×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-08-30  

Så arbetar Länsstyrelsen under valet.

Så arbetar Länsstyrelsen under valet.

Länsstyrelsen i Örebro bjöd under onsdagen in för en informationsträff när det gäller valet där de presenterade de nyheter som är till det här valet och också berättade hur Länsstyrelsen arbetar både inför valet och under valdagen och efter med rösträkningen.
Det var ett kort inledande anförande av Landshövding Maria Larsson och sedan tog Richard Linde vid som är valsamordnare.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Richard Linde, valsamordnare vid Länsstyrelsen i Örebro län.

1 klickbar bild.

Länsstyrelsen i Örebro bjöd under onsdagen in för en informationsträff när det gäller valet där de presenterade de nyheter som är till det här valet och också berättade hur Länsstyrelsen arbetar både inför valet och under valdagen och efter med rösträkningen.
Det var ett kort inledande anförande av Landshövding Maria Larsson och sedan tog Richard Linde vid som är valsamordnare.

Demokratin måste skyddas.

Vi är bortskämda med att leva i en demokrati.
Landshövding Maria Larsson inledde den här informationsträffen med att berätta att när det är valtider så tänker hon på en bild när Sydafrika tillät den svarta delen av befolkningen att rösta och det var då bilder på jättelånga köer till vallokalerna och att de sprang för att få lägga sin röst, här i Sverige så har vi haft demokrati länge och har blivit bortskämda med att få rösta men demokratin måste skyddas och det är det som Länsstyrelsen bidrar med.
Sverige har ett robust valsystem och det kommer att hålla framöver också och även om frågan om elektronisk röstning har kommit upp så är vi inte där än berättade Maria Larsson och hon fortsatte med att säga att vi ska vara glada för att det fortfarande är den manuella räkningen som gäller i vårt system.
- Den manuella hantering när det gäller att räkna röster den är värdefull. sa Maria Larsson.

Säkerheten är extra viktig idag.

Maria Larsson berättade också om att säkerheten runt röstningen och rösträkningen har blivit extra viktig idag och Länsstyrelsen startade sin förberedelser inför valet för ett år sedan och det här vale så har de fokuserat extra på just säkerheten.
Det är viktigt att allt går sjyst till sa Maria Larsson och att människor har tilltro till systemet är också jätteviktigt och där kommer också säkerheten in, vi ser idag hur främmande makt försöker påverka val och störa ordningen som finns, därför har de verkligen koncentrerat sig på säkerheten för att minimera alla sådana risker under rösträkningen.
- Vi har sett det i flera andra europeiska länder att man påtalar att det finns störande moment som vill destabilisera tilliten till valsystemet. sa Maria Larsson.

Förtidsrösta även valdagen.

Nu kan man förtidsrösta även på valdagen berättade Richard Linde, valsamordnare Länsstyrelsen Örebro, anledningen till att förtidsröstningen är öppen även under valdagen är att förtidsröstningen blir populärare för varje år och under förra året så var det bland annat flera som svängde in i Laxå och förtidsröstade för att de upptäckte att de inte skulle hinna fram till någon vallokal där de egentligen skulle rösta.
Rösterna som kommer in via förtidsröstningen räknas normalt sist eftersom de ska skickas till respektive kommun där de ska räknas.
- Tidigare var det så att det skulle finnas en förtidsröstningslokal öppen i varje kommun men det fanns inga tider utan den kunde vara öppen två timmar eller liknande men nu så ska den vara öppen hela dagen. sa Richard Linde.

Nyhet för i år med valbara kandidater.

En nyhet för i år är att det inte är säkert att det går att skriva till en kandidat på en lista, det beror på om listan är öppen eller stängd och det vanliga här i Örebro är att listorna är stängda, där det finns kandidater tillskrivna efter att listan trycktes så finns de på https://www.val.se och det är för att till det här valet har alla kandidater samtyckt till att kandidera på listan.
För att veta om en valsedel är låst eller om den är öppen så finns den informationen överst på valsedeln och om det finns ytterliga kandidater än de på listan så finns de enbart på valmyndighetens hemsida.
Om listan är låst så är det partiet som bestämmer vilka som ska stå på listan och det går inte att lägga till något nytt namn.
- Dessutom så kunde namn skrivas till som inte var aktuella egentligen, för att det var någon annan som skrev till ett namn av ren djävulskap eller att man ville av någon annan anledning skriva till ett namn, men nu måste det i alla fall skickas in ett samtycke. sa Richard Linde.

Finns en småpartispärr.

Till det här valet så har man infört en småpartispärr för kommunfullmäktige, ett parti behöver ha minst två procent av rösterna för att de ska få en plats i kommunfullmäktige och är det en kommun som har delade valkretsar så som vi har det i Örebro så krävs det tre procent av rösterna för en plats i kommunfullmäktige.
En annan nyhet är att det finns valsedlar med färgtryck för att det ska bli enklare att veta att man har tagit rätt valsedel när man ska rösta och att partierna får ha sin logga i färgtryck men det är upp till partierna att bestämma själva om de vill ha färgtryck på valsedlarna.
Partierna som är med i valet måste också ha anmält att de ska delta i valet berättade Richard Linde och om det nu kommer in någon röst på ett parti som inte har anmält deltagande så kommer den rösten att räknas som ogiltig.

Så bedöms valsedlarna.

Valsedlarna räknas tre gånger innan valet är klart och den del som Länsstyrelsen är ensam om att räkna det är personrösterna, kommunens personal räknar rösterna i vallokalen efter stängningen men då räknar de inte personröster utan de räknas först på Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen tittar också över alla valsedlar som har ansetts vara ogiltiga när de räknades i vallokalen och det är rätt så ofta som Länsstyrelsen anser att det är fler valsedlar som är giltiga än det var i första räkneomgången i vallokalen och det är för att personalen på Länsstyrelsen har bättre med tid på sig att gå igenom alla valsedlar.
- Det här är ett gediget arbete, det är valsedlar som ska tittas på, framsida, baksida och det är över 600 000 valsedlar som gås igenom. sa Richard Linde.

Valräkningen är öppen.

Richard Linde berättade att valräkningen i Länsstyrelsens lokaler är öppen för den som vill se hur det går till, normalt så brukar det inte vara så många besökare som kommer för att titta men möjligheten finns för den som vill.
För att få besöka valräkningen så måste man anmäla sig i receptionen på Länsstyrelsen och sedan får man följa med till rummen som används för att räkna rösterna och Richard Linde berättade att de brukar följa med besökarna och förklara vad det är de ser och berätta om arbetet som händer när rösterna räknas och rösträkningen håller på mellan måndagen den 10 september till onsdagen den 19:de september med avbrott för helgen.
- Vem som helst är hjärtligt välkommen, man anmäler sig i receptionen och man har alltså en möjlighet att titta på hur det här fungerar. sa Richard Linde.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar