×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-09-19  

Jan Myrdal på Cafescenen i Stadsbiblioteket.

©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com
För att hylla Jan Myrdal har Stadsbiblioteket en utställning med Gun Kessles bilder och Jan Myrdals texter, utställningen heter anSIKTE i bild & text och finns att beskåda fram till den 29.de september.
På kvällen den 18.de september gästades Stadsbiblioteket i Örebro av Jan Myrdal som fyllde 80 år 19.de juli i år. Ämnet för kvällen var yttrandefriheten.

Kvällen började med att Christer Klingberg hälsade besökare välkomna och passade på att tala om att det var passande att ha Jan Myrdal som gäst och prata om yttrandefrihet då biblioteket är en sorts garant för just yttrandefriheten.

Jan Myrdal inledde med att visa upp ett upprop som vill bevara tryckfriheten i Sverige, den är just nu under utredning och det finns viss risk för att de som bestämmer tycker att vi måste EU anpassa vår tryckfrihet.
Tryckfriheten i Sverige har långa anor, 1766 års tryckfrihetslag funnits och den har hjälp Sverige att utvecklas. Enligt Jan Myrdal är det viktigt att vi får behålla friheten för det tryckta ordet.
Uppropet cirkulerar under kvällen för att de som är intresserade ska kunna läsa igenom det och skriva på.

Jan Myrdal pratade en del om att när tryckpressen kom till Europa var det oroliga tider här, det var en brytpunkt i Europas historia. Ett viktigt år var 1690 när den engelska riksdagen röstade ner ett förslag om censur av trycksaker.
Sverige har varit ett pionjärland när det gäller tryckfrihetsförordningen, tryckfriheten har skjutits fram och var en förutsättning för utveckling i landet.
Steg för steg har den utvecklats till vad den är i dag och det är viktigt att vi behåller den som en möjlighet för alla att göra sina åsikter hörda, oavsett om det är via ett flygblad, en tidning eller en sida på Internet.

Den formella friheten är väldigt viktig men den undergrävs och trycks ihop, vi måste fortsätta att kämpa för den hela tiden och inte tro att vi sitter säkert.

Jan Myrdal tog också upp att det pågår just nu en kampanj för att visa hur brunt Sverige var under 1930 talet, då var antisemitiskt tänkande vanligt och en del av det traditionella tänkandet i Sverige men det var borta till största delen redan under 1940 talet. Anledningen till att den försvann så fort var att den blev ideologiskt bekämpad och att det blev rätt människor på rätt platser, alltså sådana som inte tog rastillhörighet som en ursäkt att förtrycka människor.
Den stora frågan är egentligen varför det inte var fler Nazister under krigsåren i Sverige, det är den frågan som är intressant, men nu är det politiken som ger perspektivet.

Jan Myrdal berättade även att under 10 år så blev han inte publicerad, de som ville fick bassning uppifrån och därför var det ingen som vågade publicera hans artiklar.
Som tur var hade Jan Myrdal stöd och fortsatte trots svårigheterna att skriva.

När de startade Folket i Bild så ville de inte ha något press stöd eftersom de ville att tidningen skulle stå helt på egna ben, får man press stöd så kan staten väldigt lätt strypa tidningen genom att dra in stödet och det ville inte vi skulle hända.

När det gäller rondell hunden i Nerikes Allehanda säger Jan Myrdal att vi är på väg in i ett stort internationellt krig, världen är tillbaka där vi var för 100 - 140 år sedan. Jan Myrdal vill inte säga att NA medvetet gjorde det men de deltog, man skapar spänningen. Ett orättvist samhälle behöver minoriteter, titta bara på USA det är minoriteterna som håller samman landet och det är absolut ingen smältdegel som vissa säger.

Slutligen besvarade Jan Myrdal debatt inlägget av Björn Sundin med orden att de mycket väl kan diskutera Jan Myrdals intryck av första resan till Kambodja 1967.

Den västliga pressen förljög landet och var därför utestängda men Jan Myrdal och Gun Kessler fick visum till landet tack vare sina kontakter. Jan Myrdal beskrev sitt intryck av landet 1967 och det var inte så som det normalt beskrevs i pressen på den tiden. Han avslutade med att säga att Björn Sundin är mycket farlig, han började tala om saker man redan genomfört i stora delar av Europa. Inga extrema diskussioner i offentliga lokaler. Om man står upp och säger något olämpligt så får det en konsekvens, Sverige har aldrig fängslat skrivare men vi kan vara på väg dit.

Björn Sundin fortsatte med att säga att i många sakfrågor håller han med Jan Myrdal, men fortsätter med att fråga hur det kan komma sig att lagar som är viktiga här inte är viktiga i Albanien?

Jan Myrdal svarade med att förutsättningen för att Björn Sundin skulle ha rätt är att Sverige och Albanien ser likadana ut och det gör inte länderna.
Man kan inte förutsätta att människor som levde på 1500 talet skulle reagera likadant som oss, allt måste gå efter rätt tid och rätt förutsättningar.
När det gäller massakern på Himmelska Fridens torg i Kina så tog Kinas regering beslutet att det var enda lösningen för att rädda staten. De skulle egentligen ha tagit en diskussion tidigare, vilket visar på brister i styret, men när det gått så långt som det gjorde på torget hade de inget annat val än att fatta beslutet de gjorde. Under andra världskriget bedömde britterna att det var nödvändigt att bomba Tyskland. Om det var det eller ej är svårt att svara på i efter hand.

När du talar om debatter som är skattefinansierade så är staten en fiende organisation om de bestämmer vilka som får tala i en debatt och vilka som inte är välkomna. Enda sättet att motverka farliga krafter är att ta fram dem i ljuset och skapa en debatt.

Nerikes Allehandas reporter frågade om inte Jan Myrdal kunde utveckla lite angående rondellhunden. Det finns ett starkt intresse från al-Qaida att visa ett religions eller kulturellt krig. Iran har till exempel tagit avstånd mot ett kulturellt krig.
För al-Qaida är det perfekt att ha korsriddarna mot församlingen. Profeten Muhammed lever ju inte längre annars hade han kunnat stämma tidningarna som publicerat bilder av honom.
Detta är verkligen an tryckfrihetsfråga.
Olika kulturer har olika saker som är tabu det ska vi respektera.

Det är inte förbjudet att visa Muhammed som rondellhund det är inte heller lämpligt att göra det, vill man gå in i ett krig så är det ett utmärkt vapen. Det är ett utmärkt vapen att angripa muslimer med och al-Qaida är lyckliga över det. Al-Qaida är ute efter religionen och att visa Muhammed som rondell hund är ett angrepp.

Jan Myrdal passade även på att säga att om Örebro Kommun redan har satt upp riktlinjer på vilka som är välkomna i deras offentliga lokaler på debatter så har kommunen redan satt in kilen i sprickan, de enda som kan föra nynazisternas talan är ju de själva och Jan Myrdal menar att det är viktigt att kämpa för att alla ska ha rätt att föra sin egen talan, annars kan vi aldrig skapa debatter och gå emot dem.

I sovjet lade de locket på all antisemitism som fanns och var är nu antisemitismen som starkast jo i öst länderna.

Kvällen avslutades och Jan Myrdal blev tackad av Fotograficentrum som är de som anordnat utställningen på biblioteket.
Detta var inte en av Jan Myrdals bättre kvällar han kändes lite trött och periodvis osammanhängande.
Normalt brukar han vara kvickare i sina svar och trivas bättre framför en publik än vad han gjorde under kvällen på biblioteket.


Tillbaka

Kommentarer:

2007-09-20 19:26:31   Av: Skiit

Jävla halvkomunister allt ni skriver om ärju kommunist - socialstpack!!!!

Hur fan kan ni skriva om han???

2007-09-20 23:36:47   Av: Johan

Oj lite mer än det trodde jag faktiskt att vi skrivit om.

Jan Myrdal är en författare som både berör, och uppenbarligen upprör.
Många gånger anser jag personligen att han har fel, i andra fall, som när det gäller att vi inte får tiga ihjäl obekväma eller obehagliga åsikter utan i stället ta debatt anser jag att han har rätt.

//Johan

Lämna en kommentar