×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-12-19  

Svampen i nya färger.

Svampen i nya färger.

Svampen i Örebro har varit belyst ända sedan den invigdes men nu så kan den också byta färg och det är LED-lampor som står för ljuset.
Det berättades idag under en pressträff där Örebro Kommun och Örebrokompaniet visade upp den nya belysningen för första gången.

Svampen i Örebro har varit belyst ända sedan den invigdes men nu så kan den också byta färg och det är LED-lampor som står för ljuset.
Det berättades idag under en pressträff där Örebro Kommun och Örebrokompaniet visade upp den nya belysningen för första gången.

Svampen en av Örebros ikoner.

Vårt vattentorn Svampen är en av de mest kända byggnaderna i landet och det är bara vår vackra slott som är mer känt runt om i Sverige och Svampen är ju inte bara känd i Sverige utan även utanför våra gränser.
Anna Iderot Bjelke, Marknadsstrateg Örebrokompaniet, berättade att hon hittat en lista från 2000 där tidningen Byggindustrin utsåg årtusendets byggnadsverk och då kom Svampen på 10:de plats, före bland annat Drottningholm, vann gjorde Göta Kanal.
Svampen är otroligt välkänd berättade Anna Bjelke och ungefär var femte Svensk nämner Svampen om man frågar om de kan räkna upp saker de tänker på när man pratar om Örebro.
Svampen är ett starkt varumärke för Örebro och Anna Bjelke vill se att Svampen fortsätter att vara en stor attraktion.

Omtyckt från starten.

Svampen blev omtyckt redan från början av Örebroarna och andra, de flesta vet ju att det finns en kopia av vår svamp i Saudiarabien, fast deras är 33 procent större och den är inget turistmål eftersom den inte är öppen för besökare.
Svampen har också kopierats på andra ställen runt om i värden berättade Erik Käll, Landskapsarkitekt Örebro Kommun.
Framtiden för Svampen är idag lite oklar, den har spelat ut sin roll som vattentorn men den kommer även i fortsättningen vara en del av Örebro fast i en annan roll, exakt vad som kommer att bli inuti Svampen ska de börja titta på efter helgerna men den gemensamma tanken verkar vara att öppna upp även andra delar för besökare.

Melodifestivalen blev startskottet.

Alf Lindblad, evenemangssamordnare Örebro Kommun, berättade att när Örebro var värd för en av deltävlingarna i Melodifestivalen så blev den bilder på den klart belysta Svampen som spreds mest och det var också startskottet på den nya belysningen på Svampen för eftersom den bilden fick så stort genomslag så blev tanken att kunna använda ljuset på Svampen när det händer något i staden.
Därifrån kom idén att hitta något sätt att göra belysningen på Svampen mer flexibel och nu så har den ett nytt belysningssystem som är väldigt modernt, men hur det ska användas är inte bestämt än berättade Alf Lindblad utan riktlinjer för belysningen kommer att tas fram efter helgerna.

Mycket att tänka på.

Svampen har ett kulturhistoriskt värde så det är inte den enklaste byggnaden att arbeta med och det har varit många olika människor involverade i arbetet berättade Alf Lindblad och i ungefär ett år har de arbetat med att få rätt typ av belysning.
Alf Lindblad ser fram emot att få se Svampen i olika ljus beroende på vad det är för högtid men det är inte helt enkelt att veta vilka färger som passar, just nu eftersom det är jul så kommer Svampen att vara röd.

Äntligen igång.

Björn Fransson, Örebrokompaniet berättade att det var kul att äntligen få se Svampen belyst i flera olika färger, fast de har testat systemet tidigare och under senaste halvåret så har det varit ett intensivt arbete med att få allting klart.
Nu så måste de på Örebrokompaniet lära sig systemet så att de vet hur man gör med färgerna, det ska bland annat gå att skikta färgerna på höjdled och det är något som Björn Fransson gärna skulle vilja se, men sedan så är det oanade möjligheter med systemet så framtiden får utvisa hur Svampen kommer att vara belyst.
Björn Fransson ser en utmaning i att kunna koppla händelser till en färg, oktober är rätt så lätt eftersom den är rosa med insamlingen rosa bandet men Hindersmäss skulle vara kul att göra något med färgen på Svampen men vad har Hindersmäss för färg egentligen, nu blir det den typen av frågor ett tag framöver och även hur arrangörer ska kunna ha möjlighet att använda sig av Svampens ljus.
När det gäller Svampens framtid så har Björn Fransson många idéer, kanske klätterväggar eller stora temautställningar och han vill se att den är öppen för så många Örebroare som det går, själv har han inte sett cisternen men han skulle gärna vilja se den för att få en uppfattning om hur den ser ut.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar