×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-09-14  

SSU och MUF arrangerade Refugees Welcome på Stortorget.

SSU och MUF arrangerade Refugees Welcome på Stortorget.

Under lördagseftermiddagen var det en manifestation på Stortorget under parollen Refugees Welcome och arrangörer var de inte helt väntade samarbetet mellan SSU och MUF i Örebro.
Den här manifestationen innehöll flera talare och alla talare var riktigt bra och höll sig kort så manifestationen blev inte så lång som man kunde vänta när man såg talarlistan.


Se hela talen.

Under lördagseftermiddagen var det en manifestation på Stortorget under parollen Refugees Welcome och arrangörer var de inte helt väntade samarbetet mellan SSU och MUF i Örebro.
Den här manifestationen innehöll flera talare och alla talare var riktigt bra och höll sig kort så manifestationen blev inte så lång som man kunde vänta när man såg talarlistan.

Det går att förbättra.

Robert Andersson, distriktsordförande SSU, inledde sitt tal med att prata om Svensk historia och hur folkrörelsen tog fart och det svenska folkhemmet byggdes, poängen med att ta upp historien var att den visar att allt går att förändra och förbättra om man bara vill.
En sak som Robert Andersson var tydlig med var att han vill se att transportörsansvaret tas bort för att ge flyktingar en säkrare väg in i Europa.
Transportörsansvaret betyder att det är upp till den som säljer en flygbiljett som ska ta beslutet om asylskäl.
- Transportörsansvaret innebär att beslutet om asylrätt, som ska ligga på Migrationsverkets kunniga personal, i stället hamnar på flygbolagens receptionister och det är helt oacceptabelt, så vi kräver att transportörsavtalet ska slopas, sa Robert Andersson.

Alla ska hjälpa till.

Robert Andersson sa också i sitt tal att SSU kräver att alla länder i Europa ska hjälpa till att ta emot flyktingar efter sin förmåga och samma sak med Sveriges kommuner, alla måste hjälpa till efter sin förmåga.
- Just nu när otäcka bilder från flyktingströmmarna virar in i alla teveapparater i hela Europa så finns det EU parlamentariker och det finns kommunalpolitiker som blundar, tittar bort och säger att det är inte deras ansvar att göra något, de vägrar lyssna och de vägrar att överhuvudtaget dra sitt strå till stacken och det gör de i Danderyd, Villinge, Lidingö, Polen, Finland, Danmark, med flera, men vi kräver förändring och förbättring, sa Robert Andersson.

Miljoner människor är på flykt.

Kim Hedbom, ordförande MUF, sa i sitt tal att över 50 miljoner människor är på flykt idag och det är den högsta siffran sedan andra världskriget och hälften av de som är på flykt är barn.
Kim Hedblom fortsatte med att säga att öppenhet är en värderingsfråga och öppenheten är en grundläggande frihetlig värdering.
- Öppenheten är otroligt viktig för oss, det är dags att humanisera debatten om människorna som flyr, låt debatten handla om hur bra Sveriges flykting välkomnande kan fungera i stället för hur stort flyktingmottagandet kan vara, sa Kim Hedblom.

Bakom alla siffror finns det människor.

Lena Baastad, Ordförande Socialdemokraterna Örebro län, sa bland annat i sitt tal att bakom alla dessa siffror så finns det människor, människor som har drömmar och som vill leva sina liv i frihet precis som vi vill.
De otäcka bilder som visas just nu i nyhetssändningarna går inte att skydda sig ifrån och de gör att alla de krafter som visas nu behöver samlas för att agera tillsammans.
Hela EU behöver också ta sitt ansvar och Lena Baastad sa i sitt tal att hon är stolt över att Sverige har en regering som driver på frågan om flyktingarnas situation i EU.
- Men i den katastrof som ändå utspelar sig framför våra ögon just nu, så finns det stunder av hopp, när jag står här idag och ser er, när jag ser alla insatser som görs i Örebro, i Sverige och runt om i Europa så blir jag ändå hoppfull, därför att det sköljer en våg av solidaritet över Sverige just nu, sa Lena Baastad.

Öppet möte på Örebro kommuns servicecenter.

På onsdag 16:de september så har Servicecentret i Rådhuset ett öppet informationsmöte mellan 15:30 – 17:30 där de informerar om vad man kan hjälpa till med inom Örebro Kommun.
Det är bland annat brist på kontaktfamiljer och gode män, genom att ta den typen av uppdrag så kan man hjälpa till på ett konkret sätt och Lena Baastad sa också att hon hoppas att de åhörare som var på torget tar med sig en god vän och går till Rådhuset för att lyssna på vad man kan hjälpa till med.
- För vet ni, om jag skulle skicka iväg mitt barn till ett nytt land, då skulle jag vilja veta en sak, jag skulle vilja veta att det fanns någon där, någon som kunde följa med till skolan den där första dagen, någon som kunde hjälpa till med ett tryggt boende, någon som kunde vara den där trygga famnen när man landar mitt i ett kaos och jag som mamma inte kan vara där, sa Lena Baastad.

En positiv motvikt.

Ola Karlsson, förbundsordförande Moderaterna Örebro län, talade om att vi i vår trygga vardag inte kan föreställa oss verkligheten i Syrien, vi har inte de referensramar som krävs för att kunna ta in de hemska bilderna som visas och Ola Karlsson sa också att han hoppas att vi aldrig blir så avtrubbade att vi inte bryr oss.
Ola Karlsson fortsatte med att säga att han blir glad och tacksam när han ser alla initiativ som tas just nu för att hjälpa.
- Glad och tacksam över den medmänsklighet som vi nu tillsammans demonstrerar som motvikt och också mot rasistiska uttalanden, sa Ola Karlsson.

Titta tillbaka på vår historia.

Ola Karlsson talade också om vår Svenska historia och att det finns skäl att lära av den.
Den stora utvandringen till Amerika på 1800-talet, skälen till utvandringen var många, svält, religiöst förtryck och chansen till att starta ett nytt liv, totalt utvandrade en och en halv miljon svenskar till USA.
Ola Karlsson berättade att hans farfar allvarligt övervägde att bli en av de som flyttat till USA och i den generationen och de före var det många som övervägde den frågan.
- Flykt och flytt är en väldigt viktig del av den svenska historien sa Ola Karlsson.

Ett öppet Sverige och ett öppet Örebro.

Ola Karlsson sa också i sitt tal att han och Moderaterna i Örebro vill ha ett öppet Sverige och ett öppet Örebro län, vårt samhälle ska vara lätt att bygga sin egen framtid i med hjälp av eget arbete.
Alla ska ha samma möjligheter oavsett om man är född i Sverige eller kommer hit så ska alla ha samma förutsättningar och då vill Ola Karlsson se en del förändringar, bland annat ska det bli enklare att validera sin kunskaper och det ska gå snabbare att lära sig nya kunskaper och det behövs fler praktikplatser.
- Det här ställer krav på politiken men också på företag, fackföreningar och civilsamhället, men det kanske ställer framförallt krav på oss själva, sa Ola Karlsson.

Öppna famnar och solidaritet.

Hndren Ghaderi, Zagros ungdomsförening, sa bland annat i sitt tal att det glädjer honom att se de som samlats på Stortorget eftersom alla samlats med ett mål och det är att ta emot flyktingar eller ja de flyktingar som lyckas ta sig ända hit.
Sverige har tidigare tagit emot flyktingar och den här gången kan vi göra det ännu bättre.
- Om vi som Sverige visar att det faktiskt går att med hjälp av solidaritet och öppna famnar kan vi påverka omvärlden och Europa, att det faktiskt går att ta hit flyktingar och visa att vi har fler hem för dem, sa Hndren Ghaderi.

Det räcker inte.

Hndren Ghaderi sa också i sitt tal att det räcker inte med att bara hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige eller EU.
Hndren Ghaderi vill se att Sverige tar ett tydligt avstånd mot det förtryck som sker i bland annat Mellanöstern och det är viktigt att IS härjningar inte blir normaliserad eftersom det är deras härjningar som gör att så många människor är på flykt idag.
- Jag som kurd, född och uppvuxen här i Sverige har lärt mig att det är inte ett brott att vara en minoritet, det är inget brott att samhället berikas av fler kulturer, för Sverige har visat det, visat vilken fördel det kan vara bara vi gör det tillsammans, sa Hndren Ghaderi

Vi är till för alla och alla är till för oss.

Michael Broberg, ordförande CUF Örebro, Inledde sitt tal med att säga att normalt brukar man inleda ett tal med att det var roligt att vara här men han kunde inte säga att han tyckte att det var roligt att behöva vara på Stortorget och hålla tal för det borde vara självklart att alla människor är välkomna hit.
Michael Broberg var också tydlig i sitt tal att det måste bli enklare för flyktingar att ta sig till Europa och det får inte finnas stängda gränser för människor som flyr sina hem.
Michael Broberg sa också i sitt tal att han känner sig stolt över att vara svensk och att Sverige även i fortsättningen kommer att vara en humanitär stormakt och vi har flera gånger tidigare hjälpt andra människor i kris.
- Dock kan jag ändå stå här och vara stolt, stolt över att vara svensk och med det menar jag att jag kan vara stolt att komma från ett land och ett samhälle som välkomnar nya människor, sa Michael Broberg.

Förtryck och terror styr.

Herman Berzinji, NCDK Örebro, inledde sitt tal med att säga att det är en härlig känsla att få se alla människor som bryr sig och han fortsatte med att säga att det här är den största flyktingvågen sedan andra världskriget och då kan man undra varför då.
Människor i Mellanöstern är rädda efter alla de terrordåd som olika organisationer utför och organisationerna använder skräck för att förtrycka de civila i samhället.
Herman Berzinji sa också i sitt tal att det just nu pågår en etnisk rensning i Mellanöstern och det är speciellt på Kurder.
- Den massiva invandringen som pågår just nu är en del av globaliseringen som världen successivt riktar sig mot, samtidigt skapar den ekonomiska kriser därmed nationalistiska rörelser kan nå framgång, som tar oss tillbaka till den värsta ruta Europa någonsin har fått bevittna under 30-talet, sa Herman Berzinji.

Medmänskligt ansvar för de som är kvar i Syrien.

Robin Nilsen, distriktsordförande LUF Örebro län, sa bland annat i sitt tal att vi inte bara måste välkomna människor till Europa och Sverige utan vi måste också hjälpa alla de som är på flykt i sitt eget land alltså i Syrien.
Visst är det viktigt att det finns ett delat flyktingmottagande i Europa men Sverige kan fortfarande gör mycket i flyktingfrågan på egen hand.
Transportörsansvaret är bara en liten del av vad Sverige kan göra, men Robin Nielsen efterlyste också perspektiv på frågan och fortsatte med att oavsett om vi tar bort den lagen så hjälper inte det de som är kvar i Syrien.
- De allra flesta flyktingar de är inte på väg till Europa, de är fast i sitt hemland och de är fast I Syrien, de har tvingats fly från sina hem och kan inte lämna landet, det är mot dem som vi har det största medmänskliga ansvaret, sa Robin Nielsen.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar