×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-05-19  

Vivalla firade sin femtioårsdag i strålande sol.

Vivalla firade sin femtioårsdag i strålande sol.

Den 18 maj firade Vivalla sitt femtionde år och ÖBO bjöd då in till fest utanför Vivalla Centrum, ytan bredvid centrum fylldes med en scen och vid skolan fanns det ett litet tivoli för de yngre besökarna.
Vivalla visade upp sin allra bästa sida den här dagen också strålande sol och varmt med både Hägg och Hästkastanjer i full blom, Vivalla är ett väldigt grönt område och det märktes tydligt den här dagen.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
70 Klickbara bilder.

Den 18 maj firade Vivalla sitt femtionde år och ÖBO bjöd då in till fest utanför Vivalla Centrum, ytan bredvid centrum fylldes med en scen och vid skolan fanns det ett litet tivoli för de yngre besökarna.
Vivalla visade upp sin allra bästa sida den här dagen också strålande sol och varmt med både Hägg och Hästkastanjer i full blom, Vivalla är ett väldigt grönt område och det märktes tydligt den här dagen.

Prick 50 år sedan.

Peter Hovlund, ÖBO:s områdeschef i Vivalla, berättade från scenen att det var på dagen 50 år sedan området invigdes så invigningen var innan området var färdigbyggt eftersom byggtiden var 1967 till 1970 så på bara tre år uppstod hela det stora bostadsområde som är Vivalla.
Vi passade på att prata lite mer med Peter Hovlund när han gått av scenen och då berättade han att dagen hade varit jättebra och att Vivalla verkligen visade upp sin finaste sida, Peter är ÖBO:s områdeschef i Vivalla och han var också konferencier under dagen.
Att vara områdeschef i Vivalla är ett jättespännande jobb berättade Peter Hovlund och innan han började arbeta för Öbo så arbetade han på folkhögskolan i Vivalla så han har varit länge i området och trivs fantastiskt bra.
Den stora fördelen med Vivalla är människorna, här finns människor han inte möter någon annan stans och det är något han tycker är spännande och även om Vivalla har sina utmaningar så är det positiva ändå det som överväger.

ÖBO har stora planer.

Peter Hovlund berättade också att ÖBO har stora planer för Vivalla i framtiden, dels så har ÖBO flest lägenheter i området och eftersom de är en allmännyttig fastighetsägare så planerar de att vara kvar i Vivalla länge och de känner ett stort ansvar för Vivalla och de arbetar långsiktigt.
Husen är ju 50 år gamla ungefär nu och renoveringsarbetet fortsätter i Vivalla och Peter Hovlund sa också att dialogen med de boende är viktig när det ska rustas upp lägenheter, visst tänker ÖBO på vad som är bäst för husen men hyresgästernas åsikter är också viktiga och en förfrågan de har fått är att skapa fler rum i lägenheterna så det håller ÖBO på att titta på just nu om det är möjligt och hur det i så fall ska gå till.
Det finns många stora barnfamiljer i området och då är det viktigt att ÖBO tittar på hur de kan skapa utrymmen för dem.
- Kan vi skapa lägenheter med fler rum, det är en sådan konkret sak och det försöker vi titta på nu så i den kommande ombyggnationen här har faktiskt våra arkitekter lyckats rita in så att vi kan få in fler rum i befintliga huskroppar, sa Peter Hovlund.

Vivalla är kärlek.

När man pratar med människor som bor i Vivalla så får man oftast höra att Vivalla är kärlek och vad jag kommer ihåg så är det inte många som verkligen har klagat på området utan de flesta trivs väldigt bra.
Alex H är en av de som fick vara med på scenen den här dagen och han är en rappare från Vivalla, Alex H har bara bra saker att säga om Vivalla och hans viktigaste meddelande är att det behövs fler bra förebilder för de yngre i området och en förebild är något som han försöker vara, omtyckt är han i alla fall för det var många barn som kom springande när de såg honom.

Vivalla är en del av Örebro.

Faisa Maxamed var med under firandet och hon representerade Vänsterpartiet, hon har tills aldeles nyss bott i Vivalla och hon berättade att det viktigaste för Vänsterpartiet i Örebro när det gäller Vivalla det är att få Vivalla att vara en del av Örebro och att alla som bor i stadsdelen ska känna att de är en del av staden och inte som en förort till Örebro.
Inkludering är det som är huvudspåret enligt Faisa Maxamed och hur Vänsterpartiet skulle vilja utveckla Vivalla är något de vill göra tillsammans med de boende i området så dialog är också viktigt.

Lär ut programmering.

Det var en förening som hade fullt upp under firandet också och det var Trainstation som är ett projekt som erbjuder unga att lära sig programmering och de kallar sig för en digital fritidsgård och det betyder inte att de som är med kan sitta hemma framför datorn utan de behöver komma till Trainstations lokal, just nu så finns de på fritidsgården i Vivalla men till hösten ska de få en helt egen lokal i området berättade Blanchard Burundu, tanken är att barn och ungdomar mellan 10 – 25 år ska få lära sig att skapa digitalt och när det gäller programmering så är det bara fantasin som sätter stopp, de kan få skriva egna spel eller programmera en robot eller varför inte programmera musik, allt är möjligt.
Än så länge så är Trainstation i uppstartsfasen och de håller på att testa olika kurser och se vad som barn och unga är intresserade av.
Blanchard Burundu berättade att han är uppvuxen i Vivalla men har alltid känt att han vill komma tillbaka och ge någonting tillbaka så det här blev hans sätt eftersom han har IT bakgrund så passade det här honom så bra att han slutade ett annat jobb för att kunna vara med i Trainstation.
I början så kommer åldrarna att vara 12 – 25 år men det kommer säkert att förändra sig över tid och de har även funderat på att ha kurser för vuxna så småningom och om möjligheten finns, berättade Blanchard Burundu.
Ungdomarna älskar det här, för när de är hos oss så sitter de helt fokuserade och håller på med det de vill göra, sa Blanchard Burundu.

Programmerat egen musik.

Kevin var en av ungdomarna som var med från Trainstation och han fick köra sin låt uppe på scenen, låten har han gjort själv och han har med hjälp av Trainstation programmerat beaten själv och det tyckte han var kul.
Musik har han hållit på med länge fast han bara är tolv år gammal, att få göra egna beats var kul men det tog lite för lång tid och han hade lite svårt att bestämma sig om vad han ville ha och så tar ju arbetet lång tid.
Kevin gillar det mesta i Vivalla men han vet ju om de dåliga sidorna och han bor precis vid Vivalla moské så den branden fastnade i minnet hos honom.

Tal av Kenneth Nilsson.

Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) höll tal och vi fick en väldigt kort intervju efter där han berättade att Vivalla har sina utmaningar och många av de utmaningarna bottnar i arbetslösheten men det finns också mycket som är bra med Vivalla, det finns växande företag och föreningslivet blomstrar med många människor som vill göra Vivalla ännu bättre och det är viktigt att den bilden kommer fram mycket mer än den gör idag.
Om 50 år så kommer Vivalla antagligen ha förändrats mycket utseendemässigt sa Kenneth Nilsson men det kommer fortfarande vara ett bostadsområde som sjuder av liv och kultur och mycket annat, precis som det är idag.

Musik på programmet.

Den här dagen så hade alla som uppträde på scenen någon koppling till Vivalla och huvudnumret var Boris René, de lite yngre i publiken började fylla upp framför scenen rätt tidigt och bandet Soulmates som han hade med sig hade rätt så stor publik under soundchecken och när det väl var dags att gå upp på scen så hördes det när Boris René kom gående.
Den här kvällen så hade Boris också med sig rapparen Eki som framförde en egen låt Skaka den och den var det också premiär för här i Örebro.
Eki som är Örebroare berättade efter spelningen att han har varit ute rätt så mycket tillsammans med Boris René nu och att han spelat i Vivalla tidigare, just den här spelningen så var han med som en liten överraskning för publiken och det uppskattade jag även om det han gör skiljer sig rätt så rejält från den musik som Boris René håller på med.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar