manifestationen.
- Jag tror att det är många som vill se en mer aktiv och kämpande, utåtriktad Hyresgästförening sa Kristofer Lundberg.

En otroligt viktig fråga.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, som var väldigt nöjd med uppslutning av medlemmar i Hyresgästföreningen eftersom det var en vanlig fredagsförmiddag där de flesta faktiskt jobbar och inte har möjlighet att vara med under en manifestation och det visar hur viktig den här frågan om marknadshyror är för medlemmarna.
Marie Linder är själv just nu ute på en resa genom landet för att samla på sig berättelser om hur bostadsmarknaden fungerar i landet och de berättelserna vill hon sedan dela med sig av till bland annat Socialdemokraterna.
Marie Linder sa också att det är alldeles för mycket av bostadspolitiken som är koncentrerad till Stockholm men Sverige är ett avlångt land och det behövs en bostadspolitik som omfattar hela landet, grunden för bostadspolitiken kan se likadan ut över hela landet men sedan måste det finnas möjlighet till lokala utvikelser för det är inte samma förutsättningar i Kiruna som i Malmö.
- Grunden, att man ska ha rätt till en bostad till en rimlig kostnad den är viktig att man har gemensamt.

Inga marknadshyror.

Marie Linder var väldigt tydlig med att många har idag inte råd med nyproducerade lägenheter så hur ska de få råd om hyrorna blir ännu högre och att samtidigt ta bort de boendes rätt till inflytande det är vansinnigt.
Hyresgästföreningen kommer att göra allt vad de kan för att stoppa marknadshyror och inskränkningar i hyresgästers rättigheter och de tio punkterna som Hyresgästföreningen vill se i bostadspolitiken innebär bland annat att de vill se en skattereform där villkoren mellan ägt och hyrt balanseras bättre än vad de är idag.
En bostadsgaranti vill de också se så att alla kommuner i landet tar sitt ansvar och bygger lägenheter.
Allmännyttan behöver också stärkas och möjligheten att ta ut pengar ur allmännyttan ska stoppas så att allmännyttan kan använda sina pengar till att bygga istället och just den delen sa Marie Linder är väldigt viktig.
- Vi tycker att det är väldigt viktigt att vi håller i valfriheten i den svenska bostadsmarknaden sa Marie Linder.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar