×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-03-06  

Fotoutställning Sophie och Sofie.

Fotoutställning Sophie och Sofie.

På Stadsbiblioteket i Örebro öppnar en fotoutställning på lördag och utställningen består av fotografier från två kvinnliga fotografer Sofie Jansson och Sofie Isaksson.
Hela titeln på Utställningen är Sophie och Sofie - två fotografer, två århundraden, två sätt att se på sin samtid och det är stor skillnad på fotografierna. Sofie Isaksson är till vardags fotograf på Nerikes Allehanda och Sophie Jansson var verksam som fotograf 1894 - 1952.

På Stadsbiblioteket i Örebro öppnar en fotoutställning på lördag och utställningen består av fotografier från två kvinnliga fotografer Sofie Jansson och Sofie Isaksson.
Hela titeln på Utställningen är Sophie och Sofie - två fotografer, två århundraden, två sätt att se på sin samtid och det är stor skillnad på fotografierna. Sofie Isaksson är till vardags fotograf på Nerikes Allehanda och Sophie Jansson var verksam som fotograf 1894 - 1952.

En utställning av Fotograficentrum.

Utställningen är av Fotograficentrum och Bitte Alling-Ode är ordförande i föreningen och den som kom på idén att sammanföra fotografier från så skilda världar.
Fotograficentrum är en förening för fotografer i Örebro och de arrangerar utställningar och utbildningar, föreningen har funnits sedan 1976.

Två kvinnor, två kameror helt olika epoker.

Bitte Alling-Ode berättade att de två fotograferna har bland annat barn och kvinnor som gemensamma nämnare men skillnaden är att ena Sophie använde stora glasplåtar i slutet av 1800-talet och sen andra Sofie använde sin Iphone.
- Sättet att ta sig an ett ämne det är väldigt olika, för idag handlar det ju om en individualism sa Bitte Alling-Ode.

Fotograferandet har förändrats.

På tiden när Sophie Jansson fotograferade så var det ett högtidligt tillfälle när man gick till fotografen och det syns på studiobilder från slutet av 1800-talet, men Sophie Jansson tog inte bara studiobilder i sin ateljé utan hon tog med sig kamera och utrustning på sin cykel och fotograferade vardagliga händelser också.

Sophie Janssons foton har ställts ut tidigare.

Sophie Janssons bilder har varit utställda tidigare men Fotograficentrum har tagit en del av det som visats tidigare tillsammans med andra bilder, det finns många fotografier bevarade från Sophie Janssons verksamma tid som fotograf och Marianne Freyner-Lindhagen, Fotograficentrum, berättade att de hade haft stor hjälp av sitt samarbete med Stadsarkivet och av Rolf Jansson som förvaltar Sophie Janssons arkiv.

Det är fotografen.

På frågan vilken typ av fotografier Bitte Alling-Ode föredrar kan hon inte svara utan det beror på fotografen, det finns fotografer idag som är riktigt duktiga på att dokumentera sin samtid, samtidigt som det fanns fotografer förr som dokumenterade hur Sverige såg ut då.

Utsatta barn är temat.

Sofie Isaksson berättade att hennes tema är barn och starten för hennes utställning startade egentligen redan 2012 när hon tillsammans med en reporter gjorde ett reportage om utsatta barn och sedan dess har tankarna funnits, men det var inte förrän Bitte Alling-Ode kontaktade Sofie om den här utställningen som det blev något verkligt av tankarna.
- Jag jobbar ju med verkligheten varje dag men det här är mer en känslostorm, skulle man kunna säga, jag hoppas att betraktarna tittar på bilderna och kan känna någonting, berättade Sofie Isaksson.

Fotograf med mobilkamera.

Sofie Isaksson arbetar som fotograf men bilderna i utställningen har hon tagit med sin telefon och anledningen var att telefonen har hon jämt med sig och det är enkelt att se en bild, att ta en bild utan att det stör eller märks.
Det var jätteroligt att få göra något helt annat och Sofie var glad för att Bitte frågade om hon ville göra utställningen, det har varit lite stressat men kul och det är kul att få utmana sig själv ibland berättade Sofie Isaksson.

Började fotografera som vuxen.

Sofie Isaksson berättade att hon började fotografera rätt sent, hon är inte någon som jämt har sprungit omkring med en kamera utan det bara blev så när hon fick låna sin pappas kamera när hon skulle till Island och rensa fisk, sedan fortsatte det och hon var närmare 25 år innan hon hade hantverket och utbildade sig till fotograf.
Sofie Isaksson berättade också att hon alltid har målat och hon älskar att berätta om människor. - Det tycker jag är jättespännande att träffa människor och berätta om deras vardag eller saker som har hänt på något sätt, reportaget, sa Sofie Isaksson.

Vernissage för utställningen Sophie och Sofie - två fotografer, två århundraden, två sätt att se på sin samtid är 7 mars klockan 13:00 och utställningen invigs med tal av Clas Thor, den som vill se en visning av utställningen har en sådan chans 11 mars mellan 12:00 - 13:00.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar