×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-05-29  

Örebro Kommun tidigt ute med att DNA-märka datorer.

Örebro Kommun tidigt ute med att DNA-märka datorer.

På en pressträff under onsdagen berättade bland annat Rasmus Persson (C ) ordförande BRÅ Örebro att Örebro kommun som en av de första kommunerna i landet nu kommer att börja DNA-märka datorer som stöldskydd och först ut är alla skoldatorer.

På en pressträff under onsdagen berättade bland annat Rasmus Persson (C ) ordförande BRÅ Örebro att Örebro kommun som en av de första kommunerna i landet nu kommer att börja DNA-märka datorer som stöldskydd och först ut är alla skoldatorer.

Brottsförebyggande arbete.

Örebro kommun arbetar aktivt med brottsförebyggande arbete berättade Mats Brantsberg, säkerhetschef Örebro Kommun och de arbetar med flera olika åtgärder samtidigt och att DNA-märka saker blir nu ett ytterligare sätt att arbeta brottsförebyggande.
DNA-märkningen, eller som det egentligen är en metalloidblandning som kan påminna om DNA, som är osynlig för blotta ögat och tanken är att det ska verka avskräckande för tjuvar eftersom märkningen är lätt att spåra, även i andra och tredje led så går datorn att spåra till Örebro kommun, anledningen till den här nya metoden är de elevdatorer som elever på gymnasiet har fått ut, de går inte att stöldskydda på samma sätt som skolornas traditionella datorer eftersom eleverna har med sig de datorerna även utanför skolan.

Skolans datorer blir först att märkas.

DNA-märkningen är ett enkelt sätt att märka saker och anledningen till att det blir datorer som märks först är att de helt enkelt är stöldbegärliga oavsett om det är datorer som är stationära i skolan eller elevernas bärbara datorer och om alla är märkta så kommer de förhoppningsvis inte att vara lika eftertraktade av kriminella element eftersom de också blir enkla att spåra.
Skolans datorer är bara ett första steg i märkningen och Örebro kommun kan på sikt införa DNA-märkningen i alla sina verksamheter för att förhindra att saker ska vara stöldbegärliga.
Stölder av datorer har blivit vanligt och det är inte bara stölden av datorn som drabbar Örebro kommun ekonomiskt utan det blir ofta merkostnader eftersom de ofta blir stulna under inbrott, så det är trasiga fönster och dörrar och liknande kostnader också.

Polisen positiv till DNA-märkning.

Vi fick en intervju med Tomas Ammer, polisinspektör brottsförebyggande verksamhet, och han berättade att polisen ser positivt på att DNA-tekniken kommer att spridas både till företag och privatpersoner,den vanligaste tekniken tidigare var en märkpenna som ristade in i saker och den är det inte så säkert att man vill använda idag och DNA tekniken är osynlig för blotta ögat och enkel att använda vilket kan tilltala många fler att stöldskydda sin utrustning.
- Här finns det möjlighet att på ett väldigt enkelt sätt att märka upp sina saker både för en privatperson eller företag, eller som i det här fallet Örebro kommun, sa Tomas Ammer.

Enklare att spåra utrustning.

Med DNA-tekniken berättade Tomas Ammer att det blir enklare för polisen att kunna spåra utrustning, men det är den förebyggande effekten som han ser som den stora vinsten, chansen är större att en gärningsman inte vill ta risken med saker som är märkta med DNA eftersom risken att åka fast blir mycket större och Tomas Ammer hoppas ju att det ska leda till färre brott men om de nu ändå stjäl till exempel en dator så har polisen mycket enklare att spåra den stulna datorn om den är DNA-märkt. De bärbara datorerna som gymnasieeleverna får tillgång till har ökat stölder i skolmiljö under det första kvartalet i år och eftersom det är nu som den riktigt stora satsningen kommer så är det bra att Örebro Kommun även satsar på att skydda utrustningen mot stölder.

Polisen hoppas att DNA-märkningen blir vanligare.

Tomas Ammer berättade också att han hoppas att DNA-märkning också blir vanligare hos privatpersoner och då helst innan man har blivit utsatt för något, det är annars det vanligaste att man tänker på att märka sina saker efter att man har haft inbrott.
Polisen försöker sprida informationen via grannsamverkansområden och intresset har varit stort, polisen i Örebro är redan idag utrustade med teknik för att se om saker är märkta och Tomas Ammer berättade att polisen hoppas kunna lösa fler brott med den här metoden, idag kan det vara problem med att spåra gods som polisen hittar men med DNA-märkning skulle det bli mycket enklare att spåra till ägaren.
- Det här är ju ett av de sätt man kan förebygga brott, till exempel i sin bostad, sa Tomas Ammer.

BRÅ tog initiativet.

Det var Örebro förebyggande råd som tog initiativet till DNA-märkningen i Örebro kommun och anledningen var den stora satsningen som kommunen gör på elevdatorer och Rasmus Persson (C) berättade att tanken är att det ska ge en ökad säkerhet åt eleverna.
BRÅ hade flera olika alternativ för märkning men DNA-märkningen är billig och enkel, det är dessutom enkelt att märka datorer som kommunen redan har köpt in.
Polisen får det också enklare att se var datorn kommer ifrån och Rasmus Persson sa att målet är att minska antalet stölder och inte bara klara upp dom som sker.
Rasmus Persson sa också att datorerna är ett första steg men innan Örebro Kommun går vidare och DNA-märker andra saker så ska märkningen av datorer utvärderas för att se att de gett de effekter de var ute efter.

Smartwater.

Produkten som Örebro kommun använder för att märka sina datorer heter Smartwater och Mikael Ljungsten från Eurosafe berättade lite om produkten och Smartwater är en genomskinlig vätska som inte syns med blotta ögat och tidigare har det använts mycket mot kopparstölder, bland annat kyrkor använder idag produkten på sina koppartak.
Mikael Ljungsten berättade att mot kopparstölder har DNA-märkningen varit effektiv och efter järnvägen har det varit väldigt bra, på vissa ställen där de har varit väldigt utsatta för kopparstölder så har stölderna nästan försvunnit helt.
Att inte märka upp datorer är att göra det för enkelt för de som ser datorerna som begärliga och med märkningen så blir datorerna inte lika enkla att sälja vidare och förhoppningen är att stölderna ska minska dramatiskt och att rånrisken för eleverna ska försvinna.
- Vi har väldigt bra resultat, vi har till exempel längs järnvägen där vi lyckat eliminera vissa stölder helt och hållet, där man tidigare hade tio kopparstölder i veckan så är man nere på ett stöldförsök på mer än ett år, sa Mikael Ljungsten.

Inte bara elektronik.

DNA-märkning fungerar inte bara på elektronik utan det fungerar på det mesta så privatpersoner kan stöldskydda i stort sett allt de kommer på, när det gäller textilier så kan det bli en fläck eftersom det är en vätska man har på och Mikael Ljungsten sa att när det gäller antikviteter så råder de ägarna att konsultera en expert innan man märker med DNA så att man inte riskerar något.
Tekniken för att märka är väldigt enkel men det gäller ändå att tänka sig för så att man märker rätt saker.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar