×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-21  

Mia Sydow Mölleby (V) vill göra EU mer solidariskt.

Mia Sydow Mölleby (V).

Med Mia Sydow Mölleby (V) avrundar vi nu vår lilla miniserie där några av länets EU-kandidater fått berätta lite om vad just de skulle vilja göra om de blir invalda i EU-parlamentet.
Mia Sydow Mölleby är Vänsterpartist och sitter i Riksdagen, hennes kärnfrågor är bland annat jämställdhet och välfärdsfrågor och hon kandiderar nu till EU Parlamentet.
En av frågorna Mia brinner för är att göra EU mer solidariskt och inte montera ner välfärden i länder som får ekonomiska problem.

Mia Sydow Mölleby är Vänsterpartist och sitter i Riksdagen, hennes kärnfrågor är bland annat jämställdhet och välfärdsfrågor och hon kandiderar nu till EU Parlamentet.
En av frågorna Mia brinner för är att göra EU mer solidariskt och inte montera ner välfärden i länder som får ekonomiska problem.

Vem är Mia Sydow Mölleby?
- Jag är riksdagsledamot för Vänsterpartiet från länet, bor i Hallsberg, jag är 53 år, gift, två vuxna ungar, ett barnbarn .

Vad vill du se för förändringar i välfärdspolitiken i EU?
- Ja, jag tycker ju inte att EU ska driva välfärdspolitik i sig, jag tycker att det är sånt som ska vara på varje land, det som är ett stort problem med EU är att när man driver den politik man gör idag med en tydligt lagstadgad marknadsliberalism så tvingar man länder att privatisera och att montera ned sin välfärd, när det har blivit kris i Europa så har man räddat bankerna men man låter välfärden i Grekland gå under, det finns ju en ökande arbetslöshet och försämrade villkor.

Vad vill du se för förändringar i arbetsrätten?
- Vi tycker att de fackliga villkor som gäller de kollektivavtal som vi har i Sverige de ska gälla för alla som arbetar på Svensk arbetsmarknad oavsett om man kommer från bolag stationerat i Polen eller i Lettland eller i Sverige, det ska vara samma villkor för de som jobbar på den Svenska arbetsmarknaden och där måste arbetsrätten överordnas och det måste vara möjligt att använda fackliga konflikter och det är ett problem att det bara är företagens villkor som går först i EU hela tiden.

Är jämställdhetsfrågor viktiga?
- Absolut, vi ser ju att så fort det blir kris, så fort ekonomin går bakåt så är det kvinnor som drabbas värst, det ser vi i Sverige, det ser vi i resten av Europa och i hela världen, när det är kriser och konflikter så är det kvinnor och barn som drabbas och det är självklart att det måste förändras, det finns många saker att jobba med där, vi har hela abortfrågan, vi har synen på kvinnors rättigheter, barnomsorg i Europa som på många håll finns inte alls, det gör att kvinnor kan inte arbeta och man kan inte försörja sig, man kan därför inte heller flytta ifrån män som misshandlar så det är hur mycket som helst att jobba med på den fronten.

Varför ska man rösta på Mia Sydow Mölleby?
- Man ska rösta på mig för att jag driver vänsterpolitik, man ska rösta på Vänsterpartiet för att vi vill ha mer rättvisa och välfärd och sjysta villkor i stället för girighet, vi vill ha ett samhälle som bygger på solidaritet och rättvisa, därför ska man rösta på mig.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar