×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-22  

Val 2014 Politikerpresentationen : Karolina Wallström (FP).

Val 2014 Politikerpresentationen : Karolina Wallström (FP).
Nu drar vi igång en liten miniserie där de olika kommunala politikerna som toppar sitt partis kommunvalslista får berätta lite om vad de vill.
Karolina Wallström är Folkpartiets första namn i Örebro och vi fick en intervju med henne för att få höra lite om vad hon anser vara viktigt.

Nu drar vi igång en liten miniserie där de olika kommunala politikerna som toppar sitt partis kommunvalslista får berätta lite om vad de vill.
Karolina Wallström är Folkpartiets första namn i Örebro och vi fick en intervju med henne för att få höra lite om vad hon anser vara viktigt.

Vilka frågor brinner du mest för?
- Jag brinner allra mest för skolfrågorna, skolfrågorna de är så högt upp så det går liksom inte att bortse från hur viktig skolan är för hela samhället.

Vad är det som har gjort att det är just skolfrågan?
- Det är just det att jag anser att skolan är nyckeln till framtiden och jag anser att alla människor ska få en möjlighet till att utvecklas så mycket det bara går och få så mycket bildning och kunskap så man kan stå stark i förhållande till, så att man har en andlig frihet att tycka saker och när man har kunskap kan man tycka mycket.
Men också den friheten i konsumtion, att ha ett boende och att ha mat och så och så gillar jag solidaritetstänket, att man hjälps åt med de som inte kan fatta sina beslut eller inte kan klara sig själva under en period i livet.

Vilka är de viktigaste frågorna i skolan just nu?
- De viktigaste frågorna för skolan det är att se till att det blir mer ordning och ro och få lite ordning på kunskapsmålen i skolan så att vi får en tydligare fokusering på att det är kunskap och att nå en utveckling, det handlar inte om att skolan bara är någonting man ska gå igenom, möjligtvis gå igenom och klara den utan att alla kommer igenom nian och förhoppningsvis en gymnasial utbildning som gör att man kan få ett yrke eller studera vidare.
Det är ju absolut det viktigaste och jag tycker just att ordning och ro och tidiga insatser, skulle jag lägga på också, tidiga insatser i början på grundskolan i kanske förskola till trean är absolut det viktigaste det är både det billigaste och mest humant att hjälpa alla elever till rätt undervisning.

Om du fick införa något i Örebroskolorna vad skulle det vara?
- Då skulle det vara att man utgick från förskolan till trean i från små grupper så de fick växa, så att vi inte har förskoleklasser som är 27 elever och att det blir mer ordning och ro i skolan, att man går ner på en värderingsgrund, att alla elever respekterar varandra och ger varandra ro i klassrummet.

Varför Folkpartiet?
- Ja jag började ju då med, jag har en Socialdemokratisk bakgrund med mina föräldrar som båda har jobbat på hög nivå och jag är väl så att när jag blev vuxen och blev mer grå så kände jag väldigt tydligt att jag har ett mer individualistiskt tänkande än ett kollektivt tänkande.
Jag tänker att varje människa blir stark först i sin egen möjlighet och känna sig stark inuti innan man går in i en grupp och därmed blir stark och det tänkandet ihop med liberalismen, det vill säga att man har största möjliga frihet i hela sitt liv och under en hel livslängd, det har lockat mig till Folkpartiet.

Tycker du att samhället börjar gå åt det hållet, att det börjar bli mer valfrihet?
- Ja, det är det och det ställer krav, därför att samhället under många perioder under en lång tid tillbaka har varit mer kollektivistiskt och det finns baksidor med individualismen till exempel jag och mitt och strunt i alla andra och man tar sig fram och det går mot det och då får man nya utmaningar men för mig är det inte att backa ifrån frihet och möjlighet till friskola eller välja ditt eget boende på ålderdomshemmet, det är att vi måste ställa om samhället, faktiskt, till att grunda sig på vad var och en vill ha.

Är friskolor bra?
- Friskolor är ett måste för att se till att alla skolor blir bra, jag tror på den utmaningen som friskolorna har inneburit för de kommunala skolorna att bli bättre.

Vad är din vision för Örebro?
- Min vision för Örebro det är ju att lyfta skolorna, rejält, det gör vi också genom att höja lärarlönerna, vi är bland de sämsta i Sverige i jämförbara städer, med för låga lärarlöner.
Lärarna är det absolut viktigaste för alla klasser och för all utbildning och det är att lyfta skolan ett snäpp så att vi får igenom fler ungdomar genom gymnasiet så de kan studera vidare, så de blir starka och kan bära alla andra samhällskostnader.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar