En liten Raspberry MediaPHPi-spelare.

Raspberry Pi.
Om du inte känner till Raspberry Pi.
Raspberry Pi är en liten, kreditkortsstor dator, baserad på en ARM-processor.


Den här spelaren föddes lite grann av misstag.

Det började med ett behov av att jag behövde ett enkelt sätt att katalogisera, hitta och spela upp all video vi skapat under de senaste åren.

All video vi hade låg sorterat i katalogstrukturen årtal -> Konsertdatum_och_konsertnamn -> Artist, tillslut, Med närmare 1500 titlar från mer än 100 live-events under så där fem år blev det lite svårt att minnas när, var när vi behövde plocka fram en viss låt.

Jag plockade fram min Raspberry Pi B+ ur en låda och tänkte att den borde ju passa.
Jag utgick från Raspbian Jessie Lite och lade till de delar jag ville ha, Apache, MySQL och PHP7 (PHP5 fungerar också men kräver lite mer resurser av RPi) och tänkte från början bara skapa en liten databas för att snabbt kunna söka...
Så kom då frugan och undrade varför jag inte gjorde sökningarna klick och spelbara? Skulle det inte vara bra om det går att skapa spellistor? Slumpval då? Varför inget slumpval.. Och så höll det på tills jag (läs hon) var någorlunda nöjd med funktionerna och nu sitter en Raspberry Pi bakom TV:n och en kopplad till stereon.

Som så många andra...
Skapade jag då ett litet php-projekt.
Det första problemet som drabbade allt var att omxplayer inte har något stöd för spellistor.
Jag provade att använda PHP för att skapa en pls-fil och parsa den via Python och skicka allt till en FIFO på Raspberry Pi:n.
Det fungerade inget vidare så till slut provade jag clientside via Javascript, något jag inte har hållit på med på sådär ett decenium.
Javascript, fungerade okay men aldrig bra, så jag skrev om spelardelen till att köra helt serverside via PHP, för att senare återinföra Javascript, men nu bara för pausfunktionen och progressbaren.
Efter lite funderande hit och lite dit var det bara att dra igång nano och börja skriva ner alla de där jobbiga kodraderna som snurrade i huvudet.

Från video till musik.
När jag kom på att någon annan kanske kunde ha glädje av att kunna lyssna på/styra sin omxspelare via webb-läsaren i sin smartphone, platta eller dator valde jag att lägga musik som standard inställning. Det är sannolikt vanligare med musik än video tänkte jag (eller snarare tänkte min fru och satte mig att fixa).

Dags att släppa ut MediaPHPi-spelaren för testning.
Nu fungerar spelaren äntligen som jag vill att den ska fungera, men, det är ju bara jag.
Hur spelaren ser ut kan du kolla via länkarna i menyn.
Vill du efter det använda, testa/vidarinveckla eller vad det heter MediaPHPi:n, komma med förslag på förbättringar av spelaren så kan du hämta den MediaPHPI.zip [~615kB] och undrar du över något så kan du hitta mig på johan@knytpunkt.com.