×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-15  

Valstugearbete är kul sa de flesta valarbetarna.

Valstugearbete är kul sa de flesta valarbetarna.

Idag passade vi på att ta en runda bland valstugorna på Stortorget och med solsken och varmare väder var det både lite fler politiker och fler väljare på plats på torget än vad det var dagen innan när det regnade och var riktigt kallt på förmiddagen.
De politiker som står i valstugan var överens om att valstugearbete är roligt och det bästa är just att få komma ut och träffa väljare.


©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Lars-Axell Nordell (KD).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Amanda Höjer (C).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ronnie Palmén (M).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Sebastian Molitor (MP).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Gunnar Pehrson (FP).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Bengt Wentzel (S).

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Cecilia Lönn Elgstrand (V).

Idag passade vi på att ta en runda bland valstugorna på Stortorget och med solsken och varmare väder var det både lite fler politiker och fler väljare på plats på torget än vad det var dagen innan när det regnade och var riktigt kallt på förmiddagen.
De politiker som står i valstugan var överens om att valstugearbete är roligt och det bästa är just att få komma ut och träffa väljare.

Valarbete är jättekul.
En av de yngre valstugearbetarna den här dagen var Amanda Höjer ordf. CUF Örebro och hon gillar verkligen att vara vid valstugan och eftersom Stortorget ligger nära skolan passar hon på att gå dit under lunchen eller innan skoldagen startar.
Hon berättade att hon blev politiskt aktiv för att få möta människor och det får hon verkligen göra i valstugan, så hon tycker att det är jättekul och Amanda har varit vid valstugan nästan varje dag. Besökarantalet har ökat berättade Amanda och det är blandade åldrar, intresset bland ungdomar är väldigt varierande en del vet nästan ingen om EU och vad EU jobbar med men sen finns det också de ungdomar som är verkligt intresserade och som går runt bland valstugorna för att bilda sig en egen uppfattning.

Socialdemokraternas valledare stod i valstugan.
Bengt Wentzel är Socialdemokraternas valledare och han berättade att det här valet känns bra, han har gjort några pass i valstugan redan och han sa också att valmyndighetens hemsida uppdaterar varje dag med hur många förtidsröster det har lagts och just nu ligger det på plus, 30 procent, mot förra EU valet.
Bengt Wentzel sa att han tror att en anledning till det ökande valdeltagandet är att partierna har byggt ihop både riksdags och kommunvalet med EU valet och Socialdemokraterna i Örebro har gjort så, det är en valrörelse för alla valen.
Europafrågorna blir mer intressanta också eftersom media speglar mer.
En hel del av de som besöker valstugorna vet inte vad de ska rösta på i valet och Bengt Wentzels råd till dem är att titta på ideologin i de olika partierna och om man gillar hur ett parti sköter politiken i Sverige så ska man rösta på det för det blir samma politik i EU.
- Om man röstar på de frågor som man röstar på hemma i Sverige och tycker att de är bra, arbetsmarknadspolitik, klimatpolitik och så vidare då kan man ju rösta likadant i EU, det är inte konstigare än så, vi driver ju samma sak där naturligtvis, sa Bengt Wentzel.

Träffa medlemmar som inte är så aktiva.
Cecilia Lönn Elgstrand (V) berättade att det är jättekul att stå i valstugan för där får hon prata politik med både medlemmar och andra, ibland dyker det upp medlemmar som inte är aktiva i partiet men som kommer för att få diskutera något de blivit upprörda över, de som kommer för information vet ofta inte så mycket om Vänsterpartiet och idag hade Cecilia fått prata kulturpolitik med gymnasieelever.
Cecilia Lönn Elgstrand berättade bland annat att hon tror att speciellt tv har en viktig roll i att få människor intresserade av EU och valet, tv är antagligen det media som det är enklast att följa debatter i och de har haft en bra bevakning så här långt, en tanke är att det kanske går att använda internet för att locka de som inte tänkt så mycket på valet hittills, Vänsterpartiet arbetar mycket med Facebook också och Cecilia sa att det är viktigt att det skrivs på vanligt språk och inte något byråkratiskt som det kan vara så lätt att det blir när det handlar om EU, det är viktigt att det är lätt tillgängligt.

Har spenderat mycket tid i valstugan.
Gunnar Pehrson (FP) är den vi har sett mest i valstugorna och han berättade att han nu inte har några politiska uppdrag längre men valstugan kan han inte låta bli, det är ju det som är roligt att träffa människor.
Idag när solen kom fram så sa Gunnar Pehrson att det var ännu roligare eftersom han är en frusen typ så har han inte uppskattat vädret med regn och kyla.
Gunnar Pehrson berättade också att det har varit en hel del förstagångsväljare som vill ha besked om Folkpartiets politik.
EU valet har blivit viktigare för Svenskarna i det här valet än vad det var förra valet och Gunnar Pehrson har en bekant som har hand om en av förtidsröstningens lokaler och han har sagt ett det är väldigt många förstagångsväljare som förtidsröstar i det här valet.
Gunnar Pehrson skulle vilja se att politiker syns mer även i positiva sammanhang, oftast så synas politiken av media när det är något negativt och politiker måste lära sig att få ut även positiva nyheter och då tror han att valdeltagandet kan öka ännu mer.

Ju längre vi är med i EU desto fler förstår att valt är viktigt.
Ronnie Palmén (M) stod i Moderaternas valstuga när vi gick förbi och han berättade att det här var hans andra pass i stugan och att det förra hade varit regnigt så det hade varit lugnt.
Ronnie Palmén har lite annat att pyssla med så han har inte så mycket tid att stå i valstugan men han berättade att det inte varit så många som kommit fram och pratat men de som kommit har frågat varför de ska rösta på Moderaterna och svaret de har fått från Ronnie är att det är ju det bästa partiet och ju fler moderater som kommer in i EU desto starkare blir Sveriges röst i EU.
Ronnie Palmén var politiskt aktiv under förra EU valet och han märker en klar skillnad, under förra valet så var det inte så många om tog EU valet på allvar men nu så har människor börjat förstå att EU påverkar oss även i Örebro.
- Det hänger ihop och EU har ett inflytande även i Sverige mycket av de beslut som fattas i EU har återverkan även i Örebro, sa Ronnie Palmén.

Valarbete på lunchen.
Sebastian Molitor (MP) har passat på att stå i valstugan under lunchen och han har märkt att när vädret blir bättre så blir det fler besök i valstugorna också.
Många som kommer till Miljöpartiets valstuga vill bara ha en lapp men sen har det varit blandade frågor och både EU och lokalvalet har varit uppe, men det är ingen speciell fråga som har återkommit.
Sebastian Molitor berättade att många inte vet så mycket om EU så han försöker berätta om vad Miljöpartiet vill göra i parlamentet men när det är lokala frågor så är det mer precisa frågor men det är ju inte så konstigt eftersom det är här de bor.
Sebastian Molitor tror att ett sätt att få intresset för EU valet är att få igång debatter och få ner EU politiken på lokalnivå för EU politiken påverkar oss här i Örebro. - Jag tror att man måste få fram frågorna som folk verkligen ser att det här angår mig att man genom att informera och ta upp frågorna i media, på skolor, där man finns, tala om det på arbetsplatser, jag menar att det här angår oss, vi hör till EU och vi måste påverka, sa Sebastian Molitor.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar