×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2016-08-24  

Länsteatern presenterade kommande spelår.

Länsteatern presenterade kommande spelår.

Örebro Länsteater presenterade spelåret 16/17 och den här presentationen hade fokus på barnteater.
Länsteatern satsar mycket på barnteater och det här spelåret tar de upp några pjäser de har spelat tidigare och som har varit efterfrågade.
Naturligtvis så fortsätter de också sin satsning på den vanliga teatern och de är lika blandade som de brukar.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Örebro Länsteater presenterade spelåret 16/17 och den här presentationen hade fokus på barnteater.
Länsteatern satsar mycket på barnteater och det här spelåret tar de upp några pjäser de har spelat tidigare och som har varit efterfrågade.
Naturligtvis så fortsätter de också sin satsning på den vanliga teatern och de är lika blandade som de brukar.

Omtyckt pojke med resväska kommer tillbaka.

Pojke med resväska är en av barnföreställningarna som kommer tillbaka det här spelåret och den riktar sig till mellanstadieelever i hela länet eftersom den kommer att ge sig ut på turné.
Pojke med resväska handlar om pojken Naz som tvingas fly utan sina föräldrar men med sig har han berättelserna som Sinbad sjöfararen som han använder när resan blir farlig och jobbig.
Isabelle Moreau som regisserar pjäsen berättade att den är fiffigt skriven och att den har blivit översatt till väldigt många språk.
Den här gången så kommer även Pojke med resväska att spelas som familjeföreställning på Nya China och det ligger under höstlovet.
- Jag kan inte tänka mig en bättre pjäs, den är så underhållande, den är så rolig och fiffigt liksom så jag kan inte tänka mig ett bättre material att prata med barnen om, sa Isabella Moreau.

Det blir nytt också.

Tvättid är en ny pjäs för Örebro Länsteater och den riktar sig till mellanstadieelever och även om den tar upp allvarliga ämnen så som fundamentalism, makt och självgodhet så gör de det på ett lekfullt sätt och den lilla scenen som vi fick se från tvättstugan på planeten Nedroj var underhållande och faktiskt tänkvärt även för vuxna.
Tvättstugan på planeten Nedroj i landet Lag-rätt arbetar tre varelser med att tvätta hjärnor så att de inte får behålla smutsiga tankar och att allt i landet flyter på som det ska, men mötet med publiken innebär problem eftersom det får de tre tvättarna att minnas sina egna jag, men hur det går det återstår att se.

Många öppna föreställningar av barnteater.

Länsteatern kommer det här spelåret ha minst en föreställning på varje barnteater öppen så att den som vill kan köpa biljett för att se föreställningen och Michael Cocke berättade att det ofta är svårt att få vuxna att gå och se barnteater, men barnteater kan ofta vara modigare än vuxenteater.
Föräldrar till mindre barn går på barnteater men när barnen blir äldre så blir teaterbesöken färre och det vill Michael Cocke försöka ändra på, det finns många bra pjäser för tonåringar som deras föräldrar också skulle kunna se och det är en pedagogisk utmaning att få föräldrar att följa med när barnen är lite äldre.
- Vi kommer att spela minst en av varje föreställning för vi märker att när vi spelar för lärare eller det kommer någon vuxen så det här borde vuxna också få se, sa Michael Cocke.

Två stora produktioner för vuxna.

Naturligtvis så blir det också produktioner för vuxna under teateråret och först ut är det Ubu och sedan till våren nästa år blir det en helt nyskriven lokal produktion som heter Det som är vårt.
Ubu är en klassiker som orsakade skandal när den sattes upp i Paris för första gången eftersom det är en parodi på Shakespeares verk och författaren Alfred Jarry har lånat friskt till sin pjäs om makthunger.
Regissör är Erik Holmström och han har valt att sätta ihop två pjäser där Ubu har huvudrollen och det är två motsatser som nu har blivit en föreställning.
Ubu i första pjäsen siktar på att bli diktator över hela världen men gör pannkaka av det och i den andra pjäsen så ska han bli slav istället, men det var inte heller så enkelt.
- Jag har då valt att vi ska göra två pjäser, få som en helaftonsföreställning så att den kändaste pjäsen heter Kung Ubu och den har ju satts upp rätt så mycket sedan den hade premiär på 1800-talet.
Den andra som heter Den fjättrade Ubu är lite mer ovanlig och det var det jag tyckte var roligt att kombinera dem, sa Erik Holmström.

Lokalt och aktuellt.

Teatern som har premiär i vår är bara påbörjad och långt ifrån klar men den skrivs av Anders Duus och han är sedan ett år tillbaka knyten till Örebro Länsteater.
Anders Duus har tagit tempen på Örebro län och snappat upp historier från olika håll som han nu sätter ihop till en föreställning och en av berättelserna som kommer att finnas med i hans påhittade samhälle i Örebro län är den om biblioteksupproret för den fastnade han för berättade han under pressvisningen.
Anders Duus hade också en efterlysning, han skulle vilja komma i kontakt med biodlare och gärna sådana som har bin i liten skala.
Även hårdrockare med erfarenhet av att lägga ned band fanns med i efterlysningen så föreställningen Det som är vårt verkar bli en väldig blandning av karaktärer och säkert något att se fram emot eftersom premiären inte är förrän i mars nästa år.

Omfattande program.

Länsteatern har ett omfattande program för spelåret 16/17 precis som de brukar ha och just deras blandning på uppsättningar gör att det är spännande att se vad de har valt för det här spelåret.
Förutom Det som är vårt och Ebu så kommer de också att sätta upp Shakespeares Stormen.
Stormen är en av Shakespeares mest älskade pjäser och handlingen är förlagd till en öde ö där de skeppsbrutna får en möjlighet att rannsaka sig själva och fundera över andra möjligheter i livet, vilket faktiskt är helt i samklang med vår egen tid.
Stormen kommer också att ge sig ut på turné i länet och då besöka mindre spelställen under början av 2017.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar