×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-08-19  

Migrationsminister Tobias Billström (M) på besök i Örebro.

Migrationsminister Tobias Billström (M) på besök i Örebro.

Under tisdagen var Migrationsminister Tobias Billström på besök i Örebro och han besökte bland annat IT-Guide som ligger i Brolyckans lokaler.
Besöket inleddes med en presentation av IT-Guidens verksamhet och följdes sedan av en liten frågestund och både Tobias Billström och de från IT-Guide hade frågor.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
2 Klickbara bilder.

Under tisdagen var Migrationsminister Tobias Billström på besök i Örebro och han besökte bland annat IT-Guide som ligger i Brolyckans lokaler.
Besöket inleddes med en presentation av IT-Guidens verksamhet och följdes sedan av en liten frågestund och både Tobias Billström och de från IT-Guide hade frågor.

IT-Guide ett lyckat projekt.

IT-Guide är ett projekt där ungdomar får sommarjobb som går ut på att hjälpa äldre människor med datakunskap eftersom samhället blir mer och mer inriktat på IT lösningar så är det viktigt att äldre kan få hjälp och lära sig hur de sköter sina bankärenden eller hur de hittar saker som intresserar dem på internet, internet är ju faktiskt inte bara till för unga.

Ett femårigt projekt.

IT-Guide är ett projekt som kombinerar äldres behov av att få hjälp med datorkunskap och ungdomar som behöver träna på Svenska.
IT-Guide har medvetet blandat ungdomar från olika länder och det är ungefär hälften killar och hälften tjejer.
Något som ungdomarna kom tillbaka till mycket var att de inte pratar Svenska tillräckligt i skolan för att de ska känna sig säkra med språket.
Mötet med äldre personer har hjälpt dem mycket att dels få mer kunskap i Svenska och sen är det mötet med den äldre generationen som också påverkat dem mycket.

Vill växa.

IT-Guiden vill växa och sprida sig till fler kommuner nu när de vet att konceptet fungerar men det har visat sig svårt och tidsödande att lyckas med det.
Under sommaren hade de för första gången IT-Guider även i Eskilstuna och konceptet visade sig fungera lika bra där och en fråga som Tobias Billström. fick var hur han kunde hjälpa dem, svaret blev att han som Migrationsminister kanske inte var rätt person för att kunna hjälpa till så mycket utan att det här egentligen är en fråga för skolministern eller integrationsministern.

Imponerad Migrationsminister.

Tobias Billström berättade efter besöket att han tyckte att det var väldigt roligt att besöka IT-Guiden och få höra hur de arbetar och det av två anledningar, dels att unga människor får lära sig Svenska och äldre människor får lära sig hur IT fungerar och hur de ska klara av bankärenden och liknande saker.
Ungdomarna får också ökat självförtroende och får veta hur den Svenska arbetsmarknaden fungerar, det är ett riktigt, riktigt bra projekt, jag tycker att fler kommuner borde titta på hur IT-Guide arbetar och lära sig utav detta, sa Tobias Billström.

Språket är en central fråga.

Tobias Billström berättade också att språket är en central fråga i integration i Sverige och det är viktigt att man lär sig landets språk.
Ibland finns det vissa utmaningar när man ska lära sig ett nytt språk och motivation är väldigt viktigt och det sa Tobias Billström att killarna från IT-Guide berättade att de började tänka annorlunda efter att ha gått igenom projektet.
Regeringen arbetar mycket med att språkträning och praktik måste hänga ihop berättade Tobias Billström och det är viktigt att det hänger ihop det räcker inte att bara ha språkträning och hoppas att de kommer in på arbetsmarknaden.

Motivationen är viktig.

En stor utmaning för Svenskundervisningen är att motivera de som läser till att verkligen vilja lära sig ett nytt språk, det är viktigt att ungdomarna förstår varför de behöver lära sig Svenska och Tobias Billström berättade att det är något han har märkt när han har träffat ensamkommande ungdomar, deras motivation att lära sig Svenska är mycket starkare än hos många andra och därför lär de sig mycket snabbare.
Åldern har naturligtvis också betydelse, de yngre har lättare att lära sig ett nytt språk än den som är äldre.

Tobias Billström är gärna ambassadör för IT-Guiden.

Även om IT-Guiden inte riktigt hamnar hos Migrationsministern så sa Tobias Billström att han gärna är en ambassadör för dem och de kan vara en av de pusselbitar vi behöver i Sverige för att få en bättre integration, i ljuset av de stora asylströmmar vi kan förvänta oss framöver.
Vi kommer att behöva fundera igenom många spektra på integrationspolitiken sa Tobias Billström och han fortsatte med att som tur är så har vi bättre verktyg i dag än ad vi hade på 1990-talet när det var en stor flyktingström från bland annat Bosnien.
- IT-Guide är faktiskt det bästa exemplet som jag har sett hittills under min tid som migrationsminister, i det här samspelet mellan samhälle, mellan elever och mellan språkundervisning, sa Tobias Billström.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar