×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2007-09-11  

Kulturhusens dag 2007

©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com ©2007 - Johan Gullberg - knytpunkt.com
Den 9 september var det firande av k-märkta hus i Örebro. Dagen firades med rundvandringar på flera av de kulturmärkta husen i staden.
Firandet anordnas av stadsantikvarieämbetet och det är Stadsantikvarie Eva Fransson som har tagit fram material till dagen med hjälp av olika föreningar så som Örebro hembygdsförening. Örebro Hembygdsförening är intresserade av stadens historia, föreningen har i nuläget cirka 250 medlemmar och behöver bli fler.


NA-Borgen Nerikes Allehanda finns i huset som normalt kallas för NA-Borgen, huset invigdes 1892 som lokaler till Örebro Sparbank som hade vuxit ur sina dåvarande lokaler och behövde större utrymme.
Den som beställde byggnaden var Klas Bergman pappa till den lite mer kända Hjalmar Bergman.

Kvarteret heter fortfarande Garveriet eftersom det låg ett garveri på platsen innan huset byggdes, innan garveriet fanns där ett färgeri.

I början fanns det även privata bostäder i huset även när Nerikes Allehanda tog över byggnaden efter banken, den sista lägenheten försvann ur huset 1995 när änkan efter Klas Ljung avled.

Det som finns bäst bevarat i huset är den gamla banksalen, det mesta av banksalen är original och det är lite svårt att fatta att den är så liten, eftersom huset är så pass stort tror jag att man förväntar sig något större.

I övrigt så finns det småbitar kvar av den gamla känslan i huset, speciellt styrelserummet förpassar besökaren tillbaka i tiden med sina två kakelugnar och dekorerade lister vid taket.

Vi fick även besöka den nya redaktionen som är ett helt modernt rum och det är svårt att tänka sig att de rummen finns i samma hus.

NA-Borgen var från början tänkt att vara större med plats för post och telegraf, men så blev det inte och vi kan fortfarande se skarven efter det tämligen lilla hus som blev byggt först, för att senare utökas till huset vi ser idag.

När det gäller fasaden så har den inte alltid sett likadan ut, riddaren som står ovanför entren tog sparbanken med sig när de flyttade till nya lokaler på Drottninggatan, likaså urnorna utanför byggnaden.
Det resulterade i en debatt om vad som räknas som lösöre och vad som räknas till fasta inventarier, eftersom riddaren nu är tillbaka på sin plats måste debatten ha slutat i att även utsmyckningar räknas som fasta inventarier och inget man tar med när man flyttar.

Guidningen utfördes av Helene Antonsson och Marie Johansson som till vardags jobbar ute i Nerikes Allehandas mediacenter, där det är möjligt att få en guidad tur genom tryckeriet och lite annat för de som är intresserade av hur det går till att göra en tidning.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar