×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-11-27  

Dokumentär teater med lokal anknytning.

Dokumentär teater med lokal anknytning.

I Baronbackarna har det pågått ett projekt som heter Min Berättelse och en del i det projektet var att sätta samman en teaterföreställning ed hjälp av berättelser från boende i området.
Nu är föreställningen klar och den har fått titeln Jag Har Mörkret Bakom Mig och det här är teater som berör, vi fick en intervju med teamet bakom föreställningen, Gunilla Josefsson, Alf Wikström och Katarzyna Jankowska från Bredsjö kulturkooperativ.

I Baronbackarna har det pågått ett projekt som heter Min Berättelse och en del i det projektet var att sätta samman en teaterföreställning ed hjälp av berättelser från boende i området.
Nu är föreställningen klar och den har fått titeln Jag Har Mörkret Bakom Mig och det här är teater som berör, vi fick en intervju med teamet bakom föreställningen, Gunilla Josefsson, Alf Wikström och Katarzyna Jankowska från Bredsjö kulturkooperativ.

Utmanande start.

Att sätta upp en teaterpjäs kräver att många är inblandade och den här var ett extra stor utmaning för Bredsjö kulturkollektiv som är de som har haft det totala ansvaret för produktionen.
Gunilla Josefsson från kollektivet berättade att det från början var tänkt att de skulle samarbeta med Hällefors folkhögskola som fanns i Baronbackarnas centrum men när det blev dags att börja med teatern så fanns inte de kvar eftersom 52:an skulle renoveras så de hamnade i Hyresgästföreningens lokal istället och den fungerade inte riktigt eftersom den användes till andra verksamheter också, men som tur var så hade Studiefrämjandet en lokal de kunde få använda och den låg på Holmen så det var nära och bra till Baronbackarna och det är där som teatern har tagit form.
- Förutsättningarna för det här projektet såg helt annorlunda ut för tre år sedan, då fanns det en folkhögskola i Baronbackarna och vi skulle samarbeta med den och deltagare där nu finns inte det längre och vi har kämpat på i alla fall, sa Gunilla Josefsson.

Förtroende måste man förtjäna.

Gunilla Josefsson berättade att det svåra var att hitta berättelser och att få kontakt med boende eftersom ingen i kooperativet hade några tidigare kontakter med boende i Baronbackarna.
De hade tur och träffade Lisa Krasniqi som bor i området och hon blev deras ambassadör och den som spred budskapet och den första tiden i Hyresgästföreningens lokal så träffade de boende som hade något de ville berätta och de som nu är med i uppsättningen var de som hade starka historier och under processens gång så har det tillkommit och försvunnit historier så det har varit mycket arbete för att få fram en teateruppsättning.

En inplanerad föreställning kvar.

Jag Har Mörkret Bakom Mig kommer att spelas minst en gång till och då i Baronbackarna, de tidigare föreställningarna var på Kulturhuset i Örebro, men under Baronbackarnas dag den 28 november kommer föreställningen att visas och alla tre ser fram emot att få spela den i området de har arbetat i.
De ser också en framtid för projektet men allt hänger på ekonomi och vad som händer i övrigt runt de som medverkar.
Förfrågningar från andra ställen har redan kommit och de ser även möjlighet att vidareutveckla vissa av deltagarnas historier så att de blir monologer så att de kan ge sig ut själva utan att hela ensemblen behöver vara tillgänglig.

Möjlighet att prata är viktigt.

En sak med dokumentär teater som det här är, är vikten av en arena där människor möts och har tid att prata om olika saker, det har varit många olika samtal och om många olika ämnen.
I arbetsprocessen så har de inte bara pratat om berättelserna utan även om mycket annat så som genus och många andra ämnen och just möjligheten att samtala är något som alla tre lyfter fram.
Alf Wikström berättade också att dokumentär teater ger inte bara deltagarna möjlighet att samtala utan besökarna får också den möjligheten efter föreställningen då de har mingel och eftersom det är en stark föreställning om tunga ämnen så är vikten att få prata med någon jätteviktig.

Starka berättelser.

Jag har mörkret bakom mig visar att många har berättelser som är viktiga att få dela med sig under föreställningen så berättas det fem olika berättelser och det är sammansatt på ett riktigt bra sätt.
Tre av berättelserna är riktigt starka, en om kriget i Bosnien, en annan om en flykt från Somalia och hur livet sedan tog en vändning åt fel håll när han växte upp i Sverige och den tredje om sexuella övergrepp.
Alla tre berättelserna är viktiga och många skulle behöva höra dem speciellt som att helheten blir väldigt speciell.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar