×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-04-10  

Analys av SM-Veckan.

Analys av SM-Veckan.

Nu är den turistekonomiska analysen av SM-Veckan klar, ansvariga för analysen är HUI Research.
Yulia Rokotova från HUI Research är den som har sammanställt rapporten och hon fick även presentera den under torsdagen.
Med på presentationen var också Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande, Charlotta Stenhem, distriktidrottschef i Örebro län och Helene Lis, kultur och fritidschef.

Nu är den turistekonomiska analysen av SM-Veckan klar, ansvariga för analysen är HUI Research.
Yulia Rokotova från HUI Research är den som har sammanställt rapporten och hon fick även presentera den under torsdagen.
Med på presentationen var också Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande, Charlotta Stenhem, distriktidrottschef i Örebro län och Helene Lis, kultur och fritidschef.

Hyfsat bra.

HUI Research har under flera haft ansvaret för att ta fram statistik på de turistekonomiska effekterna av en SM-vecka och uppdraget har de av Riksidrottsförbundet, analysen av 2015 års SM-vecka var att den höll sig ungefär som SM-veckorna brukar, den i Örebro hade gett lite mindre men en av anledningarna kan vara att vi ligger bättre till så det var inte lika många hotellnätter till exempel som det var i Umeå förra året.
Besökarmässigt så var de flesta besökare från Örebro kommun och det är kanske inte så konstigt men vi lyckades också locka fler turister än vad Umeå gjorde, Örebro hade 34 procent turister bland sina besökare och Umeå hade 20 procent.

Nöjda besökare.

HUI Research bedömer också hur nöjda besökarna var och Örebro fick högt betyg.
96 procent av besökarna gav omdömet att Örebros värdar för SM veckan var bra eller mycket bra och tillgängligheten fick också den högt betyg eftersom 92 procent bedömde den som bra eller mycket bra.
Värdskapet som helhet fick omdömet bra eller mycket bra av 92 procent så även det var högt, något som fick lägre omdöme var Kunskap och kännedom om SM-Veckan där 83 procent gav omdömet bra eller mycket bra.

Även deltagare verkar nöjda.

HUI Research låter också de deltagande lämna omdömen och de verkar också ha varit nöjda med veckan, det som fick högst betyg var bemötandet vid arenorna och där fick vi betyget bra eller väldigt bra av 92 procent.
Boendet fick också bra betyg med 87 procent som svarade att det var bra eller väldigt bra, information om övriga aktiviteter var däremot inte så bra, endast 42 procent svarade att den var bra eller väldigt bra så där finns det säkert saker att lära sig inför framtiden.

Ekonomi.

De besökande spenderade i snitt 818 kronor om de var här som deltagare, de som kom som åskådare spenderade i snitt 579 kronor under besöket på SM-veckan och det är en aning lägre än vad det spenderades under förra årets SM-vecka i Umeå.
Den största delen av de spenderade pengarna lades på logi och mat, den del som det spenderades minst på var nöjen, enbart 1 procent för deltagare och 4 procent för åskådare.
SM-veckan genererade en turistekonomisk omsättning på cirka 34,2 miljoner kronor och den största delen gick till restaurangerna som fick in 10,3 miljoner kronor, tätt följda av logi på 9,3 miljoner kronor.

Mediebevakningen.

SM-veckan betyder ju också att media bevakar en del och en sådan analys finns också, den analysen visar att Örebro och SM-veckan omnämndes i hela 2 162 artiklar, varav de flesta publicerades just under själva veckan.
Annonsvärdet är också stort och under själva veckan räknades det till drygt 27 500 000, men om man ser på hela perioden så blev det cirka 63 miljoner kronor, i den här analysen så är inte SVT medräknad eftersom de redovisades i en egen del.
Något att reagera på i rapporten om mediebevakningen var att vinterveckan tydligen är störst i norra delen av landet för det var där förutom i vår lokala dagstidning som det var mest artiklar, storstadspressen verkar inte ha varit riktigt lika intresserade av att bevaka SM-veckan.

SM-veckan en framgång.

Lena Baastad är väldigt nöjd med SM-veckan, hon har träffat Örebroare som har sagt att de känner sig stolta över staden och att Riksidrottsförbundet som sa att det här var den bäst genomförda SM-veckan.
Lena Baastad sa också att SM-veckan genererade drygt 30 miljoner kronor och det är bra, rent generellt så genererar turistnäringen i Örebro 2,2 miljarder och har över 1500 heltidsanställda så det är en stor och viktig del i Örebro.
- Just besöks och turistnäringen är ju en oerhört viktig näring för Örebro kommun, sa Lena Baastad.

Stora arrangemang är viktiga.

Lena Baastad sa också att stora arrangemang är viktiga men det är viktigt att se helheten i kommunen.
Det är inte bara arrangemang utan även att allt annat inom kommunen ska fungera, vi får inte bara titta på en del av kommunen utan se helheten, hur får vi fler i arbete och hur fungerar äldrevården, samtidigt som vi tittar på vilka arrangemang som ska finnas.

Stort för idrotten i Örebro.

Charlotta Stenhem distriktsidrottschef är också nöjd med SM-veckan och SM-veckan har haft stor betydelse för idrotten i Örebro.
Möjligheten att få visa upp sina idrotter och att hitta förebilder är viktigt, speciellt de mindre idrotterna har haft stort utbyte av SM-veckan och nu pratas det om att försöka få SM-veckan sommar till Örebro också.
- Tävlingarna i sig är ju grunden för idrotten, att få visa upp sina tävlingar och att få tävla, det är det ena, sen är det ju det här med förebilder, att Kalla var på plats betydde jättemycket för massor med barn och unga som var i Ånnaboda och såg henne och det blir en återväxt till idrotten, en chans att rekrytera, sa Charlotta Stenhem.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar