×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2017-12-14  

Många ville höra på Jonas Sjöstedt.

Många ville höra på Jonas Sjöstedt.

På måndagskvällen hade Vänsterpartiet ett öppet möte på Karolinska skolan i Örebro och den som höll talet var deras partiledare Jonas Sjöstedt, intresset var stort och aulan på Karro blev snabbt fullsatt så ca 240 – 250 stycken var det som kom för att lyssna.
Tidigare på dagen så var Jonas Sjöstedt på Rudbecksskolan och pratade till och med eleverna och frågestunden på Rudbecksskolan blev varierad.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
8 Klickbara bilder.

På måndagskvällen hade Vänsterpartiet ett öppet möte på Karolinska skolan i Örebro och den som höll talet var deras partiledare Jonas Sjöstedt, intresset var stort och aulan på Karro blev snabbt fullsatt så ca 240 – 250 stycken var det som kom för att lyssna.
Tidigare på dagen så var Jonas Sjöstedt på Rudbecksskolan och pratade till och med eleverna och frågestunden på Rudbecksskolan blev varierad.

Bara Vänsterpartiets politik.

När Jonas Sjöstedt talade på Rudbecksskolan så inledde han med att säga att han bara pratar om Vänsterpartiets politik och att de andra partierna får prata om sin egen politik och det höll han, hela hans tal var om Vänsterns politik och ingenting om de andra partiernas åsikter och det var riktigt skönt att höra en partiledare som enbart pratade om vad de själva vill utan att hoppa på andra partier eller jämföra sig med andra.
Talet var en liten snabb genomgång av Vänsterpartiets viktigaste frågor och det som Jonas Sjöstedt pratar mest om det är att få Sverige mer jämställt och det är inom alla områden i samhället.

Allt från EU till samtyckeslag.

Frågorna som Jonas Sjöstedt fick av eleverna på Rudbecksskolan hade en stor spridning det var allt från vad Vänsterpartiet tycker om EU till den nya samtyckeslagen och lagen om oaktsamhet. Jonas Sjöstedt svarade utförligt på hur det nya lagförslaget om samtyckeslag och oaktsamhet.
Samtyckeslagen kommer fortfarande att vara svår att använda i domstolen eftersom det blir svårt att bevisa samtycke men oaktsamhet kommer kunna användas mycket mer för den kan användas i situationer som till exempel en gängvåldtäkt som just nu har debatterats mycket i Stockholm.
Jonas Sjöstedt sa också att han önskar att regeringen får igenom de nya lagarna innan valet och eftersom allt är berett och klart så borde det inte vara några bekymmer och idag så finns det också en majoritet av partierna att den här lagändringen behövs.
- Den andra regeln men som låter mera byråkratiskt, oaktsamhet, den kommer att ha större betydelse i rättsrummet, därför att den skulle kanske ha fått de där som gjorde flaskvåldtäkten att bli dömda därför att det är så uppenbart sjukt, sa Jonas Sjöstedt.

EU har tre stora fel.

Jonas Sjöstedts svar på frågan om vad de tycker om EU var att de inte är så förtjusta i EU men om de rättade till tre saker så kanske han skulle kunna ändra sig.
Ett av felen är att alla makt ligger i EU och att det är svårt för medlemsländerna att påverka EU. Fel två är att EU jämt sätter marknaden först och att marknaden är det som är viktigast när Vänsterpartiet vill bland annat sätta hälsa och miljö först och att Sverige ska bland annat ha rätt att neka produkter som man vet är skadliga, det sista är att allt för många i EU drömmer om ett Europeiska förenta stater och visst samarbete mellan länder är viktigt men de vill inte se att Sverige blir ett län eller en delstat i Europas förenta stater.
- Jag var själv aktiv i bägge folkomröstningarna, både om medlemskapet och om valutaunionen, jag kan säga så här, det finns som jag ser det, tre stycken saker som jag skulle vilja rätta till med EU, sa Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill ha jämställdhet.

På kvällen hade Vänsterpartiet ett öppet möte på Karolinska skolan och det var många som ville lyssna på Jonas Sjöstedt för aulan blev snabbt fullsatt och frågestunden efter Jonas Sjöstedts anförande blev rätt lång och varierad.
Det här talet var inte bara om Vänsterpartiets politik utan nu var det lite om de andra partierna också men huvuddelen var trots allt mest deras egen politik.
Inledningen av talet innehöll bland annat att alla säger att det går bra för Sverige just nu och det gör det också men Jonas Sjöstedt sa att trots att det går bra så behöver bilden kompliceras lite.
Trots att det går bra för landet just nu så går det inte bra för alla i Sverige och vi blir mer ojämlika och det Vänsterpartiet vill se är nya modiga politiska reformer som behövs för att Sverige ska bli det mest jämlika landet i världen.
- Det kräver förändring inte förvaltning, det kräver en vilja att göra om det här i grunden bra landet till någonting ännu bättre, jag är också övertygad om att det är så man vinner valet 2028, sa Jonas Sjöstedt.

Frågor om sjukförsäkringen.

Jonas Sjöstedt fick bland annat två olika frågor om sjukförsäkringen och båda två gick ut på att stupstocken för sjukförsäkringen faktisk är kvar.
Jonas Sjöstedts svar var att vänsterpartiet vill se en mer human sjukförsäkring och att stupstocken med utförsäkringar den ska bort, anledningen till att den fortfarande är kvar är att regeringen har sagt till Försäkringskassan att sjuktalen ska ner under 9 procent och för att Försäkringskassan ska klara det målet så blir sjuka människor utförsäkrade.
Jonas Sjöstedt sa bland annat att man blir inte frisk om man måste oroa sig hela tiden och de krafter man har kvar ska inte behöva användas till att slåss mot Försäkringskassans beslut, Vänsterpartiet vill se bra rehabilitering och ett gott bemötande för de som är sjuka för det är vägen till att de blir friska.
- En sak ska man ha klart för sig imorgon kan det vara du eller jag, det är bara en olyckshändelse bort, det är liksom bara en diagnos bort så är vi där också och vi vill ha ett samhälle där man faktiskt behandlar människor anständigt även om de har oturen att bli sjuk, sa Jonas Sjöstedt.

Bygg billigare.

Det kom också en fråga om hur Vänsterpartiet ser på hyrorna i nybyggda hus och svaret kom snabbt att de vill utveckla investeringsstödet och det vill de göra på bekostnad av ROT avdrag och andra fördelar som finns för de som äger sina hem.
Vänsterpartiet vill också att kommunerna ska kunna ställa krav på de som köper mark, att om de får köpa mark så ska det också byggas hyreslägenheter med lägre hyra där eller så ska kommuner kunna köpa tillbaka mark som det inte har börjat byggas på inom rimlig tid för idag så finns det byggbolag som köper upp mark för spekulation sa Jonas Sjöstedt och det är något som Vänsterpartiet inte uppskattar.
Jonas Sjöstedt sa också att Sverige har lyckats bygga bort bostadsbrist förr och kan göra det igen det krävs bara vilja att klara av det, under åren som miljonprogramsområdena byggdes så lärde de sig också mycket om hur de ska bygga och hur de inte ska bygga och de lärdomarna borde de använda sig av nu för att bygga bort bostadsbristen som råder just nu.
- Därför måste man ge stöd som går till att bygga bort bostadsbristen med hyror som man kan ha, då gick vi till regeringen och sa så här, vi har det här förslaget, vi ger investeringsstöd och så sätter vi ett hyrestak, ähh sa regeringen så kan vi inte göra, nästa år kom de tillbaks med vårt förslag och sa att det var deras och då sa vi okej då kör vi på det, jättebra förslag, sa vi, mera sådant, sa Jonas Sjöstedt.

Lärde sig något nytt om sitt eget parti.

Vi fick en intervju med Jonas Sjöstedt efter mötet på Karolinska skolan och han berättade då att dagen varit trevlig och att eleverna på Rudbecks skolan hade kommit med många frågor kring #metoo vilket han tyckte kändes bra, på kvällen så handlade det mycket om jämlikhet vilket han tror beror på att allt fler ser att vårt samhälle har blivit allt mer ojämlikt med tiden.
Jonas Sjöstedt fick också lära sig något nytt nämligen att Vänsterpartiet står bakom att teckenspråk ska räknas som ett minoritetsspråk i Sverige och han berättade att det kan vara viktigt eftersom just teckenspråket står under stor press då det blir färre som behöver lära sig det eftersom det idag finns många som kan hjälpas genom operationer.
- Det handlar ju om att det är ju ett eget språk, teckenspråket och det är ett språk under ganska stor press i och med att andelen hörselskadade går ner för man kan operera, det är ju en bra sak men det gör också att många känner att servicen blir mindre.

Resan startar efter valet.

Jonas Sjöstedt berättade att han tror att Sverige kan bli världens mest jämlika land igen och att svenskar inser att det är ett bättre land om det är mer jämlikt, jämlikheten gör människor mer fria att leva sina liv som de vill och resan mot ett jämlikare Sverige den börjar efter valet och den kommer att ta några år.
- Det kommer att ta några år, men vi börjar resan efter nästa val, det gör vi, sa Jonas Sjöstedt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar