×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-25  

MP, SD och FI de stora vinnarna i EU-valet.

MP, SD och FI de stora vinnarna i EU-valet.
EU valet är färdigräknat i Örebro och det är uppmuntrande att se att det var fler som röstade i det här valet än förra, valdeltagandet ökade med 5,9 procent så drygt hälften av Örebroarna gick och röstade.

8 klickbara bilder
©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
EU valet är färdigräknat i Örebro och det är uppmuntrande att se att det var fler som röstade i det här valet än förra, valdeltagandet ökade med 5,9 procent så drygt hälften av Örebroarna gick och röstade.

Gröna vindar i Örebro och i landet.
När det gäller de konkreta siffrorna i Örebro så är de största förlorarna Piratpartiet som tappade hela 4,8 procent procent mot förra EU valet och Moderaterna tappade 3,8 procent de största vinnarna är Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna gick fram med 4,1 procent och Miljöpartiet med 5,5 procent.

Piratpartiet de stora förlorarna.
Piratpartiet är EU valets stora förlorare, de förlorar sina två platser i parlamentet.
De stora vinnarna i landet är Sverigedemokraterna som gick fram med 6,5 procent och om det stämmer när allt är färdigräknat så får de två mandat i EU parlamentet.
Miljöpartiet utökar sina mandat med ett så de får totalt 4 parlamentariker i parlamentet.

Stort intresse för årets val.
När vi gick förbi valstugorna under gårdagens så var det ett fortsatt stort intresse hos förbipasserande, och så här sa några av valarbetarna då.

Vänstern hade en välbesökt grillkväll under fredagen.
Jessica Carlqvist från Vänsterpartiet berättade att de hade anordnat en grillkväll under fredagen och den hade varit välbesökt och uppskattad av människor som kom förbi.
En korv och möjlighet att prata politik var ett bra sätt att locka människor under fredagskvällen och det hade varit full fart på Stortorget, ungdomsförbunden hade också arrangemang på torget under fredagen så det fanns många politiskt aktiva att prata med också.
En av frågorna som dök upp i valstugan hos Vänsterpartiet var frågan om frihandelsavtalet med USA och vad Vänsterpartiet tycker om det annars så var det inge speciell fråga utan bara allmänt EU.

Många som besökte FP på lördagen.
Fredrik Beckmann (FP) berättade att han varit ute och kampanjat och därför inte varit så mycket i valstugan under lördagen men han hade fått höra att fram till 14 ungefär hade det varit full fart och de som var i valstugan hade inta haft någon möjlighet att ta rast.
Fredrik Beckmann var med under den förra EU valkampanjen och då var inte Örebroarna intresserade av valet men nu så är intresset stort och Fredrik Beckmann sa att han tror att det är supervalåret som har hjälpt till med att få upp intresset för EU valet, att alla partiet tar chansen att föra fram sin politik och att de även pratar om valfrågor som rör valet i höst.
Fredrik Beckmann berättade också att många frågor till Folkpartiet har rört speciellt djurhållning och sedan har det varit att Folkpartiet är det parti som är mest för Euron så det har det också varit frågor om.

Miljöpartiet kände att de hade vinden i ryggen.
Fredrik Persson från Miljöpartiet berättade att en fråga som de har fått många frågor om i valarbetet är migrationen och det hade inte han räknat med utan normalt är det klimat och miljöpolitiken det är mest hos Miljöpartiet.
Fredrik Persson sa också att intresset har ökat ju närmre valdagen det har gått och de har haft många besök både i valstugan och i sin partilokal så det här valet har intresset för Miljöpartiet varit större än vad Fredrik Persson har varit med om tidigare.

Mänskliga rättigheter en viktig fråga inför söndagen.
Malin Silén har varit mycket i Kristdemokraternas valstuga och hon berättade att intresset har ökat ju närmre valdagen det har blivit och en fråga som har dykt upp är den om mänskliga rättigheter att människor har kommit och frågat hu KD ser på just den frågan, men sen har det ju naturligtvis varit många som bara har velat ha allmän information.
Besökarna har varit i blandade åldrar och det är ingen speciell kategori som Malin har uppmärksammat utan det har varit spritt över åldrarna vilka som kommer och vill ha information.

Många förstagångsväljare.
Rasmus Persson (C ) berättade att han har träffat många som sagt att de inte röstade i förra EU valet men att de tänker rösta i det här och anledningen ser Rasmus som dels supervalåret och att många är oroliga för de främlingsfientliga krafterna är på väg in i EU parlamentet och de sakerna tillsammans sa Rasmus Persson är antagligen anledningen till att många fler är intresserade av EU valet och att de tänker att rösta den här gången trots de inte gjort det tidigare.

Piratpartiet på plats på Stortorget.
Troed Sångberg från Piratpartiet var en av de som stod på torget under dagen och han berättade att Piratpartiet har inte möjlighet att ha en egen valstuga eftersom de inte sitter i Riksdagen får de inga bidrag till sin kampanj vilket gör att deras medlemmar arbetar ideellt och därför får de fördela sina insatser där de ser det som mest viktigt.
Troed Sångberg önskade att de hade möjlighet att ha en egen valstuga men så som det är nu har de inte möjlighet.
Piratpartiet hade fått många besök under dagen på torget och det är många som är nyfikna på vad Piratpartiet står för och det är en hel del som röstar på Piratpartiet till EU men inte i riksdagsvalet så Troed Sångberg ser fram emot nästa valrörelse där de får presentera sin nationella politik också för nu har de bara sin EU politik som de lägger fram och han sa också att det blir lite fel när de andra partierna också pratar om riks eller kommunalpolitiken.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar