×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-10-03  

Rubberduck invigd.

Rubberduck invigd.

Open Art brukar innehålla skulpturer som blir favoriter och i senaste Open Art var det en svart gummianka som stod i fontänen på Järntorget som blev en av de mest omtyckta skulpturerna.
Efter Open Art 2013 så hölls en tävling om vilket konstverk som skulle köpas in för att få finnas kvar i vår stadsmiljö och det blev Rubberduck som vann rätt överlägset och under torsdagen var det invigning på Second Rubberduck.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
8 Klickbara bilder.

Open Art brukar innehålla skulpturer som blir favoriter och i senaste Open Art var det en svart gummianka som stod i fontänen på Järntorget som blev en av de mest omtyckta skulpturerna.
Efter Open Art 2013 så hölls en tävling om vilket konstverk som skulle köpas in för att få finnas kvar i vår stadsmiljö och det blev Rubberduck som vann rätt överlägset och under torsdagen var det invigning på Second Rubberduck.

Ingen invigning utan tal.

Talen inleddes med några korta ord av Anna-Karin Wulgue, chef Örebro Konsthall.
Anna-Karin Wulgue berättade då att ett av hennes första uppdrag på konsthallen var att beställa en gummianka av Villu Jaanisoo.
Ankan som invigdes under torsdagen är inte samma Rubberduck som under Open Art utan en ny som är gjord för att klara utomhusvistelse.

Björn Sundin talade om utvecklingen av Järntorget.

Björn Sundin inledde sitt tal med att fråga om någon kom ihåg hur Järntorget såg ut för fyra år sedan och han sa också att torget inte var riktigt lika fint då och han fortsatte med att Järntorget är ett viktigt torg inte bara för Norrcity utan för hela Örebro och det ligger på en riktigt vacker plats precis intill slottet.
Björn Sundin talade också om att Järntorget behöver utvecklas och med Rubberduck har utvecklingen av torget gått framåt en liten del men det behöver fortsätta att utvecklas och utvecklingsarbetet blir aldrig klart.
- Den kommer att fortsätta väcka reaktioner, folk kommer att tycka att den är fin, rolig, ful, tråkig och man kommer att ha massa åsikter om den och det är själva poängen med den, sa Björn Sundin.

Ett tack till konstnären.

Bechet Barsom inledde sitt korta tal med att tacka Villu Jaanisoo för att han med konstverket har berikat Örebro och speciellt barnen uppskattade Rubberduck under Open Art förra året och Bechet Barsom ville gratulera Örebroarna för att vi blivit berikade med ytterligare ett konstverk.
Efter de korta talen fick Bechet Barsom och Björn Sundin avtäcka Second Rubberduck genom att ta bort pressningen som täckt ankan inför invigningen, båda passade också på att klättra upp på Rubberduck.

En glad konstnär.

Villu Jaanisoo konstnären bakom Rubberduck var med under invigningen och han berättade att han var glad och han tyckte att Rubberduck såg bra ut.
Villu Jaanisoo sa också att vi inte ska lita på våra politiker, ankan är inte konstruerad för att klättra på, man ska inte klättra upp på konstverk.
Villu Jaanisoo blev glad när han fick veta att hans konstverk skulle bli kvar i Örebro och han gillar att arbeta med gummi, även om det tar lång tid och kräver en stor arbetsinsats så blir resultatet något som kommer att hålla för alla tider.

Ankor är alltid i gummi.

Villu Jaanisoo berättade också att ankor är ju alltid i gummi, alltså de som man har i badkaret och sedan så är gamla gummidäck gratis och de behöver återanvändas på något sätt.
Återanvändning är viktigt berättade Villu Jaanisoo även om det inte är återvinningen som är det primära målet med Rubberduck.
När Villu Jaanisoo började plugga konst så ville han ägna sig åt det som verkade svårast och därför blev han skulptör och det har han varit länge nu.

Björn Sundin nöjd med Rubberduck.

Björn Sundin berättade att han tyckte att det var jätteroligt att inviga Rubberduck och det är ett konstverk som har varit efterlängtat och det är jättemånga Örebroare som har saknat den.
Björn Sundin berättade också att han hade räknat med att just Rubberduck skulle vinna omröstningen om vilket konstverk som skulle köpas in och Björn Sundin hade märkt redan under Open Art att Rubberduck var omtyckt eftersom många pratade om den.

Klättra inte på Rubberduck.

Björn Sundin sa att det blev ju en miniskandal här idag när kommunalråden klättrade på Rubberduck, men samtidigt så vet han att många kommer att klättra på ankan även om det ska upp skyltar som talar om att det inte är tillåtet.
Det finns ju så klart risker med att klättra på ett konstverk och alla har ett eget ansvar, Björn Sundin är däremot säker på att barn, både stora och små kommer att klättra på Rubberduck.

Fortsatt utveckling av Järntorget.

Björn Sundin berättade att den fortsatta utvecklingen av Järntorget består just nu i att få till en restaurangpaviljong även om det inte kändes så aktuellt just under invigningen som var i lite småregnigt och inte jättevarmt väder så sommartid vill Björn Sundin se fler uteserveringar runt Järntorget och då behövs det en paviljong.
Konst i staden är ett alltid pågående projekt och Björn Sundin är säker på att nästa års Open Art kommer att innehålla konstverk som kommer att bli kvar i staden.
Björn Sundin skulle gärna se att det gick att konstfrysa fontänen på Järntorget under vintern men då krävs det flera saker bland annat ekonomi för att få det till verklighet så det är inte aktuellt idag.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar