×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2017-09-11  

Hästar och musik när Beridna Högvakten var på besök i Örebro.

Hästar och musik när Beridna Högvakten var på besök i Örebro.

Under söndagen var Beridna Högvakten på besök i Örebro.
Samling och uppställning var i Skytteparken precis bredvid Wadköping och redan där lockade de stor publik, direkt som hästarna började komma komma ur sina transporter så blev det en rätt stor skara som samlades för att titta på.
Starten var i Skytteparken och sedan red de till Stortorget för en uppvisning och hela vägen var det många som stannade till för att titta på hästar och ryttare.

© 2017 Johan Gullberg - knytpunkt.com
87 Klickbara bilder bild.

Under söndagen var Beridna Högvakten på besök i Örebro.
Samling och uppställning var i Skytteparken precis bredvid Wadköping och redan där lockade de stor publik, direkt som hästarna började komma komma ur sina transporter så blev det en rätt stor skara som samlades för att titta på.
Starten var i Skytteparken och sedan red de till Stortorget för en uppvisning och hela vägen var det många som stannade till för att titta på hästar och ryttare.

Soligt och varmt.

Som tur var så var vädret rätt så perfekt med som och värme vilket gjorde att det var många ute och rörde på sig i Stadsparken och det bidrog till att det samlades många runt hästarna och deras ryttare.
Beridna Högvakten är just nu ute på turné och igår så var de i Skövde och då var det grått och regnigt så det var mer tur med vädret i Örebro och att vara i Skytteparken med sin grönska och lugna atmosfär verkade passa både människor och hästar.

Minst en turné om året.

Helen Falk är chef för Dragonmusikkåren och hon berättade att de gör minst en turné i landet varje år då de besöker två städer, men i år hade de rest lite extra eftersom de var med under ryttar EM i Göteborg och de reste även dit med alla hästarna, sedan har de ju naturligtvis högvakten i Stockholm under sommaren och då är det varje vecka som de är med i vaktavlösningen vid Stockholms slott.
Vintertid så är det träning av olika slag som gäller för ryttare och höstar så hästarna får inte bara stå och ta det lugnt i stallet även om de inte är ute och visar upp sig lika mycket som de är under sommaren.
De får inte stå stilla utan hästarna ska ju arbeta och de mår ju bra av att vara i rörelse, sa Helen Falk.

Tåliga hästar.

För att en häst ska passa in hos Dragonmusikkåren är att de måste kunna vänja sig vid instrumenten berättade Helen Falk, det är inte alla som kan vänja sig vid de blanka instrumenten men eftersom Dragonkåren spelar på brassinstrument så är det viktigt, trumpeter och andra brass instrument är ju väldigt blanka.
Alla hästar klarar inte alla instrument så de mest tåliga hästarna är de som musikerna som spelar tuba använder och det är för att själva instrumentet är stort och blankt.
Trumpeterna är jämt på de vita Altkladruber hästarna som är paradhästar och rider alltid längst fram och efter dem så kommer fuxarna. De vita Altkladruberhästarna kommer från Tjeckien till ursprunget och fuxarna är Svenska, anledningen till att de har de vita skimlarna är att de är framavlade för att vara lugna när de är med i parader eller drar vagnar och de är väldigt fina, de Svenska fuxarna är en tradition inom kavalleriet så det är något som Dragonmusikkåren fortsätter med och sist men verkligen inte minst så har de pukhästen Oden, en Shirehäst.

Världens bästa beridna musikkår.

Helen Falk passade också på att säga att Dragonmusikkåren är världens bästa beridna musikkår eftersom de anser att ridningen är lika viktig som musiken, andra beridna musikkårer övar mest på en av delarna men den svenska har lika mycket fokus på båda.
Dragonmusikkåren består av yrkesmusiker som har som minst 4,5 år med studier på en musikhögskola och har musiken som yrke och sedan får de rida väldigt mycket när de är med i Dragonmusikkåren och det är det som skiljer den svenska Dragonmusikkåren mot andra nationers beridna musikkårer.
- De måste ju rida med enhandsfattning och hålla tyglarna i en hand och hålla instrumentet i andra handen och klara då att rida i skritt och i trav, sa Helen Falk.

Stor publik på Stortorget.

Dragonmusikkåren red från Skytteparken upp till Stortorget och de fick många som följde med på vägen till Stortorget och på torget när de hade en liten uppvisning var det trångt med plats, senare på kvällen så hade de också en konsert på Hjalmar Bergman teatern.
Det är verkligen något speciellt med att få se hästar så här till musik och deras hyllning till Björn Skifs blev omtyckt av publiken.
Helen Falk var konferencier under uppvisningen på Stortorget och hon berättade då lite om hästarna och Livgardets dragonmusikkår och vad den gör.

Föreningen Beridna Högvakten.

Beridna högvakten drivs av en stiftelse och det finns två huvudaktörer, den ena är som väntat försvarsmakten och den andra är Föreningen för den beridna högvakten.
Föreningen bildades 1985 för att bevara hästarna i högvakten och det är föreningen som står för inköp och utbildning av de 80 hästar som behövs i verksamheten.
Varje år görs inköp av 6 – 8 hästar till föreningen för att säkra framtiden, hästarna brukar komma till Beridna högvakten när de är fem år och de går i pension när de är runt 18.
En gammal tradition inom kavalleriet är att hästens namn ska ha en bokstav beroende på året så en hel del av hästarna får ny anamn när de kommer till kavallerikasernen.
Du som är intresserade kan bli medlemmar i föreningen och på så sätt hjälpa till att finansiera den beridna högvakten så hittar du mer information på deras hemsida https://www.beridnahogvakten.se.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar