×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

En liberal visionsbudget.


Moderaternas budget inför 2020.


Konsert i Betelkyrkan för världens barn.


Örebros första pumptrackbana invigd.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2018-08-29  

Nu startar bygget av Kulturkvarteret.

Nu startar bygget av Kulturkvarteret.

Under onsdagen togs det första spadtaget för bygget av Örebros kulturkvarter, det var en festlig invigning med tal innan fyra politiker och fyra elever från Kulturskolan tog de första spadtagen inför bygget av de gemensamma lokalerna för Kulturskolan och biblioteket.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
16 Klickbara bilder.

Under onsdagen togs det första spadtaget för bygget av Örebros kulturkvarter, det var en festlig invigning med tal innan fyra politiker och fyra elever från Kulturskolan tog de första spadtagen inför bygget av de gemensamma lokalerna för Kulturskolan och biblioteket.

Musik och tal.

Den här stunden på gamla parkeringen bakom Konserthuset inleddes med musik från musikskolan innan det blev tal av bland annat Lennart Bondeson (KD).
Lennart Bondeson sa bland annat i sitt tal att det här är en historisk dag för demokrati och för unga och barns framtid över huvud taget för huset ska ju fokusera på barn och unga med tanke på att Kulturskolan ska flytta in där jämte biblioteket.
Redan 2012 startade den första utredningen om ett Kulturkvarter och då var frågan rätt enkel med går det att kombinera ett bibliotek med en kulturskola och svaret blev som väntat att visst går det. 2014 presenterade arkitektkontor Wingårdh sitt förslag som vann den arkitekttävling som Örebro kommun hade om Kulturkvarteret.
2016 så togs det beslut om att starta projektet och det beslutet tog kommunstyrelsen och nu så blir det äntligen verklighet och beslutet att flytta på biblioteket och Kulturskolan är rätt så unikt.
- Idag är et 2018, vi är här just nu och vi ska snart gräva då symboliskt för att möjliggöra detta fantastiska. sa Lennart Bondeson.

Barn och ungdomskultur ska stå i centrum.

Kenneth Nilsson (S) sa bland annat i sitt tal att den här satsningen är en satsning på barn och unga i Örebro och att de får en mötesplats på en av de vackraste platserna som finns kvar i centrala Örebro.
Kulturkvarteret gör också att det öppnar upp nya möjligheter där biblioteket har haft sina lokaler tidigare och Örebro måste fortsätta våga vara attraktivt och vi behöver titta på framtiden med självförtroende och rak rygg och avsett vad man tycker om själva huset så förtjänar kulturskolans elever en egen plats i Örebro kommun.
- Vad kan vara viktigare än att det blir barnens och ungdomarnas plats och att det också blir en mötesplats för Örebros äldre. sa Kenneth Nilsson.

En möjlighet att utöka åstråket.

Jeanette Berggren från Örebroporten sa bland annat i sitt tal att det här ger en möjlighet att utveckla och förlänga åstråket, den slinga som tar dig längs med Svartån från Karlslund till Hjälmaren men där det varit ett stort avbrott i de centrala delarna av Örebro, nu får de alltså möjlighet att binda ihop de båda delarna av det stråket.
Örebroporten är de som har ansvaret att förverkliga visionen om ett kulturkvarter mitt i centrala Örebro sa Jeanette Berggren och Örebroportens uppdrag är att vara ett fastighetsutvecklingsbolag som ska utveckla miljöer som stärker Örebro och det här uppdraget ligger ju precis i den uppgiften.
- Kulturkvarteret ska vara hållbart över tid, det ska vara rustat för den digitala framtiden. sa Jeanette Berggren.

En av de stora dagarna.

Lennart Bondeson (KD) berättade att det här är en av de stora dagarna som har varit under hans tid som kommunalråd i Örebro kommun och Kristdemokraterna i Örebro har stridigt för Kulturkvarteret länge men nu är det fem parter som står bakom beslutet och trots en lång startsträcka så är de äntligen en god bit på väg nu när byggandet kan starta.
Örebro behöver ett nytt bibliotek för att ge utrymme åt Conventum sa Lennart Bondeson och kulturskolans lokaler är utdömda så de behöver också ett nytt ställe och det var så tanken kom på att kombinera Kulturskolan och biblioteket och den här platsen precis bredvid konserthuset är unik och perfekt för en sådan satsning.
Trots den kritik som oppositionen i kommunfullmäktige har kommit med så ser Lennart Bondeson att det här är en satsning som är värd att göra och att det ställs kritiska frågor är bra men de har gjort bedömningen att kulturkvarteret är värd varenda krona.
- Att det här inte skulle tillhöra välfärden är ju ett synsätt som inte vi delar, det här är verkligen en del av välfärden. sa Lennart Bondeson.

En stor dag för barn och ungdomar.

Kenneth Nilsson (S) berättade att det här är en stor dag fram för allt för Örebros barn och ungdomar för det är deras kvarter som nu ska byggas med fullt av kultur, bibliotek, kulturskola och samarbete med konserthuset så det här kommer att bli spännande.
Kenneth Nilsson sa också att fler barn och unga ska nås av kulturlivet i Örebro än vad som sker idag och han vill också se att kulturkvarteret får et myllrande kulturliv mot hur det ser ut idag och det gör ju också att den delen av Örebro som idag ligger lite bakom kommer att få ett nytt liv eftersom fler människor kommer att röra sig där.
- Det är en stor dag för alla örebroare men fram för allt för barn och ungdomar, det är deras kvarter vi nu ska bygga. sa Kenneth Nilsson.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar