×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-13  

Jonas Eriksson (MP) kandiderar till EU.

Jonas Eriksson (MP) kandiderar till EU.

Vi passade på att få en intervju med Jonas Eriksson (MP) när han var i Baronbackarnas centrum för en kväll med möjlighet att träffa väljare från området och prata politik.
Glöm inte bort att valdagen närmar sig och nu är det knappt två veckor kvar och vi har fortfarande en del kandidater kvar att presentera.

Vi passade på att få en intervju med Jonas Eriksson (MP) när han var i Baronbackarnas centrum för en kväll med möjlighet att träffa väljare från området och prata politik.
Glöm inte bort att valdagen närmar sig och nu är det knappt två veckor kvar och vi har fortfarande en del kandidater kvar att presentera.

Vem är Jonas Eriksson?
- Jonas är riksdagsledamot för Miljöpartiet i Örebro län och jag är också kandidat till riksdagen i höst och EU kandidat till EU Parlamentsvalet.

Vad vill du se för förändringar i klimatpolitiken i EU?
- Det som jag tror är viktigast att få igenom i EU det är att få tre bindande klimatmål, ett med att minska koldioxid utsläppen, att vi också får ett bindande mål för energi effektivisering och att vi får ett bindande mål för förnybar energi och där finns det olika politiska uppfattningar, en del tycker att det räcker med mål, men för mig är det viktigt att de också är bindande för EU:s medlemsstater.

Vilken fråga skulle göra störst skillnad för att få en rättvis internationell handel?
- Det tror jag egentligen att man skulle behöva avskaffa EU:s jordbrukssubventioner, tror jag, därför att vi ställer krav på de andra länderna som vi handlar med att de inte ska ha några skyddstullar och de länderna ligger ofta längre tillbaka i utvecklingen när det gäller produktion och har sämre produktivitet och högre kostnader och vi har ett subventionerat jordbruk i EU så att vi köper deras billiga råvaror och sedan dumpar vi våra egna produkter till ett pris som vi egentligen inte skulle kunna göra om vi inte hade det statliga stödet.

Vad vill du se för förändringar när det gäller användandet av miljöresurserna?
- EU har börjat på god väg med att titta på hur man ska använda resurser så effektivt som möjligt, men det har ju inte slagit igenom på nationell nivå så jag tycker att EU behöver driva det här hårdare med resurseffektivitet, resursförsörjning, vi importerar väldigt mycket resurser till EU, framför allt inom industrin med olika metaller och där går man nu fram och försöker se hur man kan utvinna mer för att försörja EU med de här resurserna, medan man egentligen behöver lägga ett större fokus på hur man ska ta tillvara på det om redan är utvunnet, alltså återvinning, återbruk, det kallas för cirkulära materiella kretslopp, eller material kretslopp.

Varför ska man rösta på Jonas Eriksson?
- Jag tycker att man ska rösta på våra toppkandidater, jag vill gärna vara kvar i riksdagen, där får man gärna rösta på mig, jag har suttit där i fyra år och tycker att jag börjar förstå hur hantverket fungerar och det vill jag liksom ta tillvara på nästa mandatperiod, men om man vill se mig i EU så vill jag främst jobba med EU:s råvaruförsörjning, det som vi alldeles precis var inne på, jobba för att vi använder de resurser vi har mera effektivt i stället för att vi bryter nya eller tar fram nya som vi sedan slänger på soptippen, det är en av de viktigare frågorna som jag skulle vilja bidra med i EU arbetet.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar