×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-17  

Synskadades Riksförbund firar 125 år.

Synskadades Riksförbund firar 125 år.

Den som har varit i centrala Örebro under eftermiddagen på fredagen kanske lade märke till att det var ovanligt många synskadade på stan och anledningen till det är att Synskadades Riksförbund, SRF, firar 125 år i år och har därför ett stort möte på Conventum som inleddes med en vita käppen marsch genom centrala Örebro på eftermiddagen.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Den som har varit i centrala Örebro under eftermiddagen på fredagen kanske lade märke till att det var ovanligt många synskadade på stan och anledningen till det är att Synskadades Riksförbund, SRF, firar 125 år i år och har därför ett stort möte på Conventum som inleddes med en vita käppen marsch genom centrala Örebro på eftermiddagen.

Över 700 deltagare.

Vi fick en intervju med Yngve Jakobsson och Ronny Blidberg, ordf. SRF Bohuslän, när de var på Olof Palmes Torg där det hölls olika aktiviteter under dagen.
Alla medlemmar i Synskadades Riksförbund var inbjudna att komma till Örebro och Yngve och Ronny kom båda från Bohuslän.

Attitydförändring eftersöks.

Jag frågade vilket det största hindret för synskadade är ute i samhället och Yngve Jakobsson svarade snabbt att det var människors attityd.
Han pendlar in till Göteborg nästan varje dag och där är de väldigt dåliga på att visa hänsyn när det kommer någon som är synskadad, det är en tuff miljö och Yngve åker hellre till England eller Skottland för där är människor mycket mer hänsynsfulla än vad vi är i Sverige.
Ronny Blidberg berättade att han har bott ett år i Örebro och han går hellre på stan i Örebro än hemma i Göteborg, det var mycket bättre stämning här och en mjukare atmosfär än vad det är i Göteborg.
- Jag såg stor skillnad när jag vart i London med hunden eller så, att folk flyttar på sig eller erbjuder en plats då, i Göteborg så gör de inte det utan det kan hända att du blir utknuffad helt enkelt, så det är en mycket tuffare miljö här, i alla fall i Västsverige sa Yngve Jakobsson.

Valdeltagande är en viktig fråga.

När jag frågade vad de driver för frågor nu när det är valår så blev det att själva valet är faktiskt ett problem för synskadade eftersom de inte kan läsa på valsedeln så måste de ha hjälp i vallokalen och ändå skulle det vara rätt enkelt att sätta brailleskrift på valsedlarna så att de flesta blinda och synskadade kan ta sina valsedlar själva utan hjälp.
- Vi har stora problem som synskadade att inte kunna lägga våran egen röst och där är det svårt inom Svenska myndighetssidan att förstå våran situation, hur det är för oss som synskadad att gå och välja i regeringsval, riksdagsval eller EU val, berättade Ronny Blidberg.

Ledarhund är ett bra hjälpmedel.

Laila Tapper är ledarhundskonsulenter och hon var på Olof Palmes Torg där människor hade fått prova på att gå med ledarhund och den här dagen var det mest medlemmar i SFR som provade på men under lördagen skulle den som ville få prova på fast då utanför Conventum.
Ledarhund är ett bra hjälpmedel men det passar inte alla och en ledarhund tar ungefär 8 - 10 månader att träna, men då år det grundträningen bara Laila berättade att de har rådgivning också efter att ledarhunden är intränad med sin förare.
- Idag finns det knappt 300 hundra ledarhundar i landet och det skulle vara plats för fler men som sagt hund passar inte alla.

En stor fördel att ha en kompis med sig.

Laila Tapper berättade att den stora fördelen med att ha ledarhund är att du jämt har en kompis med dig och att det blir enklare och smidigare att ta sig fram, de största hindren för ledarhundar är höjdhinder och folk.
Människor är faktiskt ett av de största utmaningarna för en ledarhund och Laila Tapper berättade att människor ofta försöker hjälpa till när de ser en synskadad med sin ledarhund och flyttar sig ur vägen men det är faktisk bättre att stå kvar eftersom hunden oftast redan vet hur den ska gå för att undvika krockar, en annan sak att tänka på är att inte störa hunden i jobbet, prata gärna med ledarhundsföraren men inte med hunden.
- Ofta menar folk väl och så flyttar de på sig när det kommer ett ledarhundsekipage och då kanske hunden redan har sett ut en väg förbi och helt plötsligt står det folk i vägen, då lär sig ju hunden det att folk flyttar på sig och nästa gång kanske den här gruppen med folk står med ryggen emot, då kan man lätt smacka in i dem, eller stöta till dem lite, sa Laila Tapper.

Prova på att gå med vit käpp.

Politiker och tjänstemän fick prova på att korsa en gata med hjälp av ledsagare och vit käpp under eftermiddagen och det såg inte helt enkelt ut, först ut var Miljöpartiets Fredrik Persson och Eva-Li Westerberg som arbetar med tillgänglighet på Örebro Kommun.
Vi fick en intervju med Eva-Li Westerberg och hon berättade att eftersom hon hade en ledsagare bredvid sig så kändes det rätt tryggt, men det är ändå en obehaglig känsla att inte se något och Eva-Li är van vid att kunna se så hon letade i minnet efter hur övergångsstället såg ut.
- Det är ju en helt annorlunda upplevelse eftersom man är van att se, men jag tror också att som seende så letar man ju efter bilderna som man har i huvudet, sa Eva-Li Westerberg.

Knepigt med runda pollare.

Ett sätt att hjälpa synskadade är att ha symboler som går att känna på pollarna som är vid övergångsställen och just det här övergångsstället har runda pollare vilket gör det lite svårare för en synskadad att orientera sig men Eva-Li berättade att idag när de sätter upp nya pollare så är de inte runda och symbolen för åt vilket håll övergångsstället är ligger ovanpå för att förenkla, men det finns flera olika typer runt om i Örebro eftersom de inte är enhetliga och det finns ingen standard för hur de ska se ut.
Förbättringsarbetet för tillgängligheten är ett pågående arbete i Örebro och det som Örebro Kommun arbetar mest med är att lägga ut vita plattor på trottoarer för att underlätta och likadant att måla trappnosar för att synskadade ska ha enklare att se var trappen börjar, ett annat vanligt arbete är att sänka kantstenar.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar