×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2016-04-09  

Star People ett nyskrivet drama om att passa in.

Star People ett nyskrivet drama om att passa in.

Igår hade Star People premiär på Nya Teatern i Örebro, rollerna spelas av ungdomar och handlar om sökandet efter sin egen identitet. Star People utspelar sig i en liten svensk ort utan namn och huvudpersonerna blir hänvisade till ett projekt som ska göra dem anställningsbara, men frågan är ju vem är anställningsbar och är udda jämt en nackdel.

Igår hade Star People premiär på Nya Teatern i Örebro, rollerna spelas av ungdomar och handlar om sökandet efter sin egen identitet. Star People utspelar sig i en liten svensk ort utan namn och huvudpersonerna blir hänvisade till ett projekt som ska göra dem anställningsbara, men frågan är ju vem är anställningsbar och är udda jämt en nackdel.

Del av ett större projekt.

Star People är en del av ett större projekt, Länk 2016, som drivs av Riksteatern och när pjäsen har premiär i Örebro så har den också premiär i andra städer i landet.
Syftet med Länk 2016 är att ge unga möjlighet att spela nyskriven dramatik och att få spela på en stor scen, Star People har premiär på Nya Teatern och de har blivit utvalda att vara bland de tio grupper som får spela under ATR-Festivalen som går av stapeln i Maj i Västerås.

Får alla vara med.

Vi var med på generalrepetitionen av Star People och även om pjäsen riktar sig till unga i första hand så kan den säkert sätta fart på tankarna även hos äldre, för mycket i pjäsen handlar om normer och hur man ska vara för att passa in i samhället.
Alla roller har något som gör att de inte passar in, så som rörelsehinder eller bisexualitet, för att göra pjäsen lite mer lokal så har regissören Emma Öhman skrivit in en hörselskadad tjej i handlingen och det passar ju bra med tanke på att det finns många teckenspråkstalande i Örebro.
Att lägga handlingen i just ett projekt som man från början inte har riktigt klart för sig vad det innebär är ju inte heller helt fel, men syftet klarnar så småningom och frågan blir genom hela föreställningen om vi verkligen får vara dem vi vill vara eller om vi måste rätta in oss i leden.

På projektfronten intet nytt.

Jag måste erkänna att det var med ett något vemodigt leende jag såg Xerxes Åkerfeldts utmärkta tolkning av en ung entusiastisk projektledare, jag minns hur det var för lite drygt 20 år sedan då jag själv var inskriven i ett liknande projekt, jag vet hur det lät för bara något år sedan när äldsta var inskrivet i ett och hur det är nu när yngsta är det, i grunden samma projekt under lite olika namn och lite nya projektledare, pjäsen och Xerxes fångar det oerhört träffsäkert och gestaltar något jag är övertygad om att alla som varit där känner igen.
Lika bra är skådespelarna som gestaltar de lite ovilliga mer eller mindre påtvingade ungdomarna som är inskrivna som deltagare i projektet.

Premiär den 8 april.

Alla deltagare var lite spända inför premiären men vad de såg mest fram emot varierade, det var både att få visa upp det de arbetat med sedan hösten 2015, till känslan när de spelat klart och hör publiken på andra sidan ridån.
Det mesta satt där det skulle också under den här generalrepetitionen, de hittade lite småsaker att ändra på men i det stora hela så verkade de nöjda allihop och Albin Bjärvall sa att han fick en annan känsla nu när allt satt ihop.
- Ju längre tiden går, ju längre man kommer desto mer sammanhang får man och ju mer känsla, på riktigt, liksom, sa Albin Bjärvall.

Många personligheter.

Det är många olika karaktärer i Star People och det är elva skådespelare som är med, så det är rätt många på scenen ibland och alla har tydliga personliga drag och det visar på hur stor skillnad det är på oss människor, något som skådespelarna också har börjat tänka på.
De tänker lite mer på olika sorters utanförskap så som teckenspråk eller att vara rullstolsbunden.
- Att vi har teckenspråk, det är inte något man tänker på i vanliga fall, inte jag i alla fall, att det finns människor som liksom inte hör allt, inte är i den hörande världen och det får en att tänka liksom, sa Lina Lundgren.

Alla normer märks inte.

Normer finns överallt i samhället men ungdomarna var alla överens om att det finns för mycket normer och att de kan behöva utmanas.
Det finns fortfarande saker som är tabu även om det börjar bli bättre i samhället så har vi ändå långt kvar. - Om man har ett speciellt kön, så hur man ska bete sig och vad man får göra och hur man får ta för sig och liksom allt sådant där, sa Sofia Hautanen.

Många dimensioner.

Stjärnfolket är ett folk som kommer hit till jorden med en uppgift att hjälpa till, men de tror att de kommer från andra planeter men har en mänsklig själ, så beskrev regissören Emma Öhman pjäsen. Emma berättade också att hon hade flera pjäser att välja mellan inför det här projektet och att hon valde just Star People berodde på att det var många dimensioner i pjäsen.
Pjäsen har många olika lager och många relationer som det går att arbeta med, berättade Emma också och utanförskap är ett viktigt ämne.
- Den här karaktären Lisa som är teckenspråkig i föreställningen, är ju egentligen inte det i manuset, det är inget som står, det är en tolkning jag har gjort och det är också för att få ytterligare en dimension på hur det är just här i Örebro, eftersom det bor många döva här och vi är Europas Teckenspråkiga Huvudstad, sa Emma Öhman.

Star People på Nya Teatern.

Star People kommer också att spelas på Nya Teatern och datumen är:
Fredag 8 April: 19.00
Lördag 9 April: 18.00
Onsdag 13 April: 19.00
Torsdag 14 April 19.00

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar