×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-10-05  

Manifestation för Burma.
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
På fredagen genomfördes en manifestation mot diktaturen i Burma på Våghustorget.
Initiativtagare var socialdemokraterna, men även Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna hade representanter på plats.

Först på plats var socialdemokraterna som hade med sig flygblad samt namnlistor och insamlingsbössor.

Flygbladet uppmanade människor att stödja munkarnas fredliga kamp mot militärjuntan i Burma genom att inte handla med eller investera i landet så länge som militärjuntan kontrollerar makten.

Flygbladet upplyste även om fem olika sätt vi kan stödja munkarnas kamp för frihet.
Vi kan hjälpa till genom att skicka sms som kostar tjugo kronor, skicka e- post till EUs ordförande land för att påverka EUs politik när det gäller Burma, skänka pengar till UNICEFs insamling till förmån för barnen i Burma, Amnesty arbetar också i Burma, skriva under namninsamlingen som kräver att svenska banker avslutar sina fonder i gas och oljebolaget Total och att skicka vykort till Burmas ledare.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Mussie Ephrem från Vänsterpartiet hoppas på att den Svenska regeringen snart kan uttala sig kritiskt om det som händer i Burma.
- Det hjälper antagligen bättre om kritik kommer från de styrande runt om i världen. Sen att det jämt är Kina som få kritik när till exempel Frankrike har stora intressen i Burma är fel, sa Mussie Ephrem.
Vi i väst borde ha lättare att påverka Frankrike som trots allt är med i EU än vad vi kan påverka Kinas politik.

Björn Sundin Socialdemokraterna som var en av de som ordnande det praktiska under dagen, manifestationen började socialdemokraterna prata om på onsdagen och på fredagen var det klart att de stod på Våghustorget tillsammans med flera andra partier, det visar på att ibland kan det hända saker snabbt även inom politiken.

Björn Sundin tror även att manifestationer kan påverka styrande i andra länder, det är många diktaturer som har fallit och fler kommer det säkert att bli under åren som kommer. Någonstans måste vi hoppas att det vi gör när vi manifesterar våra synpunkter faktiskt hjälper, annars kan vi bara ge upp och lägga oss ner och dö. Någonstans måste vi tro att vi kan påverka det vi tycker är fel.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Manifestationen pågick under två timmar och flygbladen tog slut några gånger därför var de i slutet svartvita i stället för i färg.

När klockan närmade sig 14 var socialdemokraterna nöjda och tyckte att det hade gått bra, de hade fått tillfälle att tala med många av dem som var uppe i centrum och fått ihop många namn samt en hel del pengar i bössorna.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com


På Våghustorget var det inte bara en demonstration för Burma som pågick. Längst uppe vid Drottninggatan, nere vid Träffpunkt och utanför butiken Game hittade vi även elever från Engelbrektsskolan.
De var på plats för ett projekt mellan skolan och företagarcentrum för att lära sig företagande.
I det här fallet rörde det sig om att sälja kaffe och kakor till förbipasserande örebroare och vinsten från försäljningen var till för att finansiera en skolresa.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar