×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-09-15  

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på besök i Örebro.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på besök i Örebro.

Under måndagen var Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på besök i Örebro och han hade flera punkter på programmet, bland annat träffade han Björn Hagström som arbetar med Öppen data på Örebro kommun och Ardalan Shekarabi gjorde också ett besök på Tegelbruket.

© 2015 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på besök i Örebro.

Under måndagen var Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på besök i Örebro och han hade flera punkter på programmet, bland annat träffade han Björn Hagström som arbetar med Öppen data på Örebro kommun och Ardalan Shekarabi gjorde också ett besök på Tegelbruket.

Öppen data en framtidsfråga.

Björn Hagström e-strateg Örebro kommun höll ett föredrag om Örebro kommuns arbete med öppen data och han berättade både om hur Örebro kommun arbetar med saken och sedan vad han ser för problem framöver när det gäller öppen data.
Öppen data är data som samlas in på olika sätt inom Örebro kommun och sedan görs tillgänglig för invånarna och företag att använda på olika sätt.

Örebro Kommun är i framkant när det gäller öppen data.

Örebro kommun har arbetat med öppen data sedan 2010 och det var på initiativ från Björn Hagström och sedan har utvecklingen gått stadigt framåt och Björn Hagström berättade att det senaste som Örebro kommun har gjort tillgängligt är skolmåltider, men det är mer öppen data på väg.
Örebro kommun är nummer två i landet med att publicera öppen data och det är bara Stockholm som är bättre, men även om Örebro kommun är duktiga på att publicera öppen data idag så har vägen ändå inte varit spikrak utan det har tagit tid att få kommunens personal med på tåget.

Öppen data en vinst för kommunen.

Björn Hagström berättade att de inte hade räknat med att det skulle bli någon vinst med att lägga ut öppen data från Örebro kommun men det har visat sig nu att det har det blivit.
Ekonomiavdelningen har till exempel börjat få bättre frågor från allmänhet och media eftersom de själva kan granska fakturor via öppen data idag och det är en utveckling som ingen hade räknat med och den har besparat personal mycket tid som de kan lägga på andra frågor i stället.

Framtiden.

Björn Hagström berättade också att det stöd som idag finns för öppen data från statligt håll behöver finnas kvar i ett antal år framöver, även om Örebro kommun har varit duktiga med att publicera öppen data så ser det inte likadant ut överallt utan många kommuner i landet har inte ens börjat med öppen data ordentligt än och därför behövs stödet även i framtiden.
Mindre kommuner kan också ha svårt att lägga ut öppen data berättade Björn Hagström och det som Örebro Kommun redan har digitalt är inte säkert att det är digitalt i en liten kommun idag utan många mindre kommuner använder fortfarande pärmar och papper vilket gör öppen data till en mycket större utmaning.
En annan sak Björn Hagström tog upp är att öppen data måste struktureras upp så att alla kommuner gör likadant för värdet av öppen data kommer ju först när alla kommuner har börjat publicera data och då är det viktigt att alla gör lika.

Tegelbruket allaktivitetshuset för unga.

Unnur Tryggvadòttir, biträdande verksamhetschef Tegelbruket, berättade om Tegelbrukets historia och hur verksamheten har utvecklats.
Sensus och KFUM är de två föreningar som driver huset Tegelbruket men sedan finns det många andra föreningar som har aktiviteter i huset, speciellt kvällstid.
Starten för Tegelbruket var när Fryshusandan gjorde ett besök i Örebro för att berätta om Fryshuset i Stockholm, strax efter det besöket skrev Sensus och KFUM en avsiktsförklaring och den resulterade i Tegelbruket några år senare.

Verksamheten har vuxit fram över tid.

Unnur Tryggvadòttir berättade också att verksamheten som finns i huset har vuxit fram och format sig själv över tid och med hjälp av ungdomarna.
Tegelbruket riktar sig till ungdomar från 16 år och uppåt och för 50 kronor köper de ett Tegelbrukskort som gäller i ett år och då får de tillgång till många olika aktiviteter i huset.
Tegelbruket har många olika aktiviteter och vissa av grupperna har kommit till för en viktig fråga och andra är sådant som ungdomarna vill hålla på med, till exempel en pingisklubb som de håller på att starta upp just nu.

Rundvandring i Tegelbruket.

Ardalan Shekarabi och Landshövding Maria Larsson fick en rundvandring inne på tegelbruket och de längsta stoppen var inne hos boxningsklubben och i klätterrummet.
I klätterrummet fick de höra om hur Tegelbruket hjälper ensamkommande barn att få en kreativ fritid och klättring är något som brukar vara populärt.
TB-United som arbetet med ensamkommande ungdomar heter arbetar genom att låta ungdomarna prova på olika saker och när de hittar något de vill fortsätta med så lotsar de dom vidare till föreningar med den inriktningen.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar