×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:


2021-11-29

Studiehjälp och Digital support.De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2015-02-06  

Telefonsällskap på vägen hem under helgerna.

Telefonsällskap på vägen hem under helgerna.

Idag, 6 februari, lanserar Örebro Kommun tillsammans med Missing People Örebro en trygghetstelefon.
Tanken är att den som är på väg hem ska ha möjlighet att ringa 019-21 31 00 och få någon att prata med för att öka trygghetskänslan, teckenspråkiga använder Skype trygghetstelefonen.orebro..

Trygghetstelefonen kommer att vara igång under fredagar och lördagar 23:00 - 03:00.

Idag, 6 februari, lanserar Örebro Kommun tillsammans med Missing People Örebro en trygghetstelefon.
Tanken är att den som är på väg hem ska ha möjlighet att ringa 019-21 31 00 och få någon att prata med för att öka trygghetskänslan, teckenspråkiga använder Skype trygghetstelefonen.orebro.

Trygghetstelefonen kommer att vara igång under fredagar och lördagar 23:00 - 03:00.

Tillgängligt på teckenspråk.

Örebro är först ut med att lansera en trygghetstelefon som även teckenspråkstalande kan använda och anledningen till det är att det finns många teckenspråkstalande i Örebro kommun.
Tommy Krångh, kommunvägledare, berättade att han har varit med från början i arbetet med en trygghetstelefon och det var tack vare att han mailade en fråga till Rasmus Persson för att påminna om att Örebro har en stor teckenspråkig befolkning som också har behov av trygghet på vägen hem.
Tommy Krångh sa att de teckenspråkiga kanske har ett större behov av telefonlinjen än vad hörande har eftersom många teckenspråkiga kommer till Örebro för att gå i skolan och då inte har något lokalt nätverk.

Kanske enklare teknik för teckenspråkiga.

De teckenspråkiga kan ha det enklare att använda telefonen än de hörande eftersom de teckenspråkiga ska använda Skype och då kopplas de fram direkt.
Användningen av trygghetstelefonen kommer att vara enkel även för hörande, du ringer 21 31 00 och får då någon att prata med, om du känner dig extra orolig och vill vara säker på att den du pratar med ska veta var du är så kan du ladda ner en app så att de kan spåra dig med hjälp av GPS.
Appen finns redan i bruk hos Missing People så den är redan utvärderad och fungerande.
Ladda ner appen är naturligtvis frivilligt men det kan vara en extra trygghet för en del, även om alla kanske inte vill vara spårade.

Trygghetsarbete tar tid och behövs på många olika sätt.

Sören Svensson, ÖreBrå, berättade att trygghetstelefonen är bara en del i trygghetsarbetet i Örebro Kommun och att Brå arbetar med många olika saker för att öka känslan av trygghet för de som rör sig i Örebro på kvällar och helger.
En tidigare åtgärd var att ha ordningsvakter som går runt ute i centrala Örebro för att lugna ner stämningen och kunna vara behjälpliga om det händer något.

Trygghetstelefonen är inget larmnummer.

Sören Svensson sa också att de nu ser framemot att telefonen ska bli använd så att trygghetstelefonen kan utvärderas för att se om Örebroarna är intresserade av tjänsten eller om den behöver förändras på något sätt.
Sören Svensson sa också att det är viktigt att förstå att trygghetstelefonen inte är ett larmnummer utan om det händer något så är det 112 man ska ringa inte till trygghetstelefonen.

Samarbete med det civila samhället.

Rasmus Persson ( C) Ordförande ÖreBrå, berättade att han vill se samarbeten mellan Örebro kommun och det civila samhället och i det här fallet så har de hittat en riktigt bra samarbetspartner eftersom Missing People redan har erfarenhet av att ta emot telefonsamtal och att prata med människor som r rädda och oroliga.
Samarbetet betyder att Missing People sköter bemanningen av telefonen och de får därför en stadig inkomst till den lokala avdelningen i Örebro och Rasmus Persson sa att Missing People var en naturlig samarbetspartner i det här projektet.
- Missing People är experter på att just prata med människor och skapa en känsla av trygghet, sa Rasmus Persson.

Upplev Örebro som tryggt.

Rasmus Persson vill att alla som arbetar och bor i Örebro ska uppfatta staden som trygg.
Trygghetsarbetet pågår jämt, en stor del av arbetet pågår i Örebro Brottsförebyggande råd, för där finns de allra flesta aktörer i staden med vilket gör arbetet smidigare.
Den som är nyfiken på vad ÖreBrå gör så har de en egen hemsida www.tryggaorebro.se.

Vill stärka föreningen.

Therese Jigfjord berättade att Missing People vill stärka sin lokala förening genom att få ett regelbundet uppdrag.
Therese berättade också att de hade fått utbildning på vad som kan hända när man svarar på samtal till trygghetstelefonen och de hade kört flera fejkade samtal just för att förbereda sig på olika situationer så nu såg Therese fram emot att få svara i telefonen på riktigt.
Missing People har en egen rikslinje där de svarar på frågor så erfarenhet finns redan.
Nu så håller Therese tummarna på att tekniken fungerar när trygghetstelefonen startar, det är ju vanlig telefoni och den tekniken kan ju strula som de flesta har märkt någon gång.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar