×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-03-02  

Samverkan mellan Länsstyrelsen och Region Örebro Län.

Samverkan mellan Länsstyrelsen och Region Örebro Län.

Under måndagen undertecknade Landshövding Rose-Marie Frebran, länsråd Kjell Unevik, Regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) och Regiondirektör Rickard Simonsson en samverkansöverenskommelse där de har skrivit ned vem som ska göra vad.

Under måndagen undertecknade Landshövding Rose-Marie Frebran, länsråd Kjell Unevik, Regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) och Regiondirektör Rickard Simonsson en samverkansöverenskommelse där de har skrivit ned vem som ska göra vad.

Regionförbundet upphör.

Anledningen till den nya samverkansavtalet är att Regionförbundet som funnits tidigare upphörde den sista december och Regionförbundet var ett lokalt samverkansförbund där kommuner och landsting hade representanter, men när Örebro nu har blivit en region så blir det en del ändringar.
- Det är ju kanske den största förändring sedan 1634 när vi fick vår länsindelning och län och region har samma indelning och vi är väldigt måna om det här området som heter Örebro Län, där vi har ett alldeles särskilt ansvar, sa Rose-Marie Frebran.

Duktiga på samarbete.

Något som Örebro län har utmärkt sig på är samarbete och det är något som Rose-Marie Frebran vill se att det fortsätter även i framtiden.
Länsstyrelsen och Region Örebro Län kommer att ha många gemensamma frågor och därför är det viktigt med ett dokument som visar vem som har ansvar för vad, men det här ska vara ett levande dokument och om förutsättningar förändras så går det naturligtvis att förändra samarbetet utan att det behövs ett nytt dokument om samarbete.

Region Örebro Län.

Marie-Louise Forsberg Fransson sa bland annat att anledningen till att de idag skriver under ett samverkansavtal är att markera att det gäller hela Örebro Län och det är viktigt att alla arbetar tillsammans. Samarbeten ser olika ut och beroende på vad det gäller så är samarbetspartners också olika, det finns många samarbeten över kommungränser som Marie-Louise Forsberg Fransson vill se att de fortsätter.
- En del i den här avsiktsförklaringen är att ta vara på de viktiga kompetenser och krafter vi har i länet och jobba tillsammans för länets utveckling i sin helhet, sa Marie-Louise Forsberg Fransson.

Konkreta skillnader.

Den som funderar på vad det blir för skillnad nu mot tidigare så finns det faktiskt en del konkreta skillnader, Regionförbundet har upphört och alla utvecklingsfrågor ligger under Region Örebro Län. De statliga pengar som tidigare har fördelats mellan Regionförbudet och Länsstyrelsen går nu till 95 procent till Region Örebro Län.
Den som vill söka företagsstöd eller projektstöd ska vända sig till Region Örebro Län och det betyder att det bara kommer att finnas ett ställe att vända sig till framöver.
Regionförbundet var ett indirekt organ och en skillnad som det blir nu är att man som politiker blir direktvald och det blir tydligare vilka frågor man har ansvar för.

Många viktiga frågor.

Region Örebro och Länsstyrelsen har redan många ämnen som de samverkar kring, bland annat kvinnofridsarbetet och utveckling av länet när det gäller infrastruktur.
Jämställdhet och folkhälsa är till exempel två områden som både regionen och Länsstyrelsen har ansvar för, integration är också en viktig fråga.
En stor skillnad är att det nu är två parter som arbetar på regional nivå mot tidigare när det var tre och det gör en större skillnad än många kan tänka sig och det gör det hela mycket enklare sa Kjell Unevik.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar