×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-22  

Jan Björklund besökte Risbergska skolan.

Jan Björklund besökte Risbergska skolan.
Under sitt besök i Örebro ingick ett stopp på Risbergska och Karolinska skolan i Örebro och det var en fullsatt aula som välkomnade Folkpartiets partiledare Jan Björklund.
Jan Björklund inledde med ett kort tal och sedan blev det frågestund med eleverna.
Jan Björklund hann med mycket i sitt tal och det var stor bredd på det han tog upp, allt från finanskrisen till mäns våld mot kvinnor.

Se hela talet.
Under sitt besök i Örebro ingick ett stopp på Risbergska och Karolinska skolan i Örebro och det var en fullsatt aula som välkomnade Folkpartiets partiledare Jan Björklund.
Jan Björklund inledde med ett kort tal och sedan blev det frågestund med eleverna.
Jan Björklund hann med mycket i sitt tal och det var stor bredd på det han tog upp, allt från finanskrisen till mäns våld mot kvinnor.

Jan Björklund startade med finanskrisen.
Jan Björklund han med många olika ämnen i sitt tal till eleverna och han inledde med finanskrisen. Jan Björklund talade om hur finanskrisen har slagit mot andra länder i Europa och sedan fortsatte han med att Sverige har klarat sig bättre.
Sverige är ett litet land som lever på att sälja varor till andra länder och när det går dåligt för andra länder så handlar de mindre av oss så det borde ha gått lika illa för oss men det har det inte sa Jan Björklund och han fortsatte med att Sverige har lyckats att bygga ut välfärden istället för att dra ner, som så många andra länder har fått göra.
Det finns en baksida med det här också och det är att många i Sverige tror att vi har fixat det här med finanskrisen nu och behöver inte göra så mycket mer, men det räcker inte att vi är bättre än Grekland och Italien för det är inte de länderna vi kommer konkurrera med i framtiden.
Det växer fram nya starka ekonomier som Kina och länder i Afrika går också starkt framåt, det är där konkurrensen kommer att finnas i framtiden.

Gymnasiet behöver förändras.
Jan Björklund pratade naturligtvis om skolan också och det var att istället för att ha gymnasieskolor med yrkesutbildning så vill han se lärlingsplatser.
I stället för att bygga upp kök för att utbilda kockar så är det bättre att de som vill bli kock får en utbildning i ett restaurang kök.
Jan Björklund sa att han tror att det skulle minska avhoppen från yrkesutbildningarna i gymnasiet och att det skulle öka chanserna för ungdomarna att få ett arbete efter slutförd lärlingstid.

Jämställdheten behöver öka.
Jan Björklund talade också om jämställdheten i Sverige och han började med att om vi jämför Sverige med andra länder så har vi kommit långt i jämställdhetsarbetet, men det betyder inte att vi inte har något kvar att göra.
Jämställdheten finns inte överallt och föräldraförsäkringen visar att det fortfarande är mest mammor som tar ut dagarna och Folkpartiet vill införa tre pappa månader och tre mamma månader, resterande av månaderna ska föräldrarna få välja själva hur de vill spendera, men de som fördelar dagarna lika skulle få en extra bonus.
Jan Björklund tog också upp att ett nej alltid är ett nej och att Folkpartiet vill se över lagstiftningen när det gäller våldtäkt för så som lagstiftningen ser ut idag så måste kvinnan eftersom det oftast är kvinnor som drabbas slåss för att komma undan så att det blir våld med i bilden för att domstolen ska anse att det är våldtäkt och därför vill Folkpartiet skärpa lagstiftningen.

Torgmöte inne på Café Wasa.
Efter besöket på Risbergska och Karolinska skolan så skulle det ha varit ett torgmöte vid Folkpartiets valstuga men regnet kom precis innan så torgmötet flyttade in på café Wasa istället och det var många som ville lyssna på Jan Björklund.
Vi fick en kort intervju innan Jan Björklund gick in på Wasa och han berättade då bland annat att besöket på skolan var bra och att eleverna var intresserade, trots att besöket var under sista timmen på dagen.

Fullsatt aula.
Det var en fullsatt aula på skolan och under frågestunden så kom det ingen helt oväntad fråga berättade Jan Björklund, i grova drag så är det samma frågor som dyker upp när han besöker frågor men det är ett brett spektrum på frågorna, här i Örebro så var det skolfrågor och frågor om den stora oro som finns i världen.
Jan Björklund berättade också att han talar om ungefär samma frågor oavsett vilken publik han har, men visst får han tänka till lite extra ibland när det är ungdomar som ska lyssna.
Jan Björklunds huvud ämnen är jobben, skolan, utrikespolitik, svenska försvaret och jämställdheten mellan kvinnor och män och Jan Björklund sa att han tror att den typen av frågor intresserar både unga och gamla, däremot måste han tänka på att beskriva saker på ett annat sätt när han talar med ungdomar.

Statlig skola.
Jan Björklund sa att vi behöver återförstatliga den svenska skolan, kommunaliseringen har misslyckats och han sa också att han vill se mer ordning och studiediciplin, idag är det för mycket stök och försena ankomster.
Jan Björklund sa också att det behövs flera åtgärder, bland annat fler speciallärare för de elever som har det svårt men han vill också se ordningsbedömning i betygen.
Lärare ska ha möjlighet att säga ifrån när elever stör i klassrummet och om lärare ska klara av att säga ifrån så behöver de stöd från många olika håll och idag när en lärare ingriper får läraren ofta kritik efteråt.
- Kritik vill ingen ha och det kan ibland också leda till att man avstår, sa Jan Björklund.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar