×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2017-12-01  

Nu får spökena konkurrens av en tomte på slottet.

Nu får spökena konkurrens av en tomte på slottet.

Lördagen före första advent kommer Landshövding Maria Larsson ha öppet residens och det har blivit en tradition att öppna upp residensvåningen för Örebroarna, som traditionen är så bjuds det på hembakade saffransbullar och pepparkakor men Maria Larsson vill också utveckla konceptet och har därför inlett ett samarbete med Örebrokompaniet så att det kommer i år att vara fler aktiviteter på slottet.

© 2017 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Lördagen före första advent kommer Landshövding Maria Larsson ha öppet residens och det har blivit en tradition att öppna upp residensvåningen för Örebroarna, som traditionen är så bjuds det på hembakade saffransbullar och pepparkakor men Maria Larsson vill också utveckla konceptet och har därför inlett ett samarbete med Örebrokompaniet så att det kommer i år att vara fler aktiviteter på slottet.

Traditionsenlig men med nyheter.

Residensvåningen i slottet kommer att vara öppen för besökare och en av nyheterna är att det inte kommer att bli någon guidad vandring i våningen i år utan det blir i stället en föreläsning med bilder och sedan är det fritt fram att själv gå och titta på det som man blev intresserad av.
Det kommer också för första året vara en julmarknad vid slottet och så den stora nyheten är att tomten har tagit sig tid att vara med för att ta emot alla önskelistor som barn kommer med. Siv Engström är den konstnär som är med på öppet residens i år så just nu är en del av residenset fullt med hennes tavlor, att ha en konstnär med på öppet residens har också blivit en tradition. Jul på slottet avslutas med Den magiska maskinen, en ljusföreställning som kommer att visas på slottets vägg.
- Jag har ju hittat så många härliga konstnärer i det här länet, sa Maria Larsson.

Tomten sitter i köket.

Tomten kommer att sitta i det gamla köket som ligger på vägen upp till residensvåningen på slottet och han kommer också ha flera små tomtenissar som springer runt och har lite pyssel för de yngre besökarna.
Det kommer också att finnas möjlighet att grilla marshmallows och lite annat vid julmarknaden för de små som vill ha något att göra och för de som gillar hästar finns möjligheten att åka häst och vagn runt slottet och alla aktiviteter på slottet är gratis, det var viktigt för Maria Larsson så att alla ska ha möjlighet att komma och besöka slottet under öppet residens.

Fler och fler besökare.

Tanken med öppet residens är att slottet ska vara till för alla Örebroare och även om besöksantalet har ökat för varje tillfälle så har Maria Larsson sett att just barnfamiljer uteblir och därför ville hon ha mer fokus på dem i år.
Örebro slott är till för alla Örebroare och dit hör barnen också och hon vet från sina barnbarn att de gillar slott så nu hoppas hon att fler barnfamiljer ska komma och hälsa på henne under lördagen. - Vi vill verkligen att de som bor i Örebro län ska känna att det här är deras residens och man kan gå hit och ta en adventsfika, sa Maria Larsson.

Hon målar hela tiden.

Siv Engström har målat hela sitt liv och hon är representerad både på Nationalmuseet, Moderna museet och naturligtvis på Örebro Länsmuseum med fler, en av de saker som är karakteristiskt för Siv Engström är hennes väldigt detaljrika målningar.
Under Jul på slottet så kommer Siv Engström att vara med och själv berätta om sina målningar för de som kommer och tittar och vi fick en liten förhandstitt på de tavlor hon ställer ut och om ni funderar på att gå dit så ta er tid och titta ordentligt på hennes tavlor för hon har många detaljer i sina målningar och det tar en liten stund innan man upptäcker allt, speciellt på hennes större tavlor.
Siv Engström har målat i hela sitt liv berättade hon och vid 88 års ålder så målar fortfarande och har sin ateljé i Grenadjärsstaden, Siv berättade att hon gillar detaljer och hon målar lite olika motiv, de senaste tavlorna hon målade var med och den var på blommor från trädgården. Siv Engström har också med en speciell tavla som hon skänker till Musikhjälpen så den som vill har en möjlighet att se tavlan på riktigt.
- Jag blev så glad över att få komma och visa mina bilder här, sa Siv Engström.

Avslutar dagen med Den fantastiska maskinen.

Den magiska maskinen är en julsaga som lovar att vända ut och in på slottet och den visas på slottets fasad, premiären är under Jul på slottet men sedan kommer den att visas fredagar, lördagar och söndagar fram till annandag jul och just vid jul så är den hela julen från julafton till annan dagen och tiderna den visas är 17:15 och 20:00 med lite variationer på tiderna.
Premiären är 17:15 andra december i alla fall och det här är inte bara en ljusshow utan det är en saga med en berättarröst så det är verkligen speciellt och väldigt roligt att den har premiär här i Örebro berättade Camilla och Johanna från Örebro Kompaniet.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar