×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-06-24  

Parkera cykeln säkert vid Centralstationen.

Parkera cykeln säkert vid Centralstationen.

Under tisdagsförmiddagen invigdes ett cykelgarage vid centralstationen i Örebro.
Tanken är att de som pendlar via buss eller järnväg ska ha ett säkert ställe att parkera cykeln innan de tar något av de andra pendlingsalternativen från eller till Örebro.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Under tisdagsförmiddagen invigdes ett cykelgarage vid centralstationen i Örebro.
Tanken är att de som pendlar via buss eller järnväg ska ha ett säkert ställe att parkera cykeln innan de tar något av de andra pendlingsalternativen från eller till Örebro.

Ett långt arbete är klart.

Johan Ekstrand, trafikingenjör stadsbyggnads Örebro, berättade att de började titta på säkrare lösningar för cykelpakeringar vid centralstationen under 2012 och idag sa Johan Ekstrand att det kändes bra, de har hållit tiden för bygget eftersom målet var att få garaget klart innan semestrarna. I slutet av 2012 började de fundera på ett sådant projekt och när de valde vilken plats som skulle få ett cykelgarage så tittade de bland annat på var det var många cykelstölder och var det fanns plats för ett garage.
Utanför Resecentrum hade kanske varit bättre egentligen men där fanns det inte plats till att bygga på så garaget hamnade vid Olaitunneln istället.
- Här nere vid Östra Bangatan/Olaitunneln så fanns det mer yta och vi hade väldigt mycket cykelplatser, 300 cykelplatser varav en del inte används så det var en perfekt plats att placera ett cykelhus väldigt synligt för förbipasserande men ändå inte konkurrerar så hårt om ytan, sa Johan Ekstrand.

48 platser som ett test.

Det nya cykelgaraget har 48 platser och det finns också små skåp som går att använda för att låsa in hjälm eller andra saker.
Cykelgaraget är tänkt som ett test för att se om det blir omtyckt, när Resecentrum ska byggas om så går det att göra cykelgaraget större eftersom det är byggt som ett modulhus så är efterfrågan på platser stor går garaget att förlänga.
Tanken är också att bygga fler cykelgarage på andra ställen i Örebro om det här fungerar bra och ett av alternativen är vid Södra stationen.

Ibland blir saker väldigt konkreta i politiken.

Björn Sundin (S) kommunalråd berättade att ibland blir saker väldigt konkreta i politiken, när det gäller cykelgaraget så har Björn Sundin varit med hela vägen, från att de tog fram pengar och la in i budgeten till att se garaget färdigt.
Det var mycket att tänka på innan bygget startade berättade Björn Sundin, huset fick inte vara för dyrt och det skulle vara enkelt att flytta på, med tanke på ombyggnation av Resecentrum.
En annan sak som var viktig var att det skulle vara enkelt att använda också nu är den stora utmaningen att lösa betalningen på ett smidigt sätt, idag så är cykelgaraget kopplat till Länstrafikens pendlarkort och det gör att det är smidigt att använda men det kanske behöver justeras så att fler kan få tillgång till cykelgaraget i framtiden berättade Björn Sundin.
- Fördelen när vi kopplar det till Länstrafikens kort så kan vi också variera det, vi kan ju justera det, vem som får tillgång till det i framtiden också, sa Björn Sundin.

Länstrafiken var med och delfinansierade cykelgaraget.

Thony Lundberg, Länstrafiken, berättade att Länstrafiken var med och finansierade bygget av cykelgaraget med regionala medel och anledningen är enkel, de vill se ett ökat resande med kollektivtrafiken.
Kombinationsresor framför allt med cykel blir allt vanligare och det är bra för miljön när fler låter bli att ta bilen.
Thony Lundberg vet inte hur många det är som cyklar till Resecentrum men han ser att det är mycket cyklar så det finns säkert många som kan ha användning för ett cykelgarage och själva garaget ser fint ut, lite varmt just den här dagen när solen gassade på genom alla glasrutor.
- Här kommer cyklarna stå inne under tak och då spelar det egentligen ingen roll vilket utomhusväder det är, utan man kan hämta sin cykel torr och fräsch på morgonen eller på kvällen, sa Thony Lundberg.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar