×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-05-26  

Äntligen Örebro är Årets stadskärna 2015.

Äntligen Örebro är Årets stadskärna 2015.

Efter ett misslyckat försök att bli årets stadskärna 2013 så tog Örebro hem titeln i år och juryns motivering var:
”Stadens utvecklingsarbete är en ständig pågående process, vilket särskilt präglar Årets Stadskärna 2015. Man har på ett föredömligt sätt gått från dialog till samproduktion och tagit vara på hela stadens utbud och engagemang. En röd tråd är kreativa lösningar och förhållningssättet till värdeorden trygghet, trivsel och tillgänglighet. Med självinsikt, beslutsamhet, uthållighet och stolthet har de gjort en övertygande comeback och visat att gemensam kraftsamling är vägen framåt!
Svenska Stadskärnors utmärkelse Årets Stadskärna 2015 tilldelas den lilla staden med personlig storstadspuls som har nära till allt – Örebro!”

© 2015 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Efter ett misslyckat försök att bli årets stadskärna 2013 så tog Örebro hem titeln i år och juryns motivering var:
Stadens utvecklingsarbete är en ständig pågående process, vilket särskilt präglar Årets Stadskärna 2015. Man har på ett föredömligt sätt gått från dialog till samproduktion och tagit vara på hela stadens utbud och engagemang. En röd tråd är kreativa lösningar och förhållningssättet till värdeorden trygghet, trivsel och tillgänglighet. Med självinsikt, beslutsamhet, uthållighet och stolthet har de gjort en övertygande comeback och visat att gemensam kraftsamling är vägen framåt!
Svenska Stadskärnors utmärkelse Årets Stadskärna 2015 tilldelas den lilla staden med personlig storstadspuls som har nära till allt – Örebro!”

Trodde inte på vinst.

Förra gången Örebro var med och tävlade om titeln Örebros stadskärna så var Stina Storm, VD City Örebro, inställd på att vinna och därför blev besvikelsen stor när Örebro blev tvåa, i år så åkte hon till finalen med inställningen att Örebro inte skulle ta hem vinsten den här gången heller och därför tog det lite tid innan det gick upp för henne att de faktiskt hade vunnit.
Björn Sundin (S) ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad, fattade lite snabbare att det var Örebro som juryn syftade på när de läste upp motiveringen, men även han åkte till finalen förberedd på en förlust, den enda som hade segervittring var Anne Pettersson, stadsmiljöstrateg Samhällsbyggnads, som var med på hela resan och hon var säker på att det skulle bli Örebro den här gången och hon fick rätt.

Trivsel, Trygghet och Tillgänglighet.

Att bli Årets Stadskärna innebär en massa arbete också, det är jurybesök och presentationer och Örebro har tre ledord som är Trivsel, Trygghet och Tillgänglighet, samarbete i olika former och sammansättningar är en viktig del i utvecklingen av centrala Örebro och City Örebro består av handlare och fastighetsägare.
Stina Storm berättade att det började med rent, snyggt och tryggt och sedan har det utvecklats till dagens ledord.
Per Brogren, VD Asplunds Fastigheter berättade att det har inte varit helt lätt att få med fastighetsägare i City Örebro men efter en hel del tjat så är nu de flesta centrala fastighetsägare med och det fungerar jättebra, City Örebro är ett bra forum att lyfta olika frågor i.
- Ingen har ju hoppat av, vi ökar ju på den här stocken som är med och även en del stora motsträviga är ju också med i det här, sa Per Brogren.

City Örebro går före.

Stina Storm berättade att City Örebro var först ut med ett presentkort som gäller i många av butikerna i city och nu börjar andra städer följa efter, presentkortet har vuxit sedan de införde det 2010 och förra året omsatte presentkortet nästan 8 miljoner kronor så det har visat att det lönar sig för medlemmarna att vara med i det samarbetet.
Parkeringsbonusen som City Örebro har infört är de också först i landet med och den går ut på att den som parkerar sin bil i något av parkeringshusen får tillbaka 20 kronor för varje gång de handlar för 200 och det är enkelt, riv bara av ena halvan av parkeringsbiljetten och visa upp den i kassan där du handlar.

Äntligen.

Stina Storms reaktion när hon förstod att det var Örebro som var Årets stadskärna var, äntligen och hon berättade att hon vågade inte tro på någon vinst i förväg så därför tog det längre för henne att förstå att de vunnit än vad det tog för de andra vid bordet.
Stina Storm sa att hon tycker att det var välförtjänt att Örebro tog hem priset för att de har arbetat hårt med att förbättra stadskärnan sedan 2007 och nu går det bra för Örebro stadskärna.
Vinsten är ett bevis på att City Örebro jobbar på rätt sätt och vinsten betyder att Örebroare kan sträcka på sig lite mer och vara stolta över staden.

Besöksräknare ska installeras.

Ett stort projekt i stadskärnan framöver är att installera besöksräknare och Stina Storm var noggrann med att poängtera att de kommer enbart att räkna människor som passerar men de kommer inte att följa hur vi rör oss i stadskärnan och det kommer inte heller gå att identifiera personer på något sätt så den personliga integriteten kommer inte att äventyras.
Anledningen till besöksräknare är att veta hur många som besöker centrala Örebro och under vilka tider, men det är det enda de kommer att registrera.
- Det är ingenting som mäter mobiler, det är ingenting som kan känna igen folk utan du bryter två strålar så man ser riktningen på människor, vi har tyckt att det är viktigt också.

Örebro är duktigt.

Björn Sundin (S), Ordförande programnämnd samhällsbyggnad, berättade att hans reaktion på vinsten var ett jaaa och även om han tycker att Örebro är bättre än många andra så trodde han initialt att det var Gävle som skulle kamma hem segern som Årets stadskärna.
Björn Sundin har inte hunnit med att planera in något firande av vinsten än, men eftersom det är ett jubileumsår i år så borde det gå att fixa på något sätt och City Örebro planerar att göra ett firande under Marknadsafton den 4:de juni.
- Vi vinner så mycket grejor, så att det är svårt det där hur mycket man ska fira, men det är klart att stadskärnan borde ha något slags kontinuerligt firande resten av året, sa Björn Sundin.

Varit med hela vägen.

Anne Pettersson, Stadsmiljöstrateg stadsbyggnads, berättade att hon som har varit med på hela resan fram till vinsten av Årets stadskärna var säker på att Örebro skulle vinna och anledningen var resan dit.
Arbetet med att ta fram filmen och alla människor hon har mött har gett henne en bra grundkänsla.
Filmen var inspelad i november och Anne ser det som en styrka i Örebro att vi har evenemang hela året, det är inte bara sommar utan det händer saker även under höst och vinter.
- Det handlar inte bara om handeln, eller bara kommunen utan det är oss tillsammans så om man lägger till allt det här med de kommersiella verksamheterna och vad som händer på kvällarna och hotell, fastighetsägarnas bidrag, det blir det lilla extra på något vis, sa Anne Pettersson.

Viktigt samarbete.

Många städer har olika typer av samarbete men Anne Pettersson berättade att det som skiljer Örebro från många andra är att här får vi också resultat av samarbetena, dialog är viktigt men det är också viktigt att ha olika evenemang och att lyfta olika stadsmiljöer och som stadsmiljöstrateg vill Anne gärna se att vi vågar det lilla extra när det gäller att lyfta stadsmiljön för arbetet med att förbättra stadskärnan det tar aldrig slut.
- Att vi vågar satsa på Örebro, att det är fint men att det kan bli finare, att det är tryggt men kan bli ännu tryggare och vi har som sagt var utmaningar kvar att jobba med och det är väl det som är spännande, tycker jag, sa Anne Pettersson.

Ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt.

Clas-Göran Classon Programdirektör Örebro Kommun, berättade att det känns bra att Örebro tog hem utmärkelsen och att det framför allt är ett kvitto på att de arbetat på rätt sätt under ganska många år och Clas-Göran sa också att det är inte målet i sig som är viktigt utan resan dit men visst känns det bra att vinna också.
Resan slutar inte här utan den kommer att fortsätta, Örebro kommun måste skapa bra förutsättningar för fortsatt utveckling för annars blir vi snabbt omsprungna av andra städer.

En levande stadskärna.

Clas-Göran Classon arbetar med att få till Kulturkvarteret och det skulle betyda en ny mötesplats i staden och sedan vill Clas-Göran Classon gärna se att fler gator byggs om, speciellt Järnvägsgatan skulle Clas-Göran vilja se en förändring på, det är en gata med stor potential som idag är underskattad.
- Min personliga favorit är Järnvägsgatan, den är så totalt underskattad och sedan är den så otroligt fin, det är en gata som innehåller alla de har butikerna och bostäderna och livet som en gata ska innehålla, sa Clas-Göran Classon.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar