×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-21  

Magdalena Andersson (S) på Örebrobesök.

Magdalena Andersson(S) på Örebrobesök.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson var på Örebrobesök för att berätta om Socialdemokraternas satsningar på skolan om de vinner det stundande valet.
Det blev mycket siffror under stunden på Norrby skolan och Magdalena Andersson presenterade siffror både för riket och för Örebro.


Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson var på Örebrobesök för att berätta om Socialdemokraternas satsningar på skolan om de vinner det stundande valet.
Det blev mycket siffror under stunden på Norrby skolan och Magdalena Andersson presenterade siffror både för riket och för Örebro.

Tre områden prioriteras.
Socialdemokraterna vill göra flera satsningar på skolan och de har budgeterat för stora ekonomiska paket till kommunerna för att till exempel underlätta för kommunerna att minska klasserna i lågstadiet.
Satsningen på mindre klasser ser Socialdemokraterna som viktig för att vända skolresultaten och de vill göra den största satsningen på lågstadiet och tanken är att hitta de barn som behöver extra stöd tidigt eftersom det då underlättar resten av skolgången.
Läraryrket ska också bli mer attraktivt och de vill höja tröskeln för att komma in på lärarutbildningen.

40 miljoner till Örebro.
För att minska klasserna med i genomsnitt fem barn så skulle Örebro få ungefär 40 miljoner extra om det blir som Socialdemokraterna vill och de pengarna finns i deras budget.
Det är bara de största klasserna som Socialdemokraterna vill minska antalet elever i och enbart på lågstadiet och det är för att läraren ska hinna med alla barn.
För Örebro län blir summan 70 miljoner i extra bidrag för att minska de största skolklasserna berättade Magdalena Andersson.

Fler resurser till skolan.
Socialdemokraterna vill också göra det möjligt att anställa fler specialpedagoger i skolan för att kunna hjälpa de elever som behöver extra stöd och Magdalena Andersson sa att problem upptäcks ju sällan i nian utan de upptäcks oftast ganska tidigt och därför vill hon se att det anställs fler speciallärare och specialpedagoger.
Forskning visar att klasstorleken i lågstadiet har betydelse för hur barn klarar av skolgången senare så det är därför Socialdemokraterna satsar just där.

Obligatorisk sommarskola.
Socialdemokraterna vill inför obligatorisk sommarskola för lever i högstadiet som har halkat efter i något ämne och av de 10 veckor som sommarlovet är ska sommarskolan kunna ta 4 veckor.
Magdalena Andersson sa att självklart vill hon inte att sommarskolan ska behövas utan att alla elever får den hjälp och stöd de behöver under terminen men under högstadiet kan det hända mycket som gör att elever halkar efter och då är det bra att läsa på sommaren så att de startar en ny termin utan att ligga efter.

Stor satsning på lärarna.
3,5 miljarder satsar Socialdemokraterna på lärarna och det gäller både utbildningen och på de redan klara lärarna.
Löneförhöjningar ska diskuteras mellan arbetsmarknadens parter och det är inget som Socialdemokraterna vill gå in och styra.
Kompetensutvecklingen för lärare vill Socialdemokraterna ska förbättras genom att lärare erbjuds fler kurser, idag handlar mycket om kompetensutvecklingen om egna studier och Magdalena Andersson vill se att det blir fler riktiga kurser i stället.

Viktigt att satsa på flera saker.
Vi fick en intervju med Magdalena Andersson och då berättade hon att hon tror att det är viktigt att satsa på flera olika saker i skolan.
Anställa lärare är viktigt med också att de lärare som finns känner sig uppskattade och då handlar det både om arbetsvillkoren och om lönen.
Lönen är antagligen den viktigaste frågan om du frågar lärare sa Magdalena Andersson men många lärare klagar också på att det har blivit för mycket administration.
Lärarna vill ha mer tid till att förbereda lektioner och koncentrera sig på att lära ut.

Sommarskola är en annan form av skola.
Magdalena Andersson berättade också att när hon har besökt lovskolor så har eleverna varit nöjda och en lovskola har en lite annan form än den vanliga skolan.
Lovskolor har oftast mindre grupper och sammansättningen av elever är annorlunda. - Där har jag flera gånger träffat elever som säger att det här är ju liksom lite annorlunda mot vanliga skolan och faktiskt en morot att bli lite stimulerad av sommarskolan, sa Magdalena Andersson.

Obligatoriskt gymnasieskola.
Idag är skolan obligatorisk till 16 års ålder och Socialdemokraterna vill höja åldern till 18 års ålder.
Tanken bakom det är att de som har högst arbetslöshet i dagens Sverige är de utan gymnasiestudier och Magdalena Andersson berättade att arbetsgivare kommer ju inte sänka sina krav utan snarare höja dem i framtiden därför är gymnasiet i dag så viktigt.
De flesta arbeten som inte krävde gymnasieutbildning tidigare har rationaliserats bort idag och därför är det viktigt att rusta de unga så att de har möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden när de slutar skolan.
- Det är svårt idag att ta sig in på arbetsmarknaden och det lär inte vara lättare om 10, 20 eller 30 år när den tekniska utvecklingen har gått ännu längre sa Magdalena Andersson.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar