×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-05-13  

Teckenspråkets dag firas i Örebro.

Teckenspråkets dag firas i Örebro.

Det svenska teckenspråket blev ett erkänt språk 1981 i Sverige och sedan dess firas språkets egen dag den 14 maj och i år så firas det riktigt ordentligt och då med två dagar i stället för en.
13 och 14 maj firas teckenspråkets dag i Örebro och den 13 maj är det en tjuvstart med en after work på Clarion hotel.

Det svenska teckenspråket blev ett erkänt språk 1981 i Sverige och sedan dess firas språkets egen dag den 14 maj och i år så firas det riktigt ordentligt och då med två dagar i stället för en.
13 och 14 maj firas teckenspråkets dag i Örebro och den 13 maj är det en tjuvstart med en after work på Clarion hotel.

En heldag på Örebro teater.

Maria Norberg en av de som arbetar med firandet av Teckenspråkets dag berättade att den 14 maj så kommer det att bli en heldag på Örebro teater på Järntorget och planen just nu är att det ska vara aktiviteter både ute och inne.
Teckenspråkets dag kommer att innehålla lite allt möjligt och att det har blivit så stort är för att många ville vara med och göra något så det är ett samarbete mellan många olika aktörer.
Utomhus så kommer det bland annat att finnas jättesåpbubblor och lite andra aktiviteter.
Inomhus så blir det workshops och föreläsningar och det kommer att finnas många informationsbord i nedervåningen på teatern och det lite roliga med det här är att de tänker använda hela huset så är man nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna på Örebro teater kan man passa på samtidigt som man går igenom alla utställare som finns.

Stort samarbete.

Firandet av teckenspråkets dag är ett stort samarbete och det är många olika personer och organisationer som är delaktiga.
ABF, Örebro kommun, WESIGN, Örebro länsteater och Region Örebro är några av samarbetsparterna och just Örebro länsteater med sitt projekt DOT har hjälpt till väldigt mycket.
Arrangörsgruppen har fler de samarbetar med men i varierande grad och Maria Norberg berättade att samarbetet har inte varit några problem allas.

Två dagar.

Tanken när de upptäckte att 14 maj var på Kristi himmelsfärds dagen så blev det lite om de skulle flytta firandet eller hur de skulle göra, men beslutet blev att ha ett firande två dagar i stället och den 13 maj blir det med politiker och tjänstemän i Rådhuset och den 14 maj blir det för allmänheten.
Den som vill följa det som händer i Rådhuset mellan klockan 14:00 – 17:00 kan göra det genom en webbsändning, annars är det bara speciellt inbjudna som kommer att vara med i Rådhuset, de som följer eftermiddagen via webben har också möjlighet att ställa frågor genom att använda facebook.
- Teckenspråkets dag är den 14 maj, punkt slut, vi kände att det här växte och växte hela tiden så vi la på den 13 maj också, berättade Maria Norberg.

Rapparen Signmark till Satin.

Firandet hålls inte bara på Örebro Teater utan den 14 så blir det också två konserter med den finska rapparen Signmark på Satin.
Signmark har varit i Örebro tidigare och den här gången så blir det två konserter på en kväll för hans del och med sig å scenen har han Adam Tensta, anledningen till att det blir två konserter är att den första som börjar 18:00 har ingen åldersgräns för att hela familjer ska kunna vara med på den, den som startar klockan 23:00 däremot har 18 års gräns.
- Det är så få konserter som finns i Sverige på teckenspråk, alltså väldigt få, då vill vi kunna erbjuda att alla ska kunna få gå inte bara vuxenpublik, sa Maria Norberg.

Ett halvårs planerande.

Tanken till firandet föddes för ungefär ett halvår sedan och sen har det rullat på bra.
Maria Norberg berättade att samarbeten är inte svårt att skaffa till det här firandet men hon har medvetet valt att endast ha sådana som kan arbeta med saken på betald arbetstid i styrgruppen, det finns många fler som har varit intresserade av att vara med men då hänger det på hur mycket tid man kan lägga ner på det och att de personer som sitter i arbetsgruppen har stora nätverk så allt har löst sig väldigt bra.

Det har hänt mycket senaste året.

Jag passade på att fråga om det har gått framåt med Örebro som teckenspråkig huvudstad och svaret kom direkt att ja det senaste året så har det hänt mycket.
Det har blivit enklare att samarbeta och att få tillgång till lokaler eller att ansöka om pengar till olika aktiviteter.
I hela landet har de teckenspråkiga blivit uppmärksammade på ett annat sätt och i Örebro har det verkligen gått framåt, på de här fem åren sedan Örebro utropade sig till teckenspråkig huvudstad så har det hänt jättemycket.
- Nu är det inte riktigt lika svårt, det är det mer attraktivt att samarbeta med oss nu, känns det som, sa Maria Norberg.

Du som vill veta mer om programmet för den 14 maj eller ställa frågor till panelen den 13 maj hittar information här:
https://www.facebook.com/events/1566742506872996

Direktsändning från Rådhuset kan du se här:
http://www.orebro.se/39856.html

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar