×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-03-16  

Kontantupproret växlar upp.

Kontantupproret växlar upp.

Kontantupproret är en löst sammanhållet nätverk som vill se att frågan om kontanternas vara eller icke vara ska lösas genom en demokratisk process och inte genom att bankerna får bestämma.
Kontantupproret har flera medlemmar bland annat PRO, Sveriges konsumenter och småföretagarnas riksförbund så de har medlemmar från flera olika delar av samhället, Björn Eriksson, säkerhetsbranschens ordförande är initiativtagare till Kontantupproret och under torsdagen besökte han Örebro.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Kontantupproret är en löst sammanhållet nätverk som vill se att frågan om kontanternas vara eller icke vara ska lösas genom en demokratisk process och inte genom att bankerna får bestämma.
Kontantupproret har flera medlemmar bland annat PRO, Sveriges konsumenter och småföretagarnas riksförbund så de har medlemmar från flera olika delar av samhället, Björn Eriksson, säkerhetsbranschens ordförande är initiativtagare till Kontantupproret och under torsdagen besökte han Örebro.

Kontanthantering är en förlustaffär för bankerna.

2005 fattades ett beslut att släppa frågan om kontanternas framtid till bankerna och det var då som någonting började hända berättade Björn Eriksson, bankerna visste ju att det de tjänade minst pengar på det var kontanthanteringen så de började med ett långsiktigt arbete med att fasa ut kontanterna för om du får människor att gå över till att använda kort i stället så kan du lägga in avgifter och på så sätt tjäna mer pengar, men att få människor att vara med på det tåget så agerade bankerna smart genom att skapa innovativa IT lösningar samtidigt som de gjorde det så besvärligt de kunde för kunder som ville fortsätta med kontanter.
- Om du kan få över folk på kort så kan du ju ta betalt för kortet och vad gör varje monopolist av självaktning, man tycker om att skapa monopol för då kan man ju, när tillräckligt många anslutit sig, helt enkelt införa den där avgiften och höja den och därmed tjänar man en massa pengar, sa Björn Eriksson.

Använder själv kort.

Björn Eriksson hymlar inte med att han själv har flera olika bankkort och att han använder swish för att det är enkelt, de flesta i landet använder kort av någon form men om man börjar tänka lite längre så inser man faran med att kontanterna försvinner.
Alla invånare i Sverige kan faktiskt inte få ett bankkort och det rör sig om cirka en miljon svenskar så en stor fråga är hur de ska klara sig i framtiden, sedan så är IT lösningar väldigt sårbara vilket gör att det svenska samhället blir sårbart för en cyberattack.
Sårbarheten är något som de flesta inte vill tänka på och Björn Eriksson tror att så länge som systemet fungerar som det ska så kommer de allra flesta att inte vilja tänka på det som kan hända, men om det blir en stor störning i systemet så kommer fler att börja protestera.
- Jag skulle inte komma på tanken att köpa en kostym för kontanter, sa Björn Eriksson.

Sårbart system.

Så länge som systemet fungerar så är allt bra men vad händer den dag som det slutar fungera? Det är frågan som Björn Eriksson ställer, hur ska samhället kunna fungera när korten inte fungerar och människor inte kan handla mat till exempel för att kontanter går inte att få tag på.
Sedan finns det ca: en miljon människor i landet som inte kan få ett bankkort av olika anledningar och då blir ju frågan automatiskt hur ska de klara sig i samhället om kontanterna verkligen försvinner helt.
Det är först nu som politiker börjar få upp ögonen för de problem som uppstår i det kontantlösa samhället och de som uppmärksammade det först bland politikerna var de som arbetar med krisfrågor av olika slag för skulle all IT slås ut av till exempel en cyberattack så kommer hela samhället att falla sönder när ingen kan handla mat eller andra saker.
- Det är det här att det är så lätt att slå ut systemen, det är inga andra länder som är ens i närheten av det här sättet att tänka, sa Björn Eriksson.

Die dummen Schweden.

Björn Eriksson får ofta ge intervjuer med utländsk media som vill ha en förklaring till att Sverige ligger så långt fram med den här utvecklingen och de kan inte förstå varför kontanterna är nästan helt borta i det svenska samhället.
Ute i Europa så är inte det kontantlösa samhället på väg fram utan snarare tvärt om, kontantanvändningen har snarare ökat och det är heller inte aktuellt att få bort kontanterna utan båda betalsätten existerar sida vid sida och det är det som Björn Eriksson vill se i Sverige också. Vår självbild är att vi är duktiga på innovationer och ligger långt fram vilket är bra men ute i världen så skrattas det år oss för att vi har tagit den här frågan så långt och de där två bilderna blir rätt så intressanta när man ser båda två.
- Det är inget annat land som ens är i närheten av det här sättet att tänka, sa Björn Eriksson.

Politikerna vaknade sent.

Björn Eriksson berättade att först nu så har de politiska partierna börjat vakna för den här frågan och när han började prata pm det här så slog de ifrån sig och tyckte inte att det var någon viktig fråga över huvud taget men nu så börjar de att inse att den är viktig.
Mindre partier börjar nu få vittring på den här frågan och de märker av den stora ilska som finns i samhället mot den här utvecklingen och det är den ilskan som politikerna nu börjar uppmärksamma och den 14 mars var Björn Eriksson i riksdagen för att möte om det här och då sa politiker att de vill att han ska fortsätta kämpa för nu börjar de fatta hur viktig frågan är.
- Nu märker jag hur det politiska vaknar till liv, det råkar ju vara riksdagsval snart, plötsligt är den här frågan då glödhet, sa Björn Eriksson.

Ett betänkande är på väg.

Riksbankskommittén ska komma med ett betänkande i frågan om det kontantlösa samhället och Björn Eriksson berättade att politiker hänvisar till det betänkandet och vill inte göra något innan det är här, men han har inte fått något svar om när betänkandet ska komma, inte ens om det är före eller efter valet.
Riksbankskommittén har fått i uppdrag att titta på de här frågorna och de ska arbeta hårt med betänkandet men när den ska vara klar fick han inte veta, Björn Eriksson misstänker att politiker svara så för att de inte vill ta tag i frågan egentligen och då är det behändigt att vänta på ett betänkande istället för att faktiskt debattera frågan redan nu för att hitta lösningar på de problem som kan uppstå.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar