×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-03-11  

Främmande fisk i grustag.

Främmande fisk i grustag.

Under onsdagen har ett vattenfyllt grustag utanför Örebro börjat fyllas igen, anledningen är att Länsstyrelsen har hittat Nordamerikansk svart dvärgmal i vattnet.
Den svarta dvärgmalen hör inte hemma i den svenska faunan och därför har Länsstyrelsen med hjälp av en konsult och Havs och Vattenmyndigheten beslutat att fylla igen grustaget.

Under onsdagen har ett vattenfyllt grustag utanför Örebro börjat fyllas igen, anledningen är att Länsstyrelsen har hittat Nordamerikansk svart dvärgmal i vattnet.
Den svarta dvärgmalen hör inte hemma i den svenska faunan och därför har Länsstyrelsen med hjälp av en konsult och Havs och Vattenmyndigheten beslutat att fylla igen grustaget.

Dvärgmal äter allt.

Den Nordamerika svarta dvärgmalen är som de flesta malar en allätare och eftersom den äter både växter och djur kan den ställa till stor skada berättade Daniel Bergdahl Vattenvårdhandläggare på Länsstyrelsen Örebro.
Svart dvärgmal finns på andra ställen i Europa där den har satts ut speciellt i slutet av 1800-talet och på vissa ställen har de stora problem med att den har slagit ut den naturliga faunan.
Upptäckten i Örebro Län var av lite snällare natur eftersom det inte finns vare sig avrinning eller tillförsel av vatten till grustaget så det är ett helt slutet system och därför bedömdes det som bäst att fylla igen grustaget för att vara helt säker på att malen inte kan sprida sig till vattendrag i närheten.

Nordamerikansk svart dvärgmal.

Den nordamerikanska svarta dvärgmalen är vanlig i centrala Amerika och den kan leva i vatten som har låg syrenivå vilket gör att den kan leva på många ställen som andra fiskar inte kan.
Nordamerikansk svart dvärgmal kan också övervintra, när det blir kallt så gräver den ner sig i kanten på vattnet och det enda som syns är gälarna, att de kan gå in i dvala gör att de klarar av väldigt låga syrehalter i vattnet och även kalla temperaturer.
Svart dvärgmal blir oftast runt 20 €“ 30 cm långa men man har hittat exemplar på upp till drygt 60 cm och väger ungefär 3.6 kg.

Stora konsekvenser.

Om den Amerikanska svarta dvärgmalen hade tagit sig ut till andra vattendrag så hade det kunnat resultera i en ekologisk katastrof eftersom malen inte har några naturliga fiender i Sverige.
Hade den tagit sig till Hjälmaren till exempel så hade den rätt snabbt tagit över eftersom den också förökar sig snabbt och exemplaren som fiskades upp ur grustaget visade att den klarar sig bra i svenska vatten.
Den Amerikanska svarta dvärgmalen är rätt enkel att få syn på eftersom de unga malarna simmar i stim på ytan under somrarna då de äter insekter och ser man en fisk man inte känner igen som rör sig i stim vid ytan så ska man kontakta Länsstyrelsen eller om man ser något annat som inte verkar höra hemma i vår natur.

Allmänheten larmade.

Den svarta dvärgmalen upptäcktes av allmänheten och rapporterades till Länsstyrelsen i Örebro i höstas, ca sex månader har det tagit sedan Länsstyrelsen fick veta om fisken och det var mycket att arbeta med under tiden.
Markägaren har haft problem vid det vattenfyllda grustaget tidigare och det finns annan fisk där också men då är det svenska arter, Daniel Bergdahl berättade att även den fisken är olagligt utplanterad även om det är svenska arter så får man inte plantera ut fisk hur man vill.

Utplantering av fisk är inte tillåten hur som helst.

Daniel Bergdahl berättade att det inte är tillåtet att sätta ut fisk eller växter som inte hör hemma i den svenska floran och faunan,men trots det så händer det och det vanligaste är att man släpper ut signalkräftor i vattendrag de inte har funnits tidigare och resultatet av det är att den svenska flodkräftan försvinner.

Släpp inte ut.

Daniel Bergdahl sa att det viktigaste är att informera om att man inte ska släppa ut akvariefiskar i svenska vatten, samma sak med vattenväxter, hör de inte hemma i den svenska faunan så plantera inte ut dem eftersom de kan vara lika illa som att plantera ut fisk, växter kan också ta över och går inte att få bort.
Sjögull och vattenpest är två växter som har fått ett starkt fäste i den svenska naturen fast de inte hör hemma här och konsekvensen är att de har spridit sig snabbt och på vissa platser har de stora problem eftersom de har tagit över vissa vikar.
- Släng dem i soporna, alltså akvarieväxter och sådana här saker, släng inte ut dem i någon sjö, eller ens i någon trädgårdsdamm utan i soporna, sa Daniel Bergdahl.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar