×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-07-28  

Sommarscen på Järntorget.

Sommarscen på Järntorget.

City Örebro har i år arrangerat två Sommarscen, den första var på Stortorget och den andra på Järntorget, det var olika teman också och den sista på Järntorget hade 50-tals tema och naturligtvis gick musiken i den stilen också.
Efter att ha arrangerat Sommarscen i Gamla stan så är den nu tillbaka på torgen i centrum och kvällen på Järntorget var välbesökt och speciellt sista bandet Top Cats lockade mycket publik.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
45 Klickbara bilder.

Video kommer direkt den är färdigtextad.

City Örebro har i år arrangerat två Sommarscen, den första var på Stortorget och den andra på Järntorget, det var olika teman också och den sista på Järntorget hade 50-tals tema och naturligtvis gick musiken i den stilen också.
Efter att ha arrangerat Sommarscen i Gamla stan så är den nu tillbaka på torgen i centrum och kvällen på Järntorget var välbesökt och speciellt sista bandet Top Cats lockade mycket publik.

Energisk start.

Först ut den här kvällen var The Vanjas och deras energiska glada musik var en bra inledning på kvällen och sångerskan Vanja Lo gjorde sitt bästa för att få igång publiken vilket inte var det enklaste i sommarhettan, det märktes också att det var väldigt varmt på scenen som de placerat mitt i solen.
The Vanjas spelar en mix av många olika musikstilar och om man lyssnar ordentligt på alla låtar så kan man höra influenser från lite allt möjligt, de låtar jag fastnade för var de som hade rötterna i 50-talet eller 60-talet och sedan att de gjorde några covers gillade jag också.
Vanja Lo sångerskan i bandet har en kraftfull röst även om hon den här eftermiddagen kanske inte var på topp och det var antagligen på grund av värmen men hon har också den där svårbeskrivna utstrålningen som gör att hon har lätt att nå ut till publiken.

Blandat och bra.

The Vanjas blandade covers och eget material och jag kan säga att även om de gör covers bra så är det ändå deras egna låtar som jag fastnade för och No Tears är en av favoriterna och jag gillade den där lite poppigare stilen som finns i vissa låtar och mina tankar går till 50-talets pop och då speciellt till de tjejgrupper som fanns då, det är lätt musik och den är enkel att dansa till om man vill det så det här var ett väldigt bra första band eftersom de fick igång energin på en gång och de tilltalar säkert en rätt så bred publik eftersom de har ett så stort spann på det de spelar och det är inte så enkelt att hitta ett eget sound men det har The Vanjas verkligen gjort.

Utomhus är kul.

Vanja Lo sångerska i The Vanjas berättade efter spelningen att det var roligt att spela utomhus, de har tidigare spelat på Live At Heart men då var det bara klubbspelning och att spela på Sommarscen var något helt annat och hon gillade publiken här också och för att vara i Sverige så var det inte svårt att få med sig publiken.
The Vanjas har precis kommit hem efter en liten miniturné i Spanien och där är det en helt annan kultur som gör att publiken är annorlunda också, men Vanja Lo berättade att hon själv är typiskt svensk om hon går på en konsert, hon står gärna lite längre bak och lyssnar så hon förstår den svenska publiken.
- Nu har vi varit i Spanien precis och då började vi spela klockan 3 på natten, alltså och då är det en sådan här festival, stadsfestival typ, sa Vanja Lo.

Rock n´roll.

Vanja Lo beskriver musiken som rock n´roll men sa också att det betyder ju så mycket olika beroende på vem man pratar med men för henne så är det från Ike och Tina Turner till The Ramones eller Blondie så de har ett brett spektra av influenser men allt är rock n´roll och hon vill inte ha rockabilly etikett på bandet eftersom de faktiskt har en mycket större bredd än det även om de har mycket av den och rhythm and blues som grund för sin musik och hon hoppas att de snart är tillbaka i Örebro även om det inte finns något spikat idag.
- Jag lyssnar mycket på gamla, alltså rhythm and blues, rock n´roll och soul, fast ifrån 50, 60-talet, sa Vanja Lo.

Elvis, Elvis och mer Elvis.

Fröken Elvis underhöll publiken på Järntorget med en hel kavalkad med Elvis låtar, men de sjunger låtarna på sitt eget speciella sätt eftersom de sjunger på svenska och de gör det riktigt, riktigt bra.
Normalt när jag hör att det är en svensk översättning på en engelsk text så brukar jag bli besviken för att texten är rätt långt från originalet men så var det inte med Fröken Elvis, de har lyckats med det svåra att översätta texterna och behålla kärnan i dem vilket är en bragd.
Vi fick höra många av Elvis Presleys största hits och det var faktiskt ingen låt jag blev besviken på, däremot imponerad av att de lyckats översätta In the Ghetto på ett riktigt bra sätt där låtens budskap är kvar och jag håller med sångerskan om att det är synd att den fortfarande är aktuell man hade ju kunnat hoppas på att världen kommit längre idag mot 1969 när Elvis släppte skivan From Elvis In Memphis.

Fartfyllt och väldigt proffsigt.

Fröken Elvis är ett band bestående av tjejer och allihop verkar vara duktiga på flera olika instrument för när de presenterade varandra i bandet så bytte de instrument med varandra under tiden och även om presentationen var längre än den man är van vid med bara en upprabbling av namnen så var deras version mycket roligare och underhållande när det blev en liten kamp om vilket landskap som är bäst eftersom det här bandet egentligen är utspritt i landet.
Fröken Elvis har egna låtar också och den jag gillade bäst var Jag Vill Bara Dansa som på ett träffande sätt berättar om de där killarna som man kan träffa på när man är ute för att dansa, ni vet de där som inte förstår ett nej utan som fortsätter försöka fast man visar att man inte är intresserad av något annat än att dansa.

Inte alltid så enkelt.

Elvis hade en stor låtskatt eftersom han spelade in drygt 700 låtar berättade Camilla Fritzén och med så många låtar går det att hålla på länge med hans musik och att sedan översätta låtarna så att de blir på svenska gör att texterna kommer närmre, men det är inte bara att översätta och spela för alla texter som översätts måste godkännas av de som förvaltar arvet efter honom och det är inte det enklaste jämt men är det en låt de verkligen vill ha med i sin repertoar så gäller det att vara envis och hoppas på att det går till slut.
Alla låtar fungerar inte heller att översätta så Return To Sender har de gett upp, den lyckades de inte få någon bra ordning på men andra låtar har varit enkla att få till men annars så är det just att få ett ja på översättningen som kan vara det knepiga, Suspicious Minds fick de försöka med flera gånger innan det gick men den vill de verkligen ha berättade Camilla Fritzén.
- Det finns en låtskatt som är liksom outtömlig, jag menar 700 låtar har han spelat in och väldigt bra, liksom bra melodier och texter som funkar, sa Camilla Fritzén.

Topp-publik till Top Cats.

Avslutningsbandet var Top Cats och det var också de som lockade störst publik för när det var dags för rockabillybandet att gå på scenen så var det trångt på Järntorget och det var flera som passade på att dansa framför scenen också.
Top Cats är energi och glädje det märks att de gillar att stå på scen och efter att ha hållit på länge nu så är de också väldigt proffsiga men spelglädjen finns kvar och det är det som är det viktiga. De flesta upptäckte nog Top Cats när de var med i Melodifestivalen 2012 men redan då var bandet rätt gammalt eftersom det startade redan 2001.
Det här är rock n´roll när den är som bäst det är låtar man blir glad av och energin är hög hela tiden, den här gången spelad de en ballad och det var helt rätt att välja lite ösigare låtar när det var en torgspelning.

Rock n´roll från Värmland.

Top Cats är från Värmland och det gör att de faktiskt är grannar till Närke men ett stort plus för värmlänningar är deras trevliga dialekt för jag gillar den, den är skön att lyssna på och sångaren Jon Kleppenes drev lite med den i sitt mellan snack, men annars så var det här en spelning där musiken var i centrum och de bjöd på en varierad låtlista med mest eget material men även ett par covers och de är lika bra oavsett vilket de gör.
Den här gången är det lite svårare att skriva om vilka låtar jag gillade mest eftersom jag gillade allt jag hörde men Romeo är en av favoriterna, den fastnade i minnet kanske för att den på något sätt stack ut musikaliskt från deras musik, den kändes lite mörkare och så hade den en refräng som fastnade i huvudet, samma sak med Wailin At the Moon och den har lite samma stil som Romeo och det visar väl en del om vilken typ av musik det är jag föredrar men Top Cats har väldigt många bra låtar så det var svårt att välja och de har faktiskt en rätt stor bredd på sin musik även om de håller sig inom rock n´roll stilen.

Inte nytt värmerekord.

Jon Kleppenes sångare i Top Cats sa från scen att den här spelningen kunde bli den varmaste de gjort så jag var ju tvungen att fråga honom om det blev nytt värme rekord och det blev det inte, som tur var, de hade tur så att solen var på väg ned och de fick skydd av att det är hus runt torget, men han trodde i början av spelningen att det skulle bli ett nytt rekord för bandet och det var rätt skönt att det inte blev nytt rekord det var varmt så det räckte ändå.
Förutom värmen så gillar han att spela ute eftersom det blir en annan publik än vad de har när det är inomhusspelningar och speciellt när spelningen är så här pass tidigt så att även barn kan vara med.
- När man spelar så här på ett torg då vågar sig alla dit. sa Jon Kleppenes.

Rötter i Rock n´rollen.

Jon Kleppenes beskriver Top Cats musik som glad, ganska fartfylld fyrtakts musik med rötterna i rock n´roll och det han gillar är det lite opolerade och energifyllda i musiken.
Top Cats har hållit på länge och Jon berättade att de snart är inne på sitt 18:de år och det är fortfarande lika kul att spela även om allt jobb runtomkring inte är riktigt lika kul längre.
- Gå upp på morgonen är inte riktigt lika lätt längre men att gå upp på scen är precis lika lätt. sa Jon Kleppenes.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar