×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-07-07  

Konstsmyckad tunnel i Markbacken.

Konstsmyckad tunnel i Markbacken.

Nu har ännu en tunnel i Örebro blivit utsmyckad med konst i samarbete mellan ungdomar och en konstnär och den här gången så är det tunneln vid Markbackens centrum som har fått en färgsprakande stil istället för den betonggrå färg den hade tidigare.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
15 Klickbara bilder.

Nu har ännu en tunnel i Örebro blivit utsmyckad med konst i samarbete mellan ungdomar och en konstnär och den här gången så är det tunneln vid Markbackens centrum som har fått en färgsprakande stil istället för den betonggrå färg den hade tidigare.

Konstnärligt sommarjobb.

Det var flera ungdomar som har haft som sommarjobb att tillsammans med konstnären Saadia Hussain smycka tunneln och nu var den äntligen klar, Hanna Överengen berättade att hon målar mycket på sin fritid så det här var antagligen det bästa sommarjobbet hon kunde få och hon gillar färger och mönster så att få arbeta tillsammans med Saadia Hussain var också väldigt lyckat.
Även om Hanna Överengen målar mycket så var det här första gången det var så stora ytor att fylla med bilder och det var en utmaning men samtidigt så har hon lärt sig mycket under arbetet och det var kul att jobba på en publik plats där de fick reaktioner från de som passerade förbi.
Hanna berättade också att hon verkligen uppskattade att få arbeta med Saadia Hussain eftersom hon var duktig på att pusha på och de som inte var så vana vid att måla fick ändå hjälpa till så alla har verkligen bidragit till väggmålningarna.
- Jag tycker själv om att ha så här mycket färger alltså jag älskar färger så jag var jätteglad för att det var Saadia. sa Hanna Överengen.

Ingen invigning utan tal.

Invigningstalare var bland annat Kata Wennberg som är konstpedagog på Örebro Konsthall och det är Örebro Konsthall som har varit ansvariga för projektet.
Det här var också ett samarbete mellan flera olika parter så som Tegelbruket, Örebro kommun, ÖBO och Partnerskap Örebro så det har varit många inblandade för att få till den här färgsprakande tunneln.
Kata Wennberg talade om att konstverket heter Vägen till framtiden och konstverken har förändrat känslan i den här tunneln, eftersom det faktiskt är två tunnlar som nästan sitter ihop så var det tidigare en mörk och otrygg plats men nu så är den mer inbjudande och förhoppningsvis så känns den tryggare idag.
- Vi hoppas ju att många kommer att uppskatta den här förvandlingen. sa Kata Wennberg.

Örebro bjöd på det bästa.

Saadia Hussain berättade att hon var jättenöjd med sin vistelse i Örebro, de fick fantastiskt väder och det var jättekul sedan så fick hon jobba med fantastiska ungdomar också och just att arbeta med ungdomar är något hon gillar för hon får ut väldigt mycket av det själv.
Saadia Hussain hade möjlighet att välja om de skulle måla bara ena tunneln eller båda och hon valde då att göra båda för hon överskattar hellre de hon arbetar med än att underskatta dem.
Kollektiv konstkraft var det tal om här för en ensam konstnär hade inte hunnit med att måla båda tunnlarna på tre veckor berättade Saadia Hussain och att hon fick mycket tillit från ungdomarna när de jobbade.
När Saadia Hussain arbetar med ungdomar så ställer hon krav på dem också och hon är helt säker på att de kommer att fixa arbetet och eftersom hon har höga förväntningar så brukar det också gå bra och hon har en känsla av att många kanske underskattar vad ungdomar kan och hon vill inte att de bara ska nöja sig utan de ska verkligen anstränga sig för att nå så bra resultat som de bara kan.
- Man ska inte nöja sig, man ska liksom upp till stjärnorna, så man ska drömma högt och stort. berättade Saadia Hussain.

Mönster är viktiga.

För Saadia Hussain är mönster viktiga för det var genom mönster hon fick sin första kontakt med konst.
Saadia Hussain kommer från Pakistan och ingen i hennes familj är konstnärer så hon upptäckte konsten själv och det var just genom de mönster som används i deras kultur, så mönster och färger är något viktigt för henne, mönster handlar också om att vi bygger mönster och vi bryter mönster också, hon vill också få människor att uppfatta att allt är en upprepning så hon har också en filosofi i sin konst.
- Jag vill göra människor medvetna om att allt är en upprepning och ibland behöver man stanna upp. sa Saadia Hussain.

Ett oväntat sommarjobb.

Amina Muuse var en annan av sommarjobbarna och hon hade inte lika glada tankar om sommarjobbet till en början eftersom hon inte har varit konstintresserad tidigare så när hon fick just det här sommarjobbet blev hon inte jätteglad men det visade sig att hon faktiskt tyckte att det var kul när hon väl startade och hon har lärt sig massor längs vägen.
Amina Muuse berättade att hon aldrig tidigare sprejat eller använt en roller men det var intressant att lära sig och konstintresset har vaknat till liv även om det inte är något hon skulle vilja jobba med i framtiden.
- Det var väldigt trevligt och väldigt lärorikt. sa Amina Muuse.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar