×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-09-07  

Miljöpartister på besök.

Miljöpartister på besök.
Under fredagskvällen var Maria Wetterstrand, Isabella Lövin EU-Parlamentariker, Per Bolund Ekonomiskpolitisk talesperson och Anders Wallner partisekreterare, på besök i Örebro och det var deras tredje stopp på deras intensiva valspurtsturné genom landet.
Politikerna fick först svara på lite frågor som ställdes av Fredrik Persson ett av Miljöpartiets första namn här i Örebro och sedan fick de träffa fler av de lokala miljöpartisterna innan de gav sig av hemåt.

4 Klickbara bilder

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Se hela talet.

Under fredagskvällen var Maria Wetterstrand, Isabella Lövin EU-Parlamentariker, Per Bolund Ekonomiskpolitisk talesperson och Anders Wallner partisekreterare, på besök i Örebro och det var deras tredje stopp på deras intensiva valspurtsturné genom landet.
Politikerna fick först svara på lite frågor som ställdes av Fredrik Persson ett av Miljöpartiets första namn här i Örebro och sedan fick de träffa fler av de lokala miljöpartisterna innan de gav sig av hemåt.

Varför Miljöpartister?
Fredrik Persson inledde frågestunden med att fråga varför de valde just miljöpartiet när de blev politiskt aktiva och Anders Wallner svarade att han innan han gick med i Miljöpartiet så var han med i olika föreningar och sedan blev det dags för val och då satte han sig och läste igenom alla partiers politiska program och när han läste igenom Miljöpartiets så upptäckte han att de hade med alla frågor han som han tyckte var viktiga.

Tidigt miljöengagemang.
Isabella Lövin berättade att när hon växte upp så fick man inte bada eller fiska i sjön som låg nära Avesta och anledningen var att en kartongfabrik förorenade vattnet med sina utsläpp och det fick Isabella Lövin att intressera sig för miljöförstöring, men hon gick inte med i Miljöpartiet förrän för snart sex år sedan och anledningen att att hon kom på att hon måste engagera sig politiskt för att försöka förändra.

Varit med länge.
Maria Wetterstrand gick med i Miljöpartiet när hon var ungefär 15 år och det var hennes engagemang för miljö och solidaritetsfrågor som fick henne att välja Miljöpartiet.
Maria Wetterstrand berättade också att hon tyckte att det var orättvist att vi i rika länder förbrukade så mycket av jordens resurser och att de i fattigare delar av världen fick ta det som blev över och sen fanns det några anledningar till att hon blev kvar i partiet.
En anledning att hon fortfarande är kvar i Miljöpartiet är deras liberala syn på människor och den synen att människor har rätt att vara och leva så som de vill.

Kärlek till havet.
Per Bolund svarade att han gick med i Miljöpartiet på grund av kärlek till naturen och till havet, hans första del var att lära sig mer om hur det fungerar och vad man kan göra åt miljöproblemen men han insåg efter ett tag att det var inte kunskapsbrist som gjorde att han inte kunde förändra något utan det handlade om vilja att ta de politiska beslut som behövs för att förändra och då kände han att han måste gå in i politiken.

Är valet viktigt?
En fråga som Fredrik Persson ställde till alla företrädarna var om valet är viktigt och de svarade allihop att ja det är viktigt och sedan hade de fler olika anledningar till att det är viktigt.
Maria Wetterstrand talade bland annat om att valet är viktigt för att få upp miljöpolitiken, under den sittande regeringen så har miljöpolitiken fått stå tillbaka och det är viktigt att få in ett långsiktigt tänkande i politiken.
Per Bolund talade om att vi har haft åtta år av Alliansregering där de har sänkt skatten för de som arbetar för att få fler att arbeta och de har gjort det svårare att vara sjuk eller arbetslös, den här strategin har inte fungerat, arbetslösheten är större idag än när Alliansen bildade regering och det visar ju att deras recept för minskad arbetslöshet inte fungerade.
Per Bolund sa att Miljöpartiet har ett helt annat recept, de vill göra stora omställningar i samhället och se till att järnvägen till exempel fungerar och att människor kan lita på att tåget kommer i tid och att det kommer fram i tid, då krävs det stora satsningar på järnvägen för att det ska lyckas.

Roligt att vara på turné.
Vi fick en intervju med Maria Wetterstrand, Isabella Lövin och Per Boberg och jag passade på att fråga hur det var att vara ute på valturné?
Maria Wetterstrand svarade att det är kul och hon har inte pratat politik ordentligt på tre år så det är lite jobbigt men rätt så roligt.
Isabella Lövin svarade att det känns bra att komma in i den Svenska valrörelsen också även om hennes fokus som EU-Parlamentariker egentligen ligger någon annan stans så är frågorna de samma.
Per Bolund sa att de som arbetar i Riksdagen hela dagarna är väldigt glada åt att Maria och Isabella har kommit med för att toppa laget med lite extra kraft och energi inför sista veckan innan valet.

Klimatfrågan är bortglömd.
Jag frågade också om klimatfrågorna har blivit lite bortglömda i det här valet och svaret kom direkt från Maria Wetterstrand att det blir de ju alltid, tyvärr.
Det är väldigt lätt att de långsiktiga frågorna och klimatfrågorna hamnar i skymundan för de här dagsaktuella frågorna eller plånboksfrågorna.
Politiker pratar sällan om de långsiktiga utmaningarna som klimathotet och hur vi ska ställa om samhället, vi är vana vid det kan vi säga men det betyder ju inte att man bara ska acceptera det utan vi försöker nu lyfta in de här frågorna och många människor tycker att det är viktigt.
Isabella Lövin fyllde i med att vi har egentligen bara några få år att ställa om våra samhällen så att försöka låsas som att det är oviktigt vad vi gör i Sverige för att det påverkar så lite det är väldigt cyniskt.
- Sverige är ett av världens rikaste länder, vi orsakar bland de högsta utsläppen per person och vi har också så himla stora möjligheter att göra saker, både med att visa oss som ett föregångsland och också med vilka investeringar vi gör utomlands, sa Isabella Lövin.

100 miljarder vi kan använda bättre.
Per Bolund sa att Sverige importerar fossila bränslen för 100 miljarder varje år och de pengarna skulle vi kunna investera i produktion av förnybara bränslen istället och att rusta upp våra bostadsområden, bygga nya bostäder och få en järnväg som fungerar.
Vi har mycket att vinna på att göra något nytt, komma på nya idéer och starta nya företag och ett sätt att uppnå det är att utmana och ställa nya krav för att göra det lönsamt att göra de här investeringarna.
Järnvägen är det som Per Bolund verkligen vill satsa på och han sa att järnvägen är en sorgehistoria i Sverige och att vi måste kunna lita på järnvägen, att tågen kommer fram dit de ska och sen är järnvägen det bästa alternativet för miljön.

Klimatmötet i Paris är viktigt.
Isabella Lövin sa också att det viktigaste i EU just nu det är det kommande mötet om klimatförhandlingarna som kommer att vara i Paris under 2015 och Sverige har en roll som kan påverka EU:s position i dom förhandlingarna och med den sittande Svenska regeringen så kommer det inte att finnas någon ambitiös Svensk regering som försöker driva på utan kanske snarare tvärt om.
Det finns många andra länder i EU som är ambitiösare än Sverige och med ett regeringsskifte så kan vi påverka EU:s position i det globala klimatmötet.

Omställningen är viktig.
Maria Wetterstrand har omställningen av transporterna som sin viktigaste fråga och då är det inte bara järnvägen utan persontransporterna också, bilar behöver köras på andra drivmedel och vi kan inte fortsätta att låssas att allt är som vanligt och bara köra på.
Vi måste se till att få fram alternativa drivmedel för de som är beroende av bilen idag måste känna att de har ett alternativ till bensin eller diesel och samtidigt satsa på kollektivtrafiken inne i städerna. Om det inte satsas på alternativ så känner människor att vi är beroende av bensin och diesel så vad ska vi göra om man ska satsa på att ställa om.
Då måste man ju se till att det verkligen finns någonting för dem att växla till, sa Maria Wetterstrand.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar