×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2007-08-16  

30 år sedan Elvis dog

Är det djävulens ambassadör, eller vad är det?
Då i mitten 50-talet hände det någonting, som för alltid förändrade världen, rock `n roll, och etablissemanget visste inte hur de skulle hantera det.
Vad var det det för något?

Elvis Aaron Presley föddes den 8 Januari 1935 i Tupelo, Mississippi.
Han hade en tvillingbror som fick namnet Jesse Garon som dog vid födseln vilket lämnade Elvis som det enda barnet. Elvis föräldrar var, Vernon och Gladys Presley.

Elvis och hans föräldrar flyttade från Tupelo till Memphis, Tennessee 1948, där de hoppades på att kunna få jobb.
Elvis utexaminerades från L.C Humes High School i Memphis 1953.

1954, började han sin karriär som sångare, han kontrakterades av Memphis Recording Services, mer känt som Sun. I de tidiga inspelningarna från den här perioden och kanske framför allt i repetitionerna är det tydligt att Elvis musik var starkt influerad av den gospel, R&B, country och pop som fanns.

Är det djävulens ambassadör, eller vad är det?
Då i mitten 50-talet hände det någonting, som för alltid förändrade världen, rock `n roll, och etablissemanget visste inte hur de skulle hantera det.
Vad var det det för något?

I verkligheten var det en blyg tonåring som prommenerade in i en Memphis studio under första delen av 1954, troligtvis i Januari, men Sam Phillips är inte helt säker, och spelade in I`ll never stand in your way.

Några månader senare började det på riktigt.
På kvällen den 6 Juli 1954 började Elvis, Bill Black och Scotty Moore leka med en låt av Arthur Crudup, That`s all right.

the young Elvis Vad var det, hur kunde han ens få iden att han skulle kunna bli en artist?
Jag vet inte, men jag tror att den där dagen 1945 när han blev övertalad att ställa upp i Mississippi-Alabama Fair and Dairy shows youth talent contest i Tupelo med sången Old Shep, var ett viktigt steg på vägen som ledde honom till framgång och succe.
Senare, (1946) fick den unge Elvis sin första gitarr, och strax därefter flyttade familjen till Memphis, Tennesee där den fattiga familjen hoppades få arbete.
I Memphis började den nu 13 årige Elvis i L.C. Humes High School fråm vilken han utexaminerades 1953. Under sin tid i skolan arbetade den unge Elvis extra på Loew`s Theater för att hjälpa till med familjens ekonomi.

Efter sin examen började Elvis arbeta på Precision Tool Company och lite senare med att köra en leveransbil och utföra andra arbeten åt the Crown Electric Company.

De första titlarna Elvis spelade in var My happiness och That`s when your heartaches begin. Enligt vissa källor, gjordes skivan som en gåva till hans mor Gladys, kanske var det så.
Elvis själv lämnade två olika förklaringar till varför han gjorde skivan.
I en intervju sade han att han spelade in skivan som en gåva till sin mor, i en annan interviu hävdade han att han spelat in skivan för att få en möjlighet att höra sin egen röst, i vilket fall som helst, var det här den första skivan Elvis gjorde, tyvärr finns den inte längre kvar.

Jag antar att man kan säga att My Happines var helt annorlunda mot nästa skiva.
Även om familjen Presley hade hört Elvis röst i My Happiness, och visste hur den lät, kan jag inte låta bli att undra över vad familjen Presley tänkte den där kvällen runt klockan 22 när Dewey Phillips påannonserade den nye sångaren, och låten startade,
    Well, That`s all right, you mama,
    That`s all right with you...

Den kvällen fick stationen spela skivan om och om igen.
Det här var den första "officiella" skivan (That`s All Right b/w Blue Moon Of Kentucky) Elvis släppte den sålde i nästan 7 000 ex den första veckan, men när den första upphetsningen lagt sig sjönk försäljningen snabbt och det visade sig att skivan aldrig blev någon försäljnings succe, men det medförde ändå något mycket viktigt för Elvis fortsatta karriär, Den gav Elvis en inbjudan till att uppträda på Grand Ole Opry och Louisiana Hayride, någonting som andra artister var tvungna att arbeta halva livet för att uppnå.

1955 såldes Elvis kontrakt av Sun till RCA Victor och 1956 var han en sjärna över större delen av världen. Han började nu att allt oftare uppträda i ett flertal underhållningsprogram som visades över hela USA.

Vid den här tiden var Elvis musik och stil ett hot mot samhället, nåja i alla fall om vi ska tro på motståndarna till hans musikstil.För resten av världen, kanske speciellt för tonåringarna, var den unika kombinationen av olika musikaliska influencer något som de tog till sig och det blev till en helt ny stil i en ny värld av pop och musikkultur.

1956 startade Elvis filmkarriär. Elvis spelade in 33 filmer.
Enligt mitt tycke, är det här en sorglig del av hans karriär, Elvis visade tydligt en god skådespelartalang i de få filmer där han tilläts att agera, som i King Creole, Jailhouse Rock samt även i hans första film, Love Me Tender.
1958 trodde en stor del av världen att karriären nått sitt slut och Elvis blev Army private 53310761.
Under hans tid i träningslägret i Fort Hood avled hans mor Gladys som han var oerhört fäst vid.
Elvis och han far blev helt tillintetgjorda över sin stora förlust. Kort tid efter begravningen skeppades Elvis över till Tyskland.

Elvis Is Back
En av Elvis bästa skivor med flera starka låtar

Nu ska vi ta ett litet hopp till 1960, när Elvis återvände till scenen, och lämnade sin uniform bakom sig. Nu var det dags att släppa den första skivan efter arme tiden, den skivan var Elvis Is Back, och sedan var det dags att dra på uniformen igen, men den här gången var det inte för gamla Onkel Sam, nu var det för Paramount och hans nya film, G.I.Blues.
Skivan och filmen visade att Elvis fortfarande hade ett starkt grepp om sina fans.

Under de följande åren gjorde Elvis ett flertal filmer, släppte ett stort antal soundtracks, samt ett antal andra skivor medans hans karriär förde en ganska tynande tillvaro.
Plötsligt, 1968 var det äntligen dags för något annorlunda, the CBS 1968 Comeback special.

WOW här gick han verkligen tillbaka till sitt ursprung, här var han, Elvis, den Elvis som under 50-talet berörde en hel generation och vände samhället upp och ned med sin energi och sitt framträdande var tillbaka, den här showen var och är briljant och visar verkligen storheten hos århundradets artist. Under 70-talet återvände Elvis till scenen. Nu visade Elvis världen vilken stor artist han var och hur hans röst mognat, och under 70-talet spelade han in och uppförde några av sina absolut bästa sånger.

Elvis fortsatte att uppträda live för resterande period av sitt liv, tragiskt nog, dog Elvis i sitt hem i Memphis , Graceland, den 16 Augusti 1977.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar