×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2016-06-03  

Trähusen vann tävlingen om Örnsro IP.

Trähusen vann tävlingen om Örnsro IP.

Nu är arkitekttävlingen avgjord om Örnsro IP och det var Slättö förvaltning AB tillsammans med arkitekterna från C.F Møller i Sverige AB som vann tävlingen.
Örnsro trästad som förslaget heter består av trähus och en mycket grön miljö där ett äventyrsstråk igenom området ska binda ihop parkdelen efter Svartån med bostäderna.


© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

Nu är arkitekttävlingen avgjord om Örnsro IP och det var Slättö förvaltning AB tillsammans med arkitekterna från C.F Møller i Sverige AB som vann tävlingen.
Örnsro trästad som förslaget heter består av trähus och en mycket grön miljö där ett äventyrsstråk igenom området ska binda ihop parkdelen efter Svartån med bostäderna.

Enig jury.

Peder Hallkvist, stadsarkitekt och juryordförande berättade att efter många diskussioner så blev juryn enig om att det var Örnsro trädstad som var vinnare och de motiverar sitt beslut så här.
Det konceptuellt starkaste förslaget som övertygar med sin lekfullhet och kraft. Här finns en råhet som är besläktad med den industriella kontexten och samtidigt ett vänligt
anslag med de avsmalnande huskropparna i trä. Med ett tillsynes enkelt grepp skapas en tät, och samtidigt luftig, spännande struktur på platsen, som både kräver och tål något extra. Örnsro Trästad skapar förutsättningar att etablera platsen och sätta stadsdelen på kartan med ett unikt område som bidrar till att länka samman staden med ån.

Stolta och glada vinnare.

Henrik Nordlöf, vice VD Slättö förvaltning AB, berättade att han var stolt och glad över att representera Slättö under presentationen av vinnaren.
Slättö bygger redan idag i Örebro och Henrik Nordlöf berättade att de gärna är med och utvecklar staden så den här arkitekttävlingen var ett naturligt steg för dem att ta.
Sen att Örnsro IP var en fantastisk plats mitt i Örebro gjorde ju bara tävlingen mer intressant och nu ser han fram emot att arbetet ska komma igång och han beräknar att inflyttningen kan börja under 2019 om allt gå renligt planerna.
- Vi såg det här som ett naturligt steg att fortsätta få vara med och utveckla Örebro och just den här platsen är fantastisk med vattnet och de delar som finns runt omkring så det var väldigt spännande, sa Henrik Nordlöf.

En utmaning.

Själva platsen var en utmaning eftersom det är så blandade områden som ligger bredvid och mycket att ta hänsyn till berättade Henrik Nordlöf.
Valet av trä som byggmaterial var helt medvetet och trä har många positiva fördelar, dels är det miljövänligare än andra material och byggtakten är snabbare vilket också är ett plus.
- Vi tycker att det är ett spännande material som har dels positiva miljöeffekter med att vi liksom minska koldioxidutsläppen och så skapar det också bra möjligheter arkitektoniskt och rent produktionsmässigt så kan vi ha lite snabbare byggtakt till och med så det finns fördelar med det, berättade Henrik Nordlöf.

Ett spännande projekt.

Ola Jonsson från arkitektfirman C. F. C.F Møller berättade att de tyckte att det var ett spännande projekt och att platsen har stor potential.
Ola Jonsson pratade också om att det var mycket att ta hänsyn till eftersom det är så olika bebyggelse runtomkring Örnsro IP och de valde att koncentrera sig på natur och grönt och att det ska vara öppet för alla örebroare inte bara de som bor i husen.
Arkitektoniskt så blir det massivträ i husen och de har sluttande fasader för att släppa in så mycket ljus som möjligt ned till marken.
Det var också viktigt att koppla ihop området med stråket utmed Svartån så därför blir det en aktivitetsstråk genom området där alla är välkomna.
- Det var väldigt spännande med omgivningarna, det finns bostäder det finns vatten, det finns kolonilottsområde och det finns ett industriområde en spännande dynamik och komposition som vi ville liksom inkludera i kvarteret, så det var egentligen utgångspunkten, sa Ola Jonsson.

Gillar att arbeta med trä.

Ola Jonsson berättade också att de gillar att arbeta i trä och trä har många positiva egenskaper, för att få byggbranchen mer miljövänlig så behöver det användas mycket mer trä i nybyggnationer än vad det gör idag och Ola Jonsson hoppas att det här projektet ska få fler att börja använda sig av trähus när det ska byggas.
Här får de visa att det går och med sin ovanliga formgivning på husen hoppas de att fler arkitekter och byggföretag följer efter.
- Vi har jobbat med trä länge för att vi tror att det är viktigt för alla i branschen att bry sig om vår värld och klimatet och den byggbranschen vi har idag de materialen vi använder så är det väldigt stor, man använder mycket miljöresurser, man använder mycket energi och man har otroligt mycket koldioxidutsläpp och för att få ordning på det långsiktigt och få koldioxidneutrala städer så har vi sedan länge beslutat att försöka bygga så mycket som möjligt med just trä i våra hus, sa Ola Jonsson.

Ett av de roligare förslagen.

Björn Sundin (S) ordförande programnämnd samhällsbyggnads, berättade att han själv tyckte att det här var ett av de roligare förslagen i tävlingen och han gillade att de tog ut svängarna ordentligt i det här förslaget och sedan att de har högt miljötänk är också bra.
Björn Sundin berättade också att de nu ska inleda arbetet med en detaljplan och han hoppas att den ska vara klar om ca ett år så det är inte omöjligt att det kan bli inflyttning redan under 2019, men det förutsätter att allt går enligt planen och det vet man ju aldrig.
- Ja det tycker jag, jag tycker att det är kul att man tar ut svängarna och visar att man med träbyggnader kan göra något riktigt spännande och det tror jag kommer göra att marknaden kommer bli mer intresserad av att bygga i trä framöver, sa Björn Sundin.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar