×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-03-27  

Maria Larsson, ny landshövding i Örebro län.

>Maria Larsson, ny landshövding i Örebro län.

Vår nya landshövding presenterades på Örebro slott under torsdagseftermiddagen och det var nuvarande landshövding Rose-Marie Frebran som presenterade sin efterträdare Maria Larsson.
Örebro Läns landshövding har haft sitt residens på Örebro slott sedan 1776 och Maria Larsson blir landshövding nummer 38.

© 2015 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Vår nya landshövding presenterades på Örebro slott under torsdagseftermiddagen och det var nuvarande landshövding Rose-Marie Frebran som presenterade sin efterträdare Maria Larsson.
Örebro Läns landshövding har haft sitt residens på Örebro slott sedan 1776 och Maria Larsson blir landshövding nummer 38.

Maria Larsson presenterade sig.

Maria Larsson inledde sin presentation med att säga att hon kände sig väldigt glad och väldigt stolt över att ha fått förtroendet att bli landshövding i Örebro Län.
Maria Larsson kallade Örebro för ett fantastiskt län och att det blir att slå sig ner mitt i svensk historia och att få dimpa ner mitt i ett 750års jubileum är en extra bonus.
- Framförallt är det här länet så spännande för att det är så mycket dynamik här, som är så riktat mot framtiden och som har så stor potential för en vidare utveckling för länet, sa Maria Larsson.

Örebro län har en stark tillväxt.

Maria Larsson sa också att här har det varit den starkaste tillväxten, efter storstadsregionerna och Örebro har ett geografiskt läge som gör att man är ett logistiskt centrum som kan utvecklas ännu mer i framtiden.
Universitetet har utvecklats på ett fantastiskt sätt och Maria Larsson berättade att hon kommer ihåg Örebro universitets kamp för att få en läkarlinje och den finns ju nu och det känns som att Örebro universitet har utvecklats väldigt stark och det är ju också en förutsättning för länets tidigare tillväxt.
Maria Larsson sa också att det finns mycket fantastisk natur i länet och hon hade lärt sig att det finns 200 naturreservat och två nationalparker.
- Här finns en jättestor potential och att få vara i det här länet med så mycket dynamik, det känns som en otrolig förmån, sa Maria Larsson.

Vem är Maria Larsson?

Maria Larsson berättade lite om sig själv också och att hon är från Småland hörs på lång väg när hon pratar och hon sa att de småländska r:en är svåra att bli av med men hon kanske kan lära sig lite av vår dialekt så småningom.
Maria Larsson är utbildad lärare och arbetade som det innan hon blev politiker och hon sa att hon tycker att det är ett fantastiskt arbete.
Heltidspolitiker var hon de senaste 16 åren för Kristdemokraterna och de senaste åtta åren har hon varit statsråd där hon haft hand olika flera olika områden.
Privat så är Maria Larsson gift och maken Gunnar kommer att stanna kvar i Gnosjö, men han kommer att vara en del i Örebro också, de har tre barn och sex barnbarn.
- Mina barn är bosatta i Göteborg, Stockholm och Malmö och också ur det perspektivet så är ju Örebro ett fantastiskt logistiskt centrum, mitt emellan Stockholm och Göteborg, Malmö är kanske möjligtvis lite perifiellt, sa Maria Larsson.

Startar med miljömålen.

Maria Larsson tillträder tjänsten som landshövding 4 maj och redan ett par dagar efter så hålls miljömålsdagarna i Örebro.
Maria Larsson berättade att miljömålen är inte ett ämne som hon har arbetat mycket med de senaste åren men hon var med och beslutade om miljömålen och hon satt i styrelsen för Länsstyrelsen i Jönköpings län när de frågorna diskuterades så hon vet en del om dem.
- Jag kan en del, men jag får naturligtvis lära mig ytterligare saker nu, för det är inte det politikerområde som jag har jobbat mest med nu de senaste åren, sa Maria Larsson.

Behövde inte lång betänketid.

Maria Larssons tankar när hon blev tillfrågad om tjänsten som landshövding i Örebro var att oj vilken möjlighet och att få göra det i Örebro som är en sådan fantastisk stad och region.
Maria Larsson behövde inte lång betänketid utan hon kände direkt att det här hörde till något av det roligaste hon kunde få göra.
Maria Larsson har besökt Örebro många gånger under sin tid som statsråd och hon gillar Örebro.
- Jag har varit här många gånger på besök, jag har inte bott i Örebro län men jag har bott som närmast i Skaraborgs län, i Töreboda kommun och då ofta besökt, bland annat Tiveden, men här händer så mycket och jag har ju sett vad som har åstadkommits utav tillväxt i den här regionen, sa Maria Larsson.

En del uppdrag kvar.

Rose-Marie Frebran som lämnar tjänsten som landshövding den sista mars kommer att ha en del uppdrag kvar, bland annat så har hon fortfarande uppdrag inom fotbollen och så ska hon slutföra den statliga utredning som hon är ordförande för.
Utredningen om regional planering och bostadsförsörjning ska lämnas till bostadsministern den 15 juni och Rose-Marie Frebran kommer också att behålla det styrelseuppdrag som hon har.
Förutom de uppdrag hon har kvar så planerar Rose-Marie Frebran att börja sjunga i kör och få tid till promenader nu när hon får mer fritid.
- Så ska jag börja sjunga i kör igen, som jag har gjort förut, kanske börja läsa och promenera lite mer än hittills, alltså jag får mer tid för mig själv som jag också ska använda, sen så är jag öppen för andra uppdrag så småningom, men inte på direkten, berättade Rose-Marie Frebran.

Svårt att lyfta fram en fråga som viktigast.

Rose-Marie Frebran har flera saker som hon är nöjd över att ha gjort som landshövding och en av dem är att hon öppnat upp residenset så att det används mycket mer idag, till flera olika saker och hon är stolt över arbetet med jämställdhetsfrågan.
- Jag är också stolt över det arbete inom jämställdhetsområdet som jag har dragit igång, för jag ser inte jämställdhet som en kvinnofråga utan som en fråga för kvinnor och män och man har ofta glömt bort maskulinitetssidan och den har jag då tagit initiativ till att lyfta fram, sa Rose-Marie Frebran.

Inte hunnit med riktigt allt.

Jag avslutade med att fråga om Rose-Marie Frebran han med allt hon ville som landshövding och svaret kom snabbt att det gjorde hon inte, bland annat hade hon önskat att hon hunnit arbeta med med tillgänglighetsfrågorna, hon han med att ha tre tillgänglighetskonferenser men önskar samtidigt att hon hunnit med fler.
- Jag har till exempel inte fått med mig fastighetsverket på vagnen när det gäller att se till en hiss direkt till residenset, det tycker jag är negativt med tanke på tillgängligheten för alla medborgare, sa Rose-Marie Frebran.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar